Acasă Stiri Interne Niculae Havrileţ intră în conducerea Electrica

Niculae Havrileţ intră în conducerea Electrica

de M G

După ce a condus Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) timp de 5 ani, Niculae Havrileţ “trece de partea cealaltă a baricadei”: intră în Consiliul de Administraţie (CA) al companiei Electrica. Va fi o perioadă interesantă, pentru că Electrica (la fel ca şi mulţi dintre ceilalţi furnizori şi distribuitori de energie electrică din ţară) a dat în judecată ANRE pentru deciziile luate, pentru că aduc prejudicii companiilor din sector.

Pe 7 februarie, Adunarea Generală a Acţionarilor trebuie să completeze Consiliul de Administraţie al companiei Electrica, prin numirea a noi membri, al căror mandat va expira la data de 27 aprilie 2022. Reamintim, Doina Dascălu, Arielle Malard De Rothschild şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber au renunţat la mandatele de la Electrica. Ministerul Energiei, cel mai mare acţionar al Electrica, i-a propus pe Dragoş Andrei (bancher, dar şi secretar de stat la Ministerul de Interne şi consilier al mai multor prim miniştri, printre care Victor Ponta şi Mihai Tudose) şi pe Niculae Havrileţ (fost preşedinte al ANRE). Mai sunt alte două candidaturi: Lucian Isar, propus de un acţionar (Liviu Mitroi) şi Radu Ioan Puşcariu (care s-a autopropus).

Pe de altă parte, CA al Electrica a hotarât să prelungească până pe 7 ianuarie 2019 perioada de depunere a candidaturilor, care expira pe 31 decembrie 2018. Motivaţia prelungirii este aceea că, pe 18 decembrie, după ce pe 13 decembrie fusese publicat convocatorul AGA pentru completarea Consiliului de Administraţie al companiei, Willem Jan Antoon Henri Schoeber a anunţat că va demisiona din CA începând cu 6 februarie 2019.

În prezent, preşedinte al CA este Valentin Radu, iar membrii – Bogdan George Iliescu, Gicu Iorga, Ramona Ungur şi Dragoş Andrei (acum doar interimar). Consiliul de Administraţie trebuie să fie format din 7 membri. Cel mai probabil, Dragoş Andrei va fi numit definitiv, alături de Niculae Havrileţ. Astfel, CA va avea 6 membri. Pentru cel de-al şaptelea, lucrurile încă nu au fost tranşate.

Pentru Niculae Havrileţ, dacă legea nu prevede o perioadă de abţinere, urmează vremuri dificile: va trebui să ia decizii cu efecte asupra vechiului loc de muncă: ANRE.

Reamintim, Electrica a dat în judecată ANRE, în mai multe procese, în octombrie 2018. Astfel, în data de 19 octombrie 2018, Electrica a cerut revocarea în tot a Ordinului Preşedintelui ANRE nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari începând cu data de 1 ianuarie 2019. Potrivit ordinului, rata de rentabilitate scade cu circa 26,5%, de la 7,7%, la 5,66%. Pe 22 octombrie 2018, Electrica a dat în judecată ANRE şi pentru ordinul 169/2018 privind Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, prin care profitabilitatea companiei scade şi mai mult.

din aceeasi categorie