Acasă Analize Ne întrajutorăm cu bulgarii

Ne întrajutorăm cu bulgarii

de M G

Toma Petcu

Ministrul român al Energiei, Toma Petcu, şi omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova, au avut discuţii, la Sofia, pe tema creării unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice, care să poată fi accesat de oricare dintre cele două state în situaţii critice, precum cea înregistrată în timpul iernii trecute, potrivit unui comunicat al ministerului Energiei. De asemenea, au discutat despre integrarea pieţelor de energie, o nouă hidrocentrală (Nicopole – Turnu Măgurele), o poziţie comună în privinţa celui de-al patrulea pachet “Energie” al Comisiei Europene, precum şi despre cablul submarin cu Turcia.

„Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut în 5 septembrie, la Sofia, o întâlnire cu omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova. Principala temă de discuţie a fost dezvoltarea de interconexiuni energetice între România şi Bulgaria, atât pe partea de gaze naturale, cât şi pe cea de energie electrică”, se arată în comunicat.

În privinţa gazelor naturale, ministrul Petcu a reafirmat interesul României de a dezvolta proiectul BRUA şi i-a comunicat omologului său bulgar că România va finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului până în anul 2019.

„BRUA este un proiect de interes comun, astfel încât considerăm că toate ţările implicate trebuie să fie gata cu lucrările în acelaşi timp, pentru a se face conectarea între ele la capacitatea prevăzută în proiect şi pentru a începe pregătirile pentru etapa a doua. România vrea să dezvolte discuţiile pe această temă şi să ducă mai departe colaborarea istorică cu Bulgaria. Cred că este momentul să trecem la pasul următor şi am rugămintea să o facem împreună”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

La rândul său, Temenuzhka Petkova a afirmat că Bulgaria sprijină orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garantează securitatea energetică în regiune.

A doua temă de discuţii s-a referit la dezvoltarea de noi interconexiuni ale reţelelor de electricitate din România şi Bulgaria. În acest context, Toma Petcu a adus în discuţie planul construcţiei unei reţele de transport a energiei în zona de coastă a Mării Negre, între România şi Bulgaria, dar şi proiectul cablului submarin de transport al energiei către Turcia, prin Bulgaria.

A mai fost discutat subiectul creării unui mecanism de ajutor de avarie în sectorul energiei electrice, care să poată fi accesat de oricare dintre cele două state în situaţii critice, precum cea înregistrată în timpul iernii trecute. De altfel, România negociază acorduri similare şi cu Ungaria şi Serbia, scopul fiind de extindere a unui astfel de mecanism în toate statele din regiune.

Totodată, cei doi miniştri au convenit asupra necesităţii înfiinţării unor grupuri de lucru al căror rol va fi găsirea soluţiilor de uniformizare a mecanismelor de tranzacţionare a energiei electrice în cele două state, pentru integrarea pieţelor de energie din statele din Sud-Estul Europei în piaţa unică europeană.

Ministrul Petcu a evocat şi proiectul construcţiei unei hidrocentrale pe Dunăre, în zona Turnu Măgurele-Nicopole. Acest proiect ar avea beneficii comune nu doar pe partea de alimentare cu electricitate, dar şi în ceea ce priveşte navigaţia pe Dunăre şi tranzitul rutier şi feroviar între România şi Bulgaria. Cei doi miniştri au convenit asupra continuării dialogului pe această temă, având în vedere că ultima întâlnire a Comisiei mixte româno-bulgare, creată în acest scop în anul 2011, a avut loc în 2014.

Punct de vedere comun pe reducerea poluării

Toma Petcu i-a propus omologul său bulgar ca ambele state, alături de alţi membri ai Uniunii Europene, să aibă un punct de vedere comun asupra legislaţiei comunitare în domeniul reducerii emisiilor de carbon. Având în vedere pregătirile pentru preluarea, de către România şi Bulgaria, a preşedinţiei Consiliului Comisiei Europene, în 2019, un punct de vedere comun al ţărilor în care energia produsă în termocentralele pe cărbune acoperă cote importante în mixul energetic ar întări poziţia acestora în relaţia cu Comisia Europeană.

Cei doi miniştri au convenit că România şi Bulgaria vor solicita împreună o perioadă de tranziţie mai lungă, cumulată cu un plan naţional de investiţii în această industrie.

„Am încercat să acoperim, cu ocazia acestei întâlniri, toate proiectele potenţiale de cooperare între cele două ţări, care cred că au împreună un interes în asigurarea securităţii energetice în Balcani, o zonă care poate fi oricând vulnerabilă, dacă nu găsim împreună cele mai bune strategii şi nu căutăm să exploatăm potenţialul nostru comun. Cred că trebuie să facem tot ce putem să punem punct izolării energetice a ţărilor noastre”, a mai spus Petcu.

Vizita ministrului Petcu în Bulgaria a fost ocazionată de cea de a şasea întâlnire a Grupului de lucru pe energie bulgaro-român. Întâlnirea s-a concretizat prin semnarea unei minute de către Secretarul de Stat Robert Tudorache, iar din partea Bulgariei, de către ministrul adjunct al Energiei, Zhecho Stankov.

din aceeasi categorie