Acasă Analize O idee pentru autorităţi: detaşaţi la ANAF oameni de la Curtea de Conturi!

O idee pentru autorităţi: detaşaţi la ANAF oameni de la Curtea de Conturi!

de M G

Autorităţile fac vraişte sectoare întregi ale economiei, pentru că multinaţionalele plătesc impozite de nimic în ţara noastră. În România, pentru companiile de stat există un singur “bau – bau”: Curtea de Conturi. De aceea venim cu o propunere: să fie detaşaţi la ANAF oameni de la Curtea de Conturi, care să facă analize de fond, măcar la companiile din Top 100! La Curte sunt circa 1.300 de auditori publici externi. Dacă vor fi detaşaţi la Fisc 200 sau 300 dintre aceştia, precis vor putea lua la puricat măcar cele mai mari 100 de companii din ţară!

Executivul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, OUG 114/2018, iar cele mai importante prevederi se referă la introducerea unei contribuţii de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie şi 3% pentru cele din telecom. Totodată, preţul gazelor la producător va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022. De asemenea, va fi plafonat şi preţul energiei electrice în aceeaşi perioadă, dar numai la consumatorul casnic. Totodată, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi „taxă pe lăcomie”.

Liviu Dragnea cerea, recent, băncilor și multinaționalelor din România ca ”din profiturile uriașe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici, nu în parardisuri fiscale”.

Deputatul Remus Borza, fost administrator judiciar la Hidroelectrica, arăta, într-o declaraţie de presă, că societăţile străine dețin 51% din cifra de afaceri a României, care, în anul 2017, a depăşit 1.300 miliarde lei (aproape 300 miliarde euro). Remus Borza preciza şi că, în perioada 2008-2014, soldul profitului net al companiilor cu capital străin a fost de doar 2,5 miliarde lei, ”pe când soldul profitului net raportat de firmele românești, care activează în sectoare periferice ale economiei, a fost de 22 de ori mai mare, respectiv 55 miliarde lei. Concluzia: firmele străine și-au făcut un obicei în a-și optimiza fiscal profitul”.

La rândul său, jurnalistul Liviu Alexa, de la Ziar de Cluj, a realizat o analiză a primelor 100 de companii ce activează în România, utilizând datele publice aferente anului 2017. Potrivit acestuia, 85% dintre companiile din Top 100 România sunt multinaţionale. Analiza arată că majoritatea are profituri între 0,5% şi 5% din cifra de afaceri. Unele mari companii au chiar profit 0%. Remarcă, însă, şi comportamentul corect al Continental (cu un profit de peste 22% din cifra de afaceri) şi al companiei Coca-Cola, care declară profituri la standardul corect al industriei (peste 15% din cifra de afaceri). În energie, Hidroelectrica şi Romgaz, companii deţinute majoritar de statul român, au avut, în 2017, cele mai mari profituri (peste 40% din cifra de afaceri). Multe dintre celelalte companii au raportat profituri între zero şi câteva procente, deşi cifrele de afaceri, cumulate, sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro.

Să vină Curtea de Conturi!

Nu credem că aceste companii cu capital străin fac neapărat ilegalităţi! De altfel, peste tot în lume, autorităţile au probleme cu “optimizările fiscale” pe care le fac marile companii internaţionale. Pe de altă parte, la noi nici n-are cine să le controleze! Angajaţii Fiscului, puţini şi profesional sub cei de la firmele de consultanţă din domeniu, pare că nici nu îndrăznesc să se apropie de marile multinaţionale!

De aceea, propunerea noastră este ca Guvernul să detaşeze la ANAF câteva sute de auditori ai Curţii de Conturi, care să efectueze controale de fond, măcar la primele 100 de companii din top!

Şi aceasta pentru că autorităţile au spus şi repetat că multinaţionalele îşi repatriază veniturile, fără să lase mare lucru în ţară.

Dar, pentru a îndrepta comportamentul unora dintre companii, nu trebuie făcut “vraişte” în ţară! Noua Ordonanţă, cel puţin în ceea ce priveşte sectorul energetic, mai mult încurcă decât descurcă!

O taxă de 2% pe cifra de afaceri nu va afecta în niciun fel Hidroelectrica sau Romgaz. Va pune, însă, sub semnul întrebării posibilitatea Nuclearelectrica de a retehnologiza Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă şi va pune pe butuci Complexul Energetic (CE) Oltenia. De asemenea, pentru Transgaz şi Transelectrica va deveni mai dificil să facă investiţiile necesare pentru transportul gazelor naturale şi energiei electrice şi cu atât mai mult cele necesare pentru dezvoltarea interconectărilor cu ţările din jur. Şi este nevoie de aceste interconectări! S-a văzut în ultimele zile, când România a fost importator net de electricitate!

Poate cei mai afectaţi vor fi furnizorii! Pentru că cifra lor de afaceri creşte simţitor, dar artificial, deoarece aceştia “strâng” de la consumatori tarifele de transport, de distribuţie, de servicii de sistem, bonusul de cogenerare, certificatele verzi etc., pe care apoi le “distribuie” celor cărora li se cuvin sumele respective.

În aceste condiţii, furnizorii mici şi mijlocii, cei mai mulţi fiind companii cu acţionariat românesc, nu vor putea susţine aceste taxe, aşa că vor intra în faliment. Singurii care vor rămâne pe piaţă vor fi tocmai multinaţionalele!

Când s-a aprobat OUG în Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că “astăzi a fost adoptat un act normativ foarte așteptat de români și de cei cu capital autohton”. Ori la CE Oltenia sau Nuclearelectrica nu sunt români, ori capitalul companiilor nu e autohton, deşi e de stat!

Şi încă un lucru: companiile nu sunt scutite de impozitul pe profit! Sigur, prea puţine vor mai avea profit! Dar taxa de 2% reprezintă, potrivit OUG 114/2018, o “contribuţie bănească” pentru ANRE. Aşa că nu scuteşte nimeni companiile de impozitul pe profit! Cele care vor suferi cel mai mult vor fi tot companiile de stat, Romgaz şi Hidroelectrica, pentru că, probabil, vor fi singurele care vor mai avea profit!

În consecinţă, dacă autorităţile doresc să determine multinaţionalele “să o lase mai moale” cu optimizările fiscale, propunem să detaşeze auditori de la Curtea de Conturi şi să lase în pace piaţa de energie şi gaze naturale!

din aceeasi categorie