Acasă Stiri ExterneAmerica ONG-uri alături de stat în procesul pentru Roșia Montană

ONG-uri alături de stat în procesul pentru Roșia Montană

de L M

Mai multe organizaţii componente ale Campaniei Salvaţi Roşia Montană intervin în procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources împotriva Statului român. Cererea de intervenţie formulată de comunitatea Declic, reţeaua MiningWatch România, asociaţia de localnici Alburnus Maior şi organizaţia de mediu Greenpeace România va fi depusă la Tribunalul ICSID de la Washington, pe data de 2 noiembrie, potrivit Ştefaniei Simion, membru al Consiliului Director al asociaţiei Alburnus Maior.

„Vom evidenţia, în <amicus curiae>, argumente importante, şi anume că au existat efecte semnificative şi ireparabile asupra locuitorilor şi a societăţii din Roşia Montană, ca urmare a tentativelor lui Gabriel Resources de a mina în zonă şi a eşecurilor Guvernului român în protejarea populaţiei şi a mediului. Locuitorii au fost presaţi să-şi părăsească locuinţele, familiile s-au despărţit, întreprinderile au fost forţate să se închidă, instituţiile s-au transformat în maşini de propagandă, iar vecinii au devenit duşmani, ca urmare a campaniei psihologice de a diviza, izola şi intimida, a declarat Erika Lennon, Senior Attorney la Center for International Environmental Law (CIEL), unul dintre avocaţii care vor sprijini această intervenţie, informează Agerpres.

Ştefania Simion a precizat că a apelat la aceşti specialişti din străinătate deoarece au foarte multă experienţă în asemenea procese de arbitraj internaţional şi pot transpune în termeni legali argumentele comunităţilor pentru a putea fi luate în considerare de Tribunalul de Arbitraj de la Washington.

„Vrem să prezentăm tribunalului faptul că proiectul minier a fost planificat fără să respecte drepturile locuitorilor din Roşia Montană. Prezentând această perspectivă tribunalului, vom evidenţia cât de mult îi va afecta pe localnici decizia din procesul de arbitraj, a afirmat, marţi, dr. Christian Schliemann de la European Center for Constitutional and Human Rights, în conferinţa de presă.

Litigiul a început în anul 2015, prin petiţia iniţială odată cu cererea de chemare în judecată a Gabriel Resources, a urmat o perioadă în care s-au dezbătut chestiuni procedurale şi chestiuni care au ţinut de confidenţialitatea informaţiilor care vor fi prezentate către public.

„În acest proces, Alburnus Maior va interveni, are această posibilitate să depună o petiţie pentru a-şi arăta propriile argumente şi pentru a aduce o perspectivă total diferită în faţa Tribunalului, diferită şi de cea a Statului Român şi de cea a companiei Gabriel Resources, pentru a creşte şansele ca pretenţiile Gabriel Resources să fie respinse de tribunal, a declarat marţi Ştefania Simion, la finalul conferinţei de presă. Ea a vorbit despre procesul pe care compania Gabriel Resources l-a deschis împotriva Statului român, în care pretinde despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, spunând că a încercat să dezvolte acest proiect minier, însă Statul român l-a împiedicat şi a încălcat tratate internaţionale de investiţii.

„Până pe data de 2 noiembrie, organizaţii ca a noastră pot să depună cererile de intervenţie de care am pomenit, se pare că audierea finală în acest caz va avea loc în decembrie 2019, iar decizia finală a Tribunalului este posibil să apară în anul 2020”, a mai spus Ştefania Simion.

din aceeasi categorie