Acasă Stiri ExterneEuropa OMV investeşte în petrochimia din Belgia

OMV investeşte în petrochimia din Belgia

de M G

Producătorul de mase plastice Borealis, deţinut de fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, şi grupul OMV, va construi o fabrică de un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) în Belgia, pentru a-şi majora capacitatea de producţie a polipropilenei în Europa, transmit Reuters şi site-ul brusselstimes.com, preluate de Agerpres. Este una din cele mai mari investiţii din ultimii 20 de ani în sectorul chimiei din Europa. În România, după ce a preluat Petrom, OMV a decis închiderea rafinăriei Arpechim şi a platformei petrochimice a acesteia, cu excepţia unor instalaţii care au fost vândute către Oltchim.

Noua unitate din Belgia va produce anual 750.000 de tone de polipropilenă, fiind una din cele mai mari şi mai eficiente facilităţi din lume, a precizat Borealis.

Fabrica va fi construită la actuala unitate de producţie din Kallo, Anvers, şi ar urma să-şi înceapă operaţiunile în primul semestru din 2022.

Borealis are 6.500 de angajaţi şi a raportat vânzări de 7,5 miliarde de euro (8,6 miliard de dolari) anul trecut. Mubadala deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

din aceeasi categorie