Acasă MediuDezvoltare Durabila Nevoia de eficiență energetică a forțelor armate

Nevoia de eficiență energetică a forțelor armate

de L M

În plin război în Ucraina, deputații din Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European au găsit momentul să se gândească la eficiența energetică a forțelor armate. Oficialii vor ca și armata să contribuie la efortul general al Uniunii Europene privind clima. Totuși, trebuie luat în calcul faptul că, nici la nivelul UE, deci la nivelul României, legislația de mediu nu se aplică și domeniilor de forță, precum armata și poliția. Ideea nu ar strica în România, unde se pot vedea mașini ale armatei prin orașe care produc mare poluare.

Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European a adoptat un raport prin care schimbările climatice sunt identificate ca o nouă provocare de securitate care necesită resurse adecvate, împreună cu amenințările hibride și cele cibernetice, se arată într-un comunicat al Comisie.

În raportul privind foaia de parcurs pentru schimbări climatice și apărare a Serviciului European de Acțiune Externă, deputații Comisiei pentru Afaceri Externe avertizează că schimbările climatice trebuie puse în centrul agendei de pace și securitate ca cel mai mare „multiplicator de amenințări”. Potrivit acestora, „schimbările climatice sporesc riscurile sociale, economice și de mediu existente, care pot alimenta tulburările și pot duce la conflicte violente sau chiar la război interstatal”, precizează comunicatul.

„Este esențial să abordăm legăturile dintre schimbările climatice, securitate și apărare în viitorul apropiat”, spun deputații europeni. Aceștia subliniază că „trebuie identificate obiective clare și măsuri concrete pentru ca statele membre să facă forțele armate mai eficiente din punct de vedere energetic și să se adapteze la impactul pe care schimbările climatice îl pot avea asupra securității pe termen mediu și lung”, arată comunicatul.

Deputații europeni susțin că „securitatea climatică ar trebui să devină pe deplin integrată în setul de instrumente al Uniunii Europene pentru prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor pentru a face statele fragile și populațiile afectate mai rezistente”. „UE ar trebui să-și intensifice capacitățile de previziune strategică, de avertizare timpurie, de conștientizare a situației și de analiză a conflictelor, utilizând date calitative și cantitative și metode inovatoare din diverse surse. Astfel de cunoștințe ar fi folosite pentru a proiecta viitoare misiuni, operațiuni și acțiuni ținând cont de parametrii variind de la schimbarea condițiilor meteorologice până la contextul politic local”, se arată în raport. În plus, actorii relevanți din UE ar trebui să aibă sarcina de a monitoriza îndeaproape situația din regiunile care sunt puternic afectate de schimbările climatice și de degradarea mediului, cum ar fi Sahel, Cornul Africii și Pacificul.

Eurodeputații solicită, de asemenea, ca legătura dintre climă și securitate să fie inclusă ca un nou domeniu prioritar pentru Parteneriatul strategic ONU-UE privind operațiunile de pace și managementul crizelor, precizează comunicatul.

„Politicile noastre de securitate și apărare trebuie să se adapteze la crizele create de schimbările climatice și de pierderea biodiversității. Misiunile UE trebuie să își ajusteze strategiile la provocările climatice locale și regionale. UE trebuie să utilizeze Fondul european de apărare și alte programe pentru a stimula investițiile în eficiența energetică și tehnologia militară independentă. Sectorul apărării și armata trebuie să-și recunoască responsabilitatea în atingerea obiectivelor UE în materie de climă”, a declarat raportorul Thomas Waitz.

din aceeasi categorie