Acasă MediuDezvoltare Durabila Observator internațional al emisiilor de metan

Observator internațional al emisiilor de metan

de L M

Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și Comisia Europeană lucrează pentru finalizarea unui Observator internațional al emisiilor de metan (IMEO) independent. Scopul declarat este de a accelera reducerea emisiilor de metan la nivel global. În prezent, mari jucători din industria petrolului și gazelor, ce totalizează 30% din emisiile de metan din lume, contabilizează aceste emisii în cadrul Parteneriatului pentru petrol și gaz metan (OGMP).

Parteneriatul pentru petrol și gaz metan (OGMP) este o inițiativă a Coaliției pentru Climă și Aer Curat (CCAC), condusă de Programul ONU pentru mediu (UNEP), Comisia Europeană (CE) și Fondul pentru Apărarea Mediului (FED), se arată într-un comunicat al CCAC. În cadrul OGMP activează deja 62 de companii cu active pe cinci continente reprezentând 30% din producția mondială de petrol și gaze. Pe listă figurează nume mari, precum BP; Shell sau Total, dar nimeni din România. Potrivit comunicatului, OGMP2.0 este noul cadru de raportare care va îmbunătăți precizia de raportare și transparența emisiilor antropogene de metan în sectorul petrolului și gazelor.

Contabilizarea exactă a emisiilor de metan este extrem de importantă pentru că are un efect extrem de puternic, de peste 80 de ori mai mare decât emisiile de dioxid pe o perioadă de 20 de ani, precizează comunicatul. „Acțiunile de reducere a emisiilor de metan pot produce o reducere pe termen scurt a ratei de încălzire, completând eforturile de decarbonizare a sistemelor mondiale de energie și transport, oferind în același timp beneficii privind calitatea aerului”, arată documentul.

„După cum este stipulat în strategia UE privind metanul, Comisia Europeană intenționează să elaboreze o propunere legislativă privind măsurarea obligatorie, raportarea și verificarea tuturor emisiilor de metan legate de energie, bazându-se pe cadrul OGMP 2.0. Cadrul OGMP 2.0 se aplică întregului lanț valoric al petrolului și gazelor, nu numai producției din amonte, ci și transportului din mijloc și procesării și rafinării din aval – zone cu potențial substanțial de emisii care, în prezent, sunt adesea lăsate în afara raportării”, susține CCAC.

Scopul acestei raportări elaborate și transparente este de a permite industriei de petrol și gaze să realizeze reduceri „profunde” ale emisiilor de metan în următorul deceniu, într-un mod transparent pentru societatea civilă și guverne. Pentru a sprijini realizarea obiectivelor globale privind clima, „OGMP 2.0 își propune să reducă cu 45% emisiile de metan din industrie până în 2025 și o reducere de 60-75% până în 2030”, susține documentul.

Soluții pentru atingerea acestor obiective ar fi. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), aproximativ trei sferturi din emisiile de metan ar putea fi reduse cu tehnologia care există astăzi, iar reducerea la jumătate s-ar putea face cu costuri zero. Reducerea cu 90% a emisiilor de metan din sectorul energetic ar face să dispară două zecimi de grad Celsius din creșterea prognozată a temperaturii medii a planetei până în 2050.

Reducerea emisiilor de metan fosil cu 75% poate preveni până la 6 gigatone de emisii echivalente de dioxid de carbon anual – aproape 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din 2019, inclusiv schimbarea utilizării terenurilor.

De aceea, UNEP și Comisia Europeană lucrează la înființarea unui Observator internațional al emisiilor de metan (IMEO) independent. „IMEO va agrega și analiza mai multe fluxuri de date privind emisiile de metan, inclusiv datele raportate de companiile membre OGMP, pentru a accelera reducerile emisiilor de metan la nivel global”, spune documentul.

OGMP, lansat la Summitul ONU pentru climă din 2014, a fost creat de Coaliția pentru climă și aer curat (CCAC) ca o inițiativă voluntară pentru a ajuta companiile să reducă emisiile de metan din sectorul petrolului și gazelor. Gestionat de UNEP, OGMP este singurul parteneriat cu mai multe părți interesate care lucrează la raportarea emisiilor de metan și oferă un protocol pentru a ajuta companiile să-și gestioneze sistematic emisiile de metan din operațiunile de petrol și gaze și oferă o platformă credibilă pentru a ajuta companiile membre să demonstreze reduceri efective pentru părțile interesate din industrie.

CCAC este singurul parteneriat global al guvernelor, organizațiilor interguvernamentale, întreprinderilor, instituțiilor științifice și societății civile angajate să îmbunătățească calitatea aerului și să protejeze clima prin reducerea poluanților climatici de scurtă durată – metan, carbon negru, hidrofluorocarburi și ozon troposferic. Aceasta desfășoară 11 inițiative în sectoare cheie de emisie și acționează ca un catalizator pentru crearea, partajarea și implementarea soluțiilor care reduc rapid rata încălzirii, îmbunătățesc viața oamenilor și asigură o dezvoltare durabilă pentru generațiile viitoare.

 

din aceeasi categorie