Acasă Economie Noile reguli europene se vor aplica şi proiectului Nord Stream 2

Noile reguli europene se vor aplica şi proiectului Nord Stream 2

de M G

Noile reguli de pe piaţa gazelor naturale din Uniunea Europeană se vor aplica şi proiectului gazoductului Nord Stream 2 susţinut de Rusia, a afirmat un înalt oficial european, transmite AFP, preluată de Agerpres.

La mijlocul lunii februarie, negociatorii Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns la un acord pentru a revizui „directiva gazelor naturale”, în ideea de a adopta aceleaşi reguli care se aplică infrastructurilor europene şi gazoductelor care intră în UE, în special cele referitoare la transparenţa preţurilor, accesul terţilor la infrastructuri sau separarea activităţilor între furnizori şi gestionarii de reţea.

„Ne aşteptăm la o intrare în vigoare rapidă, adică înainte de terminarea Nord Stream 2. În consecinţă, această directivă se va aplica şi acestui proiect”, a declarat Dominique Ristori, director-general al DG Energy, într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles la finalul unei reuniuni a miniştrilor Energiei din statele membre.

Dominique Ristori a reamintit că multe state membre s-au pronunţat pentru o intrare rapidă în vigoare a dispoziţiilor acestui text, care va fi publicată fără întârziere. „Ştiţi că intrarea în vigoare va fi una rapidă, 20 de zile de la publicare. Acest lucru este extrem de important, pentru că va garanta o transpunere extrem de rapidă în legislaţia naţională”, a spus Dominique Ristori.

Textul negociat de Parlamentul European şi Consiliul UE are nevoie, însă, să fie ratificat de Parlamentul European reunit în şedinţă plenară, precum şi de Consiliu. Documentul prevede că statele membre vor pune în aplicare noile reguli în maxim nouă luni de la data intrării în vigoare a directivei.

Ministrul Energiei, Anton Anton a participat luni, la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanţi ai Austriei, Bulgariei şi Ungariei pe tema evoluţiei lucrărilor gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). La eveniment a fost prezent, la invitaţia ministrului Anton, şi Dominique Ristori, director-general al DG Energy. Întâlnirea a avut loc la iniţiativa ministrului Anton, în contextul derulării primului Consiliu Formal TTE – Energy în cadrul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.

Proiectul privind conducta BRUA de transport al gazelor naturale este un proiect foarte important pentru regiunea de sud-est a Europei, iar România este, indiscutabil, dedicată realizării acestui proiect, pe teritoriul său lucrările fiind în grafic, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul Energiei, Anton Anton.

„BRUA este un proiect extrem de important pentru regiunea de Sud-Est a Europei, o regiune unde infrastructura de transport al gazelor naturale este în plină dezvoltare. Acest gazoduct va permite interconectarea cu sistemele de gaze ale ţărilor vecine şi, astfel, va crea o securitate energetică sporită în regiune. Prin BRUA creăm, de fapt, o adevărată piaţă energetică regională, care va contribui şi la întărirea pieţei unice europene. Cred că faptul că BRUA beneficiază de sprijinul declarat al Comisiei Europene ar trebui să ne aducă, pe noi, cele patru state implicate în dezvoltarea acestui proiect, la un ritm comun în finalizarea gazoductului atât de important pentru viitorul energetic european. România este, indiscutabil, dedicată realizării acestui proiect. Pe teritoriul României lucrările sunt în grafic, unele fiind realizate chiar mai devreme decât era estimat”, a spus ministrul Energiei, conform unui comunicat de presă.

din aceeasi categorie