Acasă Analize Nu scăpăm de prețurile mari la curent în următorii 4 – 5 ani

Nu scăpăm de prețurile mari la curent în următorii 4 – 5 ani

de M G

Preţurile la energie electrică vor rămâne mari în România, cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum. Pe de altă parte, Niculae Havrileț, consilier în cadrul Ministerului Energiei, a declarat că anul viitor prețul gazelor naturale se va înjumătăți. În prezent, însă, potrivit lui Zoltan Brge Nagy, vicepreședinte al ANRE, prețurile gazelor naturale sunt înspăimântător de mari.

„Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vor avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi, cel puţin noi, în România, nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că, măcar în aceşti 4-5 ani, o să vedem preţuri mari la electricitate”, a spus Chiriţoiu.

El a explicat că preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele.

Aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordare de autorităţi pentru consumatorii casnici vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a arătat preşedintele autorităţii de concurenţă.

„La gaze, însă, aşteptările şi speranţele mele sunt că preţul la gaze va scădea. Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Aceeași opinie, în privința prețului gazelor naturale o are și Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei. Acesta crede că preţul gazelor pentru iarna 2022-2023 va scădea la jumătate faţă de această iarnă. În plus, acesta a declarat că Guvernul nu ia în calcul o plafonare a preţurilor la producători.

„La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh. Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei”, a spus Havrileţ, în cadrul aceleiași dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

„Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum”, a continuat el.

Havrileţ a arătat că nu se doreşte plafonarea preţurilor la nivelul producătorilor, ci se va merge pe măsuri ţintite, către consumatorii aflaţi au adevărat în situaţie defavorabilă.

„Dacă plafonezi preţul la producători, omori interesul pentru investiţii”, a explicat el.

Măsura de compensare a facturilor va necesita un buget de un miliard de lei, a continuat Havrileţ.

„Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi. La aceste preţuri se ataşează TVA care intră imediat la facturare. Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget. S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor, în jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problemă pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarnă. Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende şi în avans, din certificatele de CO2. România primeşte circa un miliard de euro în acest an de la Banca Europeană de Investiţii. Deci nu este o problemă asigurarea acestor bani”, a mai spus oficialul ministerial.

Preț înspăimântător la gaze

Consumatorii sunt nevoiţi să încheie contracte pentru această iarnă la un preţ înspăimântător de mare, urmând să vadă ulterior dacă se încadrează în categoria de consum până la care Guvernul va acorda ajutoare, a afirmat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Sunt consumatori de gaze care, după 1 iulie anul trecut, au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială. Sunt 1,1 milioane de consumatori care au semnat aceste contracte, care, la un moment dat, expiră. Sunt unele care expiră înaintea iernii şi momentan opţiunile sunt destul de puţine pentru aceşti consumatori”, a spus Nagy, în cadrul dezbaterii pe teme energetice organizată de Expert Forum.

Potrivit acestuia, pe comparatorul de preţ de gaze naturale de pe site-ul ANRE toate ofertele sunt mai mari decât acele preţuri care au fost aplicate automat pentru clienţii inactivi de la 1 iulie 2020 şi, de asemenea, sunt mai mari decât preţurile din contractele pe un an începând cu orice lună din anul trecut.

„Pentru ei, singura opţiune este să accepte acum o ofertă cu un preţ înspăimântător de mare, sunt oferte cu 200-300 de lei doar preţul gazelor, după care, evident, aşteaptă să vină măsura Guvernului şi cu emoţia dacă se încadrează la nivelul de consum pentru care se acordă acest ajutor”, a spus Bege.

El a arătat că cel puţin 5 milioane de consumatori (locuinţe) din totalul de 8,9 – 9 milioane de consumatori de electricitate la nivel naţional se vor încadra în plafonul de consum de 200 de kWh, anunţat de Ministerul Energiei pentru cei care vor primi ajutoare în această iarnă.

La gaze, 90% dintre cei 4 milioane de consumatori se încadrează în plafonul de consum de 1.200 de metri cubi.

din aceeasi categorie