Acasă Economie Parlamentarii cer completarea Raportului ANRE

Parlamentarii cer completarea Raportului ANRE

de L M

ANRE trebuie să completeze raportul privind activitatea sa în anul 2016, la cererea senatorilor și deputaților din comisiile de specialitate. Acuzele, în special ale lui Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, au vizat în special lipsa implicării ANRE în determinarea operatorilor de a face investii, presante fiind cele referitoare la rețelele electrice. Singurul care a luat apărarea ANRE a fost Remus Borza, fost administrator special al Hidroelectrica, acum deputat, care s-a arătat mulțumit de activitatea reglementatorului, nu de raport în sine.

„Raportul conține date inexacte, date contradictorii și evită o informare corectă la capitole foarte importante, ce prezintă interes deosebit pentru consumatori și care le-ar permite acestora să aibă o oglindă privind evoluția tarifului, de exemplu, a celor 8 operatori din zona de distribuție. Nici o prevedere privind evoluția capacităților de producție”, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților la prezentarea Raportului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe anul 2016. Iancu le-a reproșat angajaților ANRE lipsa de acțiuni energice în ceea ce privește deciziile pe care trebuiau să le ia. „Comisia a fost mereu alături de dvs. Ne-am bătut ca să fiți autonomi, să fiți independenți și să aveți salariile bune pe care le aveți, ca să fiți o contrapondere la orice încercare de destabilizare a sistemului în raport cu actorii din piață; să zicem un echibilibru între consumatori și operatori. Acest confort s-a transformat într-o lipsă de asumare responsabilă. Prin urmare, și raportul este unul incorect, incomplet și inexact”, a completat Iulian Iancu.

De altfel, mai toți parlamentarii au avut de reproșat ANRE faptul că nu a luat măsuri pentru ca operatorii să facă investiții în rețele, astfel încât consumatorii să nu mai fie supuși întreruperilor frecvente ale alimentărilor cu energie electrică, în special.

Singurul care a luat apărarea ANRE a fost deputatul Remis Borza, fost administrator special al Hidroelectrica. „Raportul are anumite omisiuni, dar cine nu muncește, nu greșește. Una este raportul, alta activitatea. Activitatea e una bună”, a spus deputatul, care a acuzat Guvernul că ia toți banii companiilor de stat, pentru că „există presiune mare pentru salarii”, astfel că acestea nu mai rămân cu bani de investiții.

În concluzie, președintele Comisiei pentru industrii a cerut ANRE refacerea raportului, noua variantă trebuind să includă precizările cerute de parlamentari printr-o întreagă listă de întrebări.

Concluzii, varianta I

Concluziile Raportului prezentat de conducerea ANRE în fața comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților se referă la „progresele substanţiale realizate pe piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 2013-2016”, precizează documentul. Raportul arată, printre altele, că s-a încheiat procesul de liberalizare a piețelor de energie electrică și gaze naturale pentru clienții noncasnici, iar activitatea ANRE a dus la îmbunătățirea nivelul de concurență și nediscriminare pe piața contractelor de energie electrică pe termen mediu-lung. Au fost preocupări însemnate în ceea ce privește dezvoltarea pieței de energie, dar și implementarea funcţională a platformelor de tranzacționare a gazelor naturale, la care se adaugă elaborarea legislației secundare aplicabilă în situații de criză pe piața de energie electrică.

În cursul anului 2016, tendința generală a tarifelor a fost de scădere, cea mai mare reducere înregistrându-se în cazul tarifului mediu de transport al energiei electrice care, în perioada 1 iulie 2016 – 30 iunie 2017, a avut o scădere cu 10,8 % față de valoarea aprobată pentru perioada tarifară anterioară. Și tarifele reglementate aferente clienților casnici, aplicabile începând cu 01.01.2016, stabilite la sfârșitul anului 2015, au scăzut cu 5,36%, prin ȋndeplinirea condițiilor luate în calcul.

din aceeasi categorie