Acasă MediuDezvoltare Durabila OMV Petrom susține România Eficientă

OMV Petrom susține România Eficientă

de M G

România Eficientă este cel mai mare proiect privat, de interes public național, de promovare a eficienței energetice, derulat de Energy Policy Group și susținut de OMV Petrom. După ce, anul trecut, prin programul România Eficientă s-a reușit transformarea Corpului C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești într-o școală renovată la standard de consum de energie aproape zero (nZEB), recent, Școala Gimnazială Liliești Băicoi a fost al doilea proiect finalizat cu succes prin același program. Investițiile în cele două proiecte se ridică la aproximativ 2,6 milioane de euro.

România Eficientă a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național multianual de promovare a eficienței energetice. Prin acest proiect, se urmărește și sprijinul pentru atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Eficiența energetică are un potențial enorm în România, unde cele mai multe dintre clădirile existente sunt construite înainte de anii ’90 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile simple de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri.

Primul proiect – pilot, la Liceul Tehnologic Energetic ”Elie Radu” din Ploiești, România Eficientă a marcat o premieră la nivel național, fiind prima investiție privată de acest tip și cel mai amplu proiect de renovare la standard nZEB a unei școli publice din țară.

Investiția pentru reabilitarea energetică a Corpului C10 al liceului ploieștean a fost de circa un milion de euro și a fost susținută de OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului România Eficientă. Datorită acestei investiții, clădirea școlară va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%. În plus, datorită echipării cu panouri fotovoltaice și panouri solare termice, clădirea și-ar putea asigura aproape integral consumul energetic din surse proprii, în sezoanele calde.

Recent, s-au finalizat lucrările de renovare și modernizare la cea de-a doua instituție de învățământ: Școala Gimnazială Liliești din Băicoi (jud. Prahova). Investiția totală în acest proiect a fost de aproximativ 1,6 milioane de euro, fiind susținută de OMV Petrom prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG).

Lucrările de reabilitare derulate la Școala Gimnazială Liliești vor determina o reducere anuală de circa 60% a consumului de energie pentru încălzirea termică a clădirii. La acest rezultat va contribui noul sistem de cinci pompe de căldură oferit de compania Siemens Energy, care s-a alăturat ca sponsor pe parcursul acestui proiect de renovare. În plus, școala va beneficia de energie electrică „verde”, obținută din surse proprii, printr-un sistem de 30 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 550W fiecare. În afară de reducerea facturilor la energie, prin renovarea la cerințe nZEB, cei aproximativ 450 de elevi care învață la Școala Gimnazială Liliești din Băicoi, sub îndrumarea a circa 40 de cadre didactice, vor beneficia de condiții optime pentru performanța școlară.

din aceeasi categorie