Acasă MediuDezvoltare Durabila Pădurea Băneasa nu-i protejată dacă este pădure-parc

Pădurea Băneasa nu-i protejată dacă este pădure-parc

de L M

Decizia ministrului Mediului de a încadra Pădurea Băneasa în categoria de „pădure-parc” este considerată total greșită de către două organizații ce activează în domeniul silvic. Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România şi cei ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva consideră că noul statul al pădurii va deschide calea către investiții imobiliare, venind chiar în ajutorul lor, pentru că ar fi asigurate, din partea statului, utilitățile de bază: drum, apă, canal și energie electrică. Aceeași intenție, de a transforma o parte de pădurii Băneasa în pădure-parc, a avut-o primarul general Gabriela Firea acum câteva luni, dar intenția a fost criticată puternic.

„Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România și Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România –Nostra Silva consideră că gospodărirea durabilă a pădurilor se face prin respectarea regimului  silvic instituit de legislația silvică și de mediu! Implementarea eficientă a regimului silvic, inclusiv combaterea tăierilor ilegale, se face cu angajament, capacitate administrativă, prin identificarea unor soluții de finanțare și prin eliminarea suprareglementării, nu prin haos administrativ, populism, demagogie, circ mediatic și false măsuri de protecție, dispuse ad-hoc, televizat!”, se arată într-un comunicat de presă al forestierilor.

„ Declaraţiile alarmiste privind <tăierea la ras> a Pădurii Băneasa au fost infirmate chiar de către reprezentanţii Corpului de Control al ministerului, în prezenţa domnului ministru Costel Alexe (n.r. – ministrul Mediului), care au arătat că recoltările de arbori au fost executate în cadrul unor lucrări de îngrijire a pădurii, necesare tehnic şi legal aprobate. Oricine a cultivat flori sau roşii ştie că acestea trebuie rărite şi curăţate de buruieni. Proprietarii de pădure şi forestierii constată cu stupoare dezinformările aruncate în spaţiul public într-un termen foarte scurt şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de interesele reale care se ascund în spatele sloganului <protejăm pădurile României>”, se precizează în comunicat.

Forestierii susțin că pădurile sunt protejate de regimul silvic definit prin Codul Silvic, nu prin transformarea lor în păduri – parc. Legea 220/2018 prevede că „actele de punere în valoare pentru pădurile-parc se aprobă de către structura de specialitate competentă teritorial a autorității publice centrale, care răspunde de silvicultură, în baza studiilor de specialitate aprobate în comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, prin care se stabilesc lucrările speciale care au ca scop realizarea structurilor neregulate, mozaicate, a sistematizării în plan orizontal și în volum a pădurii, pe zone și secțiuni peisagistice”, se arată în comunicat. Potrivit documentului, pădurile –parc reprezintă un regim derogatoriu de la regimul silvic, în care tăierile de arbori sunt permise în baza planurilor de amenajare a spațiilor verzi. „Iar legiuitorul a considerat motivat ca aceste păduri-parc să fie gestionate de către administrația spațiilor verzi și a parcurilor din cadrul UAT-urilor, nu de către Romsilva! Sunt parcuri, nu păduri!”, punctează forestierii.

În condițiile Legii 220/2018, acolo unde există un interes social legitim, se poate solicita transferul unor păduri devenite urbane prin dezvoltarea localităților, în administrarea UAT-ului respectiv, cu scopul transformării în pădure – parc, tocmai pentru a permite amenajări în cadrul lor, prin tăierea de arbori și eliberarea spațiului pentru alei, amenajări și construcții temporare, care altfel ar fi interzise de Codul Silvic, atrage atenția comunicatul.

Din totalul de 1340 ha pădure al trupului de pădure Băneasa, 63 % este pădure proprietate privată. „Presiunea imobiliară face ca pădurea să fie împărțita în loturi din ce în ce mai mici, fiecare proprietar având dreptul legitim de a construi o casă de vacanță, prin scoaterea definitivă din fondul forestier a unei suprafețe de 200 mp, dar nu mai mult de 5 % din suprafața proprietății, conform art. 37 din Codul  Silvic. Evident, prin lotizarea pădurii, scoateri definitive din fond forestier și construcția de case, pădurea este fărâmițată, iar funcția socială dispare prin îngrădirea accesului! Evident, proprietatea privată nu este în linie cu interesul public major!”, completează comunicatul.

Pădurea Băneasa a ajuns, din nou, în centrul atenției după ce au fost semnalate tăieri de arbori. Verificările făcute au arătat că aceste tăieri erau perfect legale și se făceau în pădurea statului, administrată de Romsilva. A intervenit și ministrul Mediului, Costel Alexe, care a verificat situația la fața locului. Soluția găsită – transformarea pădurii statului în pădure-parc, fapt ce a nemulțumit comunitarea forstierilor.

Pădurea Băneasa este unul dintre cele mai râvnite locuri pentru construcții din București, dar statutul de pădure și lipsa utilităților mai taie din avântul imobiliar.

din aceeasi categorie