Acasă Economie Niciodată nu s-a pus problema falimentului CET Govora

Niciodată nu s-a pus problema falimentului CET Govora

de M G

Problema falimentului CET Govora sau a sistării furnizării agentului termic către municipiul Râmnicu Vâlcea nu s-a pus niciodată, cu atât mai mult cu cât, anterior plăţilor datorate de Oltchim, în conturile CET Govora aveam lichidităţi de peste 90 milioane lei, bani ce urmează a fi folosiţi pentru plata creditorilor şi finalizarea investiţiilor de mediu şi de retehnologizare, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol, administrator judiciar al CET Govora. Afirmaţiile reprezentantului Euro Insol vin în urma declaraţiilor administratorilor judiciari ai Oltchim, conform cărora CET Govora a încasat toate datoriile de la Oltchim, reuşind, astfel, să evite falimentul.

„Referitor la declaraţiile administratorilor judiciari ai Oltchim potrivit cărora “CET Govora a încasat toate datoriile de la Oltchim, unele plăţi fiind făcute chiar şi în avans”, cu suma primită “CET Govora reuşind să evite falimentul, cu consecinţa supravieţuirii sistemului de încălzire centralizată a municipiului Râmnicu Vâlcea”, Euro Insol, în calitatea sa de administrator judiciar al CET Govora, face următoarele precizări: în perioada 01.01.2008 – 30.05.2016, CET Govora a livrat numai în pierdere aburul industrial către Oltchim. În perioada 01.01.2008 – 30.06.2016, CET Govora a înregistrat, din relaţia contractuală cu Oltchim, o pierdere în cuantum de 103.287.481 lei (23.903.748 euro) din livrările de abur industrial sub costul de producţie”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, începând cu luna septembrie 2012, CET Govora a livrat către Oltchim, în afară de aburul industrial, şi energie electrică, având în vedere faptul că Electrica Furnizare a întrerupt furnizarea către Oltchim.

Euro Insol menţionează că, în luna ianuarie 2013, Oltchim şi-a cerut insolvenţa, CET Govora fiind înscrisă la masa credală cu aproape 137 milioane lei, creanţă provenită din livrările de abur industrial şi energie electrică. Prin votarea planului de reorganizare a Oltchim, CET Govora a fost defavorizată cu suma de 96 milioane de lei (aproape 22 milioane de euro), prin aplicarea unui haircut de 70% din total creanţă. Suma de 40,898 milioane de lei, diferenţa dintre suma datorată de Oltchim anterior deschiderii procedurii insolvenţei şi suma menţionată a fi achitată către CET Govora în cadrul planului de reorganizare, era condiţionată de vânzarea Oltchim la preţul de 307 milioane euro.

„Cum Oltchim s-a vândut la doar 127 milioane euro, CET Govora a încasat, din întreaga creanţă datorată de 136.899.919 lei, doar suma de 23.347.463 lei, reprezentând 17% din totalul datoriei Oltchim, fără să punem la socoteală pierderea CET de 103 milioane lei din livrarea sub costuri a aburului industrial către Oltchim anterior deschiderii procedurii insolvenţei. Diferenţa plătită către CET Govora până la 40.000.000 lei reprezintă datorie curentă rezultată din livrarea de utilităţi energetice după deschiderea procedurii insolvenţei Oltchim, sumă care trebuia plătită cu prioritate, iar nu eşalonat, sancţiunea fiind falimentul Oltchim”, se arată în comunicat.

Euro Insol susţine că neîncasarea la timp a facturilor de la Oltchim a fost de natură a pune în imposibilitate CET Govora de a susţine financiar modernizarea instalaţiilor, în vederea conformării acestora la obligaţiile de mediu. CET Govora a susţinut în permanenţă Oltchim în procesul de producţie, furnizându-i utilităţi energetice (abur industrial şi energie electrică) mult sub costul de producţie. Având în vedere incapacitatea de plată a Oltchim, atât premergător, cât şi ulterior deschiderii insolvenţei, toţi furnizorii de energie electrică au refuzat să încheie contract cu Oltchim.

„CET Govora a fost singura societate care a livrat energie electrică şi abur industrial către Oltchim, asumându-şi riscul neplăţii şi chiar al propriei insolvenţe, care s-a declanşat în data de 9 mai 2016. Doar după deschiderea procedurii insolvenţei CET Govora, începând cu data de 19.05.2016, reprezentanţii administratorului judiciar Euro Insol au restabilit echitatea în relaţia contractuală cu Oltchim. Ca urmare a măsurilor implementate de administratorul judiciar Euro Insol, CET Govora şi-a îmbunătăţit continuu rezultatele financiare obţinând în anul 2017 un profit de 18.500.000 de lei după mai bine de 10 ani de pierderi”, se mai spune în comunicat.

În prezent, CET Govora se află în procedura reorganizării judiciare, planul de reorganizare întocmit de Euro Insol fiind confirmat definitiv de instanţele de judecată, Tribunalul Vâlcea, respectiv Curtea de Apel Piteşti.

„Niciodată nu s-a pus problema falimentului CET Govora sau a sistării furnizării agentului termic către municipiul Râmnicu Vâlcea, cu atât mai mult cu cât anterior plăţilor datorate de Oltchim, în conturi aveam lichidităţi de peste 90 milioane lei, bani ce urmează a fi folosiţi pentru plata creditorilor şi finalizarea investiţiilor de mediu şi de retehnologizare, urmând ca la finalul planului de reorganizare să redăm acţionarilor o companie eficienta” a declarat, îîn comunicat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

din aceeasi categorie