Acasă MediuDezvoltare Durabila Oficial, în pădure se taie mai mult ilegal decât legal

Oficial, în pădure se taie mai mult ilegal decât legal

de L M

E oficial! În România, anual, se taie ilegal aproximativ 20 milioane de metri cubi de lemn, raportul Inventarului Forestier Național (IFN), ciclul II, fiind aprobat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Datele privind tăierile ilegale din IFN nu au fost niciodată acceptate de fosta conducere a ministerului, acestea fiind singurele informații care nu au fost făcute publice din întregul Inventar. De fapt, noul ministru de resort s-a declarat „șocat” de rezultatele IFN și a dat vina pe PSD pentru situație, considerând că acesta a și fost motivul pentru care a ascuns datele. Rezultatele IFN ciclul II au fost prezentate acum un an, mai puțin tăierile ilegale, în ultimele luni declanșându-se o adevărată dispută între responsabilii IFN și minister pe această temă.

„Primul lucru pe care am vrut să-l văd când am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier Naţional. Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante încât la prima citire mi-a fost greu să le cred”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. El a precizat că „ că a acceptat în integralitate acest raport”, după ce a primit toate informațiile legate de realizarea IFN.

„Datele de acolo sunt reale, pot să vă confirm astăzi că, în România, se taie într-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Faptul că acest raport a fost ţinut la sertar mai bine de un an de către fosta conducere a ministerului este cu atât mai grav. Au aflat de situaţie şi în loc să-şi asume şi să caute soluţii au încercat să muşamalizeze datele şi să-l denigreze pe domnul Marin Gheorghe şi munca echipei sale (n.r. – șeful IFN)”, a spus Alexe.

„PSD a încercat să ascundă faptul că sub mandatul lor s-au tăiat peste 60 de milioane de metri cubi de lemn fără autorizaţie. Probabil că, dacă nu ar fi existat succesul moţiunii de cenzură şi înlocuirea Guvernului Dăncilă, şi astăzi ministerul ar fi negat existenţa acestor cifre. Eu, ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, nu numai că accept datele din acest studiu, dar am decis să-l sprijin pe domnul Marin Gheorghe cu toate resursele financiare şi logistice pentru a derula şi ciclul III al Inventarului Forestier Naţional. Ciclu III care, apropo, a fost întârziat tot de PSD mai mult de un an. Probabil că voiau să îl amputeze definitiv, aşa cum au făcut cu SUMAL şi Inspectorul Pădurii”, a subliniat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. SUMAL este un sistem informatic complex, destinat trasabilității lemnului, impus prin legislația europeană.

De altfel, ministrul a ținut să mulțumească cetăților pentru că au apelat numărul de urgență 112 pentru a semnala transporturi ilegale de lemn. În 2016, a fost lansată aplicația „Inspectorul Pădurii”, prin intermediul căreia cetățenii puteau verifica dacă un transport de lemn este înregistrat. Între timp, aplicația a fost adusă în stadiul de aproape nefuncționare. Sistemul SUMAL va avea în componența sa și aplicația „Inspectorul Pădurii”.

„Vom face lucruri bune împreună şi vom pune frână odată pentru totdeauna mafiei lemnului. În nici două săptămâni de mandat, am reuşit să pun lucrurile în mişcare. În primul rând, l-am adus înapoi pe Bogdan Micu, un programator genial şi un ecologist desăvârşit, omul care a dezvoltat Inspectorul Pădurii şi pe care PSD l-a îndepărtat din minister. Va fi consilierul meu şi noul coordonator al proiectului SUMAL. Am respins categoric termenul de finalizare pentru SUMAL „iulie 2020”, am identificat resursele materiale pentru a finanţa rapid finalizarea SUMAL, am decis extinderea echipei de programatori şi am decis operaţionalizarea de urgenţă a componentelor din SUMAL care sunt deja finalizate. Chiar după finalizarea acestei conferinţe voi merge direct la STS (n.r. – dezvoltatorul SUMAL), unde voi avea o discuţie cu conducerea instituţiei despre modul în care putem grăbi operaţionalizarea”, a menţionat Costel Alexe.

Primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional s-a desfăşurat în perioada 2008 – 2012. În anul 2018 au fost finalizate lucrările pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, început în 2013. Conform IFN, la ora actuală, în România, suprafaţa pădurii este de 7,037 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,254 miliarde de metri cubi. Creșterea anuală de pădurii este 58,622 milioane mc. Cantitatea de lemn recoltat din pădurile României se ridică la 38,6 milioane mc. Prin lege, anual, din pădurile României se pot tăia, în medie, 18 milioane mc.

Gheorghe Marin, șeful departamentului IFN din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”- ICAS, a declarat că în ciclul II al IFN s-au putut stabili tăierile ilegale, pentru că existau datele din ciclul I, când nu au putut fi avansate informații certe, pentru că nu au existat date la care să se raporteze.

Șeful IFN a precizat că au fost elaborate și hărți de risc, în care, de exemplu, se pot identifica arealele unde există tăieri ilegale de arbori (de la 300-500 metri cubi la hectar). Cele mai afectate zone de tăierile ilegale sunt în special în zonele montane din județele Suceava, Neamț, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Cluj, Alba, Argeș – zona limitrofă cu județul Brașov. „Azi, cele mai mari probleme le avem în pădurile proprietate privată, apoi în cele ale unităților administrativ teritoriale și apoi în cele administrate de Romsilva. Este vorba de tăieri neautorizate”, a spus Marin, care a precizat că, prin IFN, s-a constatat că „în anii electorali se înregistrează vârfuri de tăieri ilegale”.

IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul Conferinţei ministeriale pentru protecţia pădurilor în Europa (MCPFE). El furnizează, de asemenea, date indispensabile raportărilor pentru Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbarea climei/ Protocolul de la Kyoto (UNFCCC/ KP) şi pentru Convenţia privind diversitatea biologică ( CBD ). Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti este responsabil pentru proiectarea şi punerea în aplicare a IFN, pentru efectuarea măsurătorilor de teren, prelucrarea şi analiza datelor IFN şi publicarea rezultatelor obţinute.

 

din aceeasi categorie