După protestele societăţii civile privind defrişările ilegale de pădure, Guvernul a scos la iveală un raport cu neregulile din exploatarea fondului forestier de stat. Raportul a fost prezentat Direcţiei Naţionale Anticorupţie în luna ianuarie 2015, dar a fost făcut public abia astăzi, cel mai probabil ca premierul Ponta să arate că are preocupări în domeniu.
Raportul Corpului de Control al Primului Ministru vizează activitatea de valorificare a produselor din fondul forestier proprietate publică a statului, din direcţiile silvice Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava. Raportul se referă la activiatea din perioada 16.03.2009 – 31.12.2012, dar orice neregulă semnalată DNA se petrece cel mai târziu în februarie 2012, adică înainte de a ajunge Victor Ponta premier. Verificările Corpului de Control vizează cele mai mari bazine forestiere din ţară, dar le ratează pe cele din Caraş-Severin, Argeş şi Harghita.
În centrul atenţiei este Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, al cărui Consiliu de Administraţie a adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselceţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare. În acest fel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi.
Corpul de Control al Primului Ministru a sesizat un total de 52 de posibile fapte penale, după cum se arată în Adresa înaintată DNA. Reclamaţiile vizează atât firme, cât şi angajaţi ai direcţiilor silvice, care au participat împreună la procederea faptlor posibil penale.
Licitaţii cu dedicaţie
Toate faptele inventariate de Corpul de Control au relevanţă financiară, putând duce la prejudicii materiale pentru direcţiile silvice care au scos la vânzare masă lemnoasă pe picior. Este vorba de nerespectarea condiţiilor referitoare la existenţa atestatului în activitatea de exploatare forestieră la participarea la licitaţii. Alte firme au fost primite la licitaţii, şi chiar le-au câştigat, chiar dacă aveau datorii la bugetul de stat, Romsilva sau direcţii silvice ale acesteia. Au fost şi cazuri în care au fost primite la licitaţie firme care nu constituiseră garanţiile financiare impuse de lege. Reprezentanţii Corpului de Control au constatat şi faptul că angajaţi ai direcţiilor silvice verificate au întocmit acte false, precum constatarea unor calamităţi, pentru a prelungi perioada de explotare din partea firmelor, cu scopul de a nu li se impune acestora penalităţi. Se consideră că, în acest fel, au fost avantajate unele societăţi.
Cele mai dure acuze s-au întegistrat tot la DS Suceava, unde, în urma rezilierii unui contract de vânzare de masă lenoasă pe picior, a încheiat contract cu o altă firmă care, la licitaţie a dat un preţ mai mic decât decât câştigătorul.
Vedete
În raportul Corpului de Control figurează şi nume celebre în industria lemnului: Kronospan Sebeş şi Holzindustrie Schweighofer SRL, amândouă firme austriece.
La participarea la o licitaţie organizată de Direcţia Silvică Suceava, reprezentanţii Kronospan au făcut declaraţii precum că firma nu are datorii către Romsilva sau structurile sale. Corpul de Control a constatat că societatea avea datorii restante de 10-12 zile în valoare de 7.781 lei, plus încă una, veche de 3 zile, de 13.070 lei.
În raportul Corpului de Control apare şi numele firmei Holzindustrie Schweighofer, ce se află în centrul unui scandal internaţional privind încurajarea cumpărării de lemn tăiat ilegal. Raportul arată că o firmă a tăiat fără drept 171 de arbori, adică 224 mc de lemn, pe raza DS Maramureş, care, în cele din urmă, au ajuns la firma austriacă. Sunt reclamaţi la DNA toţi cei implicaţi în neregulă, angajaţi ai direcţiei silvice.
În plus, firma Holzindustrie Schweighofer este acuzată că nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. În Sinteza făcută de Corpul de Control, Holzindustrie Schweighofer este acuzată de faptul că, “timp de 4 ani, a exploatat un volum total de 126.292 mc de masă lemnoasă pe picior faţă de volumul total de 200.000 mc (respectiv 190.000 mc cu aplicarea toleranţei), pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase, ceea ce a avut drept consecinţă diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590,91 lei”.
Culmea este că raportul Corpului de Control a fost făcut public duminică, după ce sâmbătă au avut loc demonstraţii în mai multe oraşe din ţară împotriva defrişărilor ilegale, cu vârf de lance Holzindustrie Schweighofer. Iar raportul incriminează firma tocmai pentru că nu a tăiat cât s-a angajat.