Acasă Stiri ExterneEuropa OMV crește, Petrom scade

OMV crește, Petrom scade

de M G

Grupul energetic austriac OMV AG, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că a profitat de creşterea preţului la petrol în primul trimestru al acestui an, astfel că profitul net al grupului a crescut de la minus 68 de milioane de euro în primul trimestru al anului trecut, până la 835 milioane de euro în primele trei luni ale acestui an. La Petrom nu s-au înregistrat, însă, rezultate la fel de bune, ba dimpotrivă: a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 573 milioane lei, în scădere cu 12% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, de 653 milioane lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În primul trimestru al anului, OMV și-a îmbunătățit rezultatul operaţional cu 24%, până la 870 milioane de euro, informează APA, preluat de Agerpres. De asemenea, Grupului au crescut şi ele cu 35%, până la 6,429 miliarde de euro.

Analiştii intervievaţi de APA au apreciaţi că aceste rezultate bune se datorează creşterii preţului la petrol şi reluării producţiei de hidrocarburi în Libia. În primul trimestru din 2021, preţul mediu al barilului de ţiţei Brent a fost de 61,12 dolari, faţă de 44,16 dolari la finele lui 2020 şi 50,10 dolari la începutul lui 2020.

Potrivit datelor comunicate de OMV, în primul trimestru al acestui an producţia totală de hidrocarburi a crescut cu 23.000 de barili echivalent petrol pe zi, până la 495.000 de barili echivalent petrol pe zi.

„Producţia din Libia a fost la capacitate maximă pe întreaga perioadă a trimestrului. Producţia din Malaezia şi Tunisia a crescut graţie noilor zăcăminte de gaze. Declinul natural al producţiei în România şi Austria, activităţile de foraj din Norvegia şi limitele cu privire la presiunea conductelor din Rusia au redus într-o anumită măsură ritmul de creştere a producţiei”, precizează OMV.

Grupul austriac a mai informat că cheltuielile sale de capital au scăzut, ca urmare a măsurilor de reducere a costurilor şi a activităţii reduse în perioada pandemiei de COVID-19, de la 335 milioane de euro până la 266 milioane de euro.

„În primul trimestru, cheltuielile organice de capital au fost direcţionate în principal spre proiectele din România, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite”, a adăugat OMV.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

La Petrom au scăzut și veniturile din vânzări

La Petrom a scăzut și valoarea veniturilor din vânzări consolidate, cu 20% comparativ cu T1/20, influenţată negativ de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale, produse petroliere şi electricitate, precum şi de preţurile mai mici la gaze naturale, parţial compensate de preţuri mai mari la electricitate.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 26%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale, în sumă de 653 milioane lei în primele trei luni din 2021, a fost mai mic comparativ cu valoarea de 975 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal din cauza marjelor de rafinare mai mici în Downstream Oil, parţial compensate de condiţiile de piaţă mai bune în segmentul Upstream, în principal generate de preţurile mai mari la ţiţei şi de contribuţia mai mare a activităţii de energie electrică din cadrul Downstream Gas.

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost de 520 milioane lei (T1/20: 760 milioane lei). Elementele speciale au cuprins cheltuieli nete în valoare de 61 milioane lei, în principal legate de pierderi nete temporare din contractele forward în Downstream Gas. Câştigurile din deţinerea stocurilor au fost în suma de 114 milioane lei, în principal ca urmare a creşterii preţurilor la ţiţei.

Rezultatul din exploatare în primul trimestru al acestui an a scăzut la valoarea de 707 milioane lei, comparativ cu 830 milioane lei în T1/2020, în principal ca urmare a mediului de piaţă nefavorabil.

Profitul înainte de impozitare a fost în sumă de 672 milioane lei, mai mic comparativ cu valoarea de 780 milioane lei din perioada ianuarie-martie 2020, iar profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 573 milioane lei (T1/20: 653 milioane lei).

Activele imobilizate au scăzut uşor, cu 515 milioane lei, până la 33,99 miliarde lei, comparativ cu 31 decembrie 2020, iar capitalurile proprii au crescut la 33,627 miliarde lei.

Datoriile totale au scăzut cu 313 milioane lei la 31 martie 2021 comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2020, în principal datorită reducerii datoriilor pe termen lung, ca urmare a revizuirii provizioanelor privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea. Datoriile pe termen scurt (inclusiv datoriile asociate activelor deţinute pentru vânzare) s-au diminuat cu 45 milioane lei.

din aceeasi categorie