Acasă Economie OUG 114 și devalizarea Hidroelectrica

OUG 114 și devalizarea Hidroelectrica

de L M

Cea mai mare provocare pentru Hidroelectrica, în acest an, precum și în anii 2020, 2021 și 2022, va fi prețul reglementat la care compania va trebui să vândă până la 65% din producția de energie electrică, susține Bogdan Badea, directorul general al companiei. Tot sectorul energetic este în mare fierbere după apariția OUG nr. 114/2018, dar, mai ales, după ce ANRE a avansat un proiect de metodologie pentru aplicarea prevederilor ordonanței. În noile condiții, Hidroelectrica are două variante de funcționare pentru perioada următoare, pesimist mediu și extrem de pesimist, în ultima compania putând să ajungă chiar pe pierdere, a punctat Bogdan Badea, la o conferință organizată de Banii.net.

OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, în domeniul energetic, trebuie pusă în aplicare printr-o metodologie elaborată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Un proiect de ordin propus de ANRE prevede ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie, în condiţiile în care OUG 114/2018 prevede că toţi consumatorii casnici vor primi energie electrică la preţ reglementat până în 2022.

De fapt, aceste prevederi, considerate a exceda textul ordonanței, sunt cel mai mult puse în discuție.

O reîntoarecere la prețuri reglementate, cu o mare doză de incertitudine dată de până la 65% din producție pentru reglementați, este foarte mult pentru Hidroelectrica”, a declarat directorul general al companiei, Bogdan Badea. Potrivit acestuia, Hidroeletrica are două scenarii: „unul extrem de pesimist şi altul pesimist mediu. Se poate ajunge la profit foarte mic sau chiar pierdere. Depinde de cum va arăta metodologia ANRE”.

Întrebat dacă, în opinia sa, consumatorii au de câştigat, el a răspuns: Aceasta a fost ideea implementării OUG nr. 114. Consumatorii finali – aici fac o paranteză: ar trebui foarte clar să ne îndreptăm spre zona de consumatori vulnerabili, să găsim soluţii – trebuie să câştige, altfel se denaturează tot sensul ordonanţei”. Oficialul Hidroelectrica a ținut să precizeze că, potrivit metodologiei, Hidroelectrica va fi obligată să livreze până la 65% din producţia de energie la preţ reglementat nu către clienţii finali, ci către furnizorii lor, adică Enel, E.ON, CEZ şi Electrica.

De fapt, pentru oficialul Hidroelectrica, provocarea anului 2019 va fi tocmai aplicarea prețului reglementat în energie. „Taxa de 2% pe cifra de afaceri impusă de OUG nr. 114 nu este cea mai mare problemă a noastră, ci alocarea a până la 65% din cantitatea de energie pentru reglementați este foarte importantă. Aproape că suntem penalizați pentru că ne-am restructuat”, a spus Badea.

Atât noi, cât şi Nuclearelectrica, suntem cei mai afectaţi, pentru că doar pentru aceşti doi producători s-a impus obligaţia de a da până la 65%. Nu aş putea să dau cifre, pentru că nu ştim cum va arăta metodologia. Am spus punctele noastre de vedere la ANRE, am spus ceea ce considerăm că nu este corect, ceea ce credem noi că nu respectă principiile unei economii de piaţă. Zona de producere este o zonă pur concurenţială”, a continuat Badea, care consideră că metodologia ANRE nu respectă ordonanța, pentru că „acolo scrie că este un efort pe care toţi producătorii trebuie să îl facă, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate, a susţinut Badea. „Nu pot să spun că ne place metodologia ANRE”, a punctat oficialul Hidroelectrica.

Oricum, Hidroelectrica nu va renunța la programul de retehnologizare și modernizare. „Vor fi probleme pentru investiții noi. Facem calcule”, a mai spus Badea, care a precizat că planul de investiții de peste un miliard de euro pentru următorii cinci ani, anunţat de companie anul trecut, a fost retras de la aprobarea acționarilor ce urmează să aibă loc în această lună.

În ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a adoptat OUG nr. 114 OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ a reușit să nemulțumească mai tot mediul economic, sectoarele vizate direct fiind cel bancar, cel al telecomunicațiilor și cel energetic. Scopul declarat de guvernați este de a asigura pentru populație rate bancare mai scăzute și prețuri la energie și gaze mai mici. Până acum, responsabili din domeniu au ajuns la concluzia că nici aceste deziderate nu se prea ating.

din aceeasi categorie