Noi modificări la Programul Casa Verde Fotovoltaice
decembrie 11, 2020
Administrația Fondului pentru Mediu vine la sentimente mai bune când este vorba de Programul Casa Verde Fotovoltaice, așa că vrea să emită un ordin ministerial prin care programul să fie prelungit cu 4 luni, din cauza crizei sanitare. Plus că se pot aduce unele modificări la chiar soluțiile tehnice permise și aprobate, ca beneficiarii să poată utiliza rezultatele evoluției tehnicii. Fără aceste modificări, programul s-ar fi prăbușit de tot, în condițiile în care mai mult de jumătate din cererile depuse au fost respinse, cele mai multe din vina AFM.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind modificarea Ghidului de finanțare pentru Programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețea, cunoscut ca Programul pentru prosumeri.
„În contextul pandemiei apărute la nivel mondial, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar și a posibilelor întârzieri în procedurile specifice obținerii Avizelor tehnice de racordare și altor documente necesare, datorate numărului mare de cereri pentru eliberarea lor, s-a constatat faptul că termenul de 8 luni pentru implementarea proiectelor, prevăzut la art. 26, alin. (2) din Ghid, ar putea fi insuficient, astfel încât considerăm oportună prelungirea acestuia cu 4 luni”, se arată în Referatul de aprobare a ordinului.
În plus, ordinul propune ca documentația aferentă cererilor de decontare să se facă în format electronic. Autoritățile arată că volumul documentelor de depus de către instalatori este foarte mare, 60-80 de file de regulă, susține documentul, iar contextul epidemiolog impune măsuri speciale. „Ca atare, documentele vor fi păstrate fizic la instalatori și beneficiari, urmând ca la AFM să fie transmise doar prin mediul on-line”, arată Referatul.
Noua formă a Ghidului de finanțare trebuie să rezolve și problema falimentelor instalatorilor, intervenite din cauza crizei sanitare. Va trebui asigurată forma legală prin care instalatori validați să preia proiecte ce nu pot fi duse la capăt de către firmele falimentare.
Mai mult, noul Ghid va interveni chiar în soluțiile tehnice permise și aprobate inițial. „Realitatea a dovedit că piața sistemelor de panouri fotovoltaice a evoluat rapid în ultimii ani, existând la ora actuală echipamente superioare care îndeplinesc funcții multiple și care pot înlocui cu succes anumite părți componente (spre exemplu, Invertorul poate îndeplini funcțiile contorului și modulului de comunicație); ca atare, se impune adaptarea actului normativ în sensul acordării posibilității de instalare a unor sisteme de panouri cu caracteristici tehnice diferite, dar păstrând condiția de putere minimă de 3 kw, prevăzută în Ghid”, se arată în document.