Acasă Stiri ExterneAfrica Ne așteaptă distrugerea enormă a capitalului și șomaj structural

Ne așteaptă distrugerea enormă a capitalului și șomaj structural

de M G

„Pandemia a pus în mișcare trei impulsuri macro majore: un șoc pentru cererea globală, un șoc la nivel global pentru oferte și un război al petrolului, care a dus forțat prețurile la un minim pe mai mulți ani. Această evoluție finală va duce la o distrugere enormă a capitalului și, în curând, la șomaj structural”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank.

Saxo Bank, specialistul online în tranzacții și investiții, a publicat perspectiva trimestrială pentru trimestrul II 2020 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare care acoperă capitaluri proprii, FX, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale de impact pentru portofoliile clienților.

Tripla lovitură asupra economiei globale aproape că garantează faptul că 2020 va fi un an economic pierdut, factorii de decizie fiind nevoiți să elimine toate opreliștile pentru a aborda o recesiune reală și globală, se mai arată în analiza Saxo Bank.

„Această perturbare actuală a eclipsat deja haosul din 2008 pe unele piețe, întrucât ne aflăm brusc într-o perioadă în care unele piețe se pot mișca în sus și în jos mai mult într-o zi decât într-un an întreg și reflectă cât de lipsite de lichidități sunt piețele”, a completat Steen Jakobsen.

„Într-un mediu de reducere a panicii, apare mantra „cash is king” (numerarul este rege). Fondurile, băncile, investitorii și chiar companiile trec brusc nu doar printr-o scădere dramatică a prețurilor activelor, ci și prin variații ample ale corelațiilor între portofolii și schimbări în profituri și pierderi. Între timp, băncile centrale încearcă să acționeze rapid cu „sprijin” sub forma reducerilor de rate și a furnizării de lichidități. Pentru o companie sau un fond care se bazează pe credit pentru o parte din operațiunile sale, acest lucru poate ajuta în ceea ce privește costul viitor al datoriilor de finanțare. Însă nu ajută prețul capitalurilor proprii sau al creditului din partea activelor, ceea ce determină cifre semnificative în vânzarea activelor care sunt adesea extrem de nelichide pentru a reduce efectul de levier în toate clasele. Acest ciclu este chiar mai dificil decât cele pe care le-am observat până acum, din cauză că randamentele actuale scăzute și negative au declanșat o „atingere a randamentului” care îi împinge pe jucătorii de pe piață mai departe pe curba de risc și către active financiare extrem de nelichide, cum ar fi capitalul privat și creditul corporativ cu risc ridicat. Suntem, așadar, într-un mediu cu o determinare mai mare a prețurilor, ceea ce va însemna o volatilitate semnificativ mai mare și o eliminare a modelelor pentru evaluarea capitalurilor private și a altor active cu risc ridicat care sunt determinate de ratele scăzute ale dobânzii, de intervenția băncii centrale și de o presupunere oarecum naivă a mai multor factori care pot crește la infinit. Restructurarea pe care o observăm aici, în primul trimestru, va schimba peisajul investițiilor și toleranța la risc până în 2021. De asemenea, va schimba modelul de alocare pe termen lung, model diferit de o alocare a obligațiunilor/capitalurilor 60/40 pentru acoperirea corespunzătoare prin expunerea mărfurilor și volatilitatea îndelungată”, se mai arată în comunicatul Saxo Bank.

Pe fundalul intensificării crizei COVID-19, principalele idei și teme de tranzacționare ale Saxo pentru T2 include: capitalurile proprii se confruntă cu cele mai slabe perspective din 2008 încoace; criza actuală vine imediat după ce războiul comercial SUA – China a întrerupt aprovizionarea și a încetinit creșterea anul trecut. Trecem acum printr-un șoc la nivelul cererii și ofertei, alături de un război al prețurilor petrolului dintre Rusia și Arabia Saudită, care amenință să afecteze semnificativ investițiile globale. Capitalurile proprii ar putea suferi și, în cel mai rău caz, credem că S&P 500 ar putea scădea la 1.600, precizează comunicatul.

„Întrucât prețurile capitalurilor proprii reflectă viitorul și perspectivele de creștere, acestea sunt cele mai sensibile la criza actuală. Investitorii sunt disperați să iasă și să încaseze după ani de profituri mari”, a spus, la rândul său, Peter Garnry, director Strategie capitaluri proprii din cadrul Saxo Bank.

„Întrucât pandemiile globale de acest tip sunt foarte rare, toate modelele de prognoză ale PIB pot fi aruncate pe fereastră și, date fiind blocajele dramatice din Europa și potențialul COVID-19 de a deveni sezonier, impactul ar putea deveni mai profund și mai lung decât se preconiza. Suntem în faza în care factorii de decizie vor stimula foarte mult economia, inclusiv prin diverse programe de creditare din partea guvernelor și extinderea plăților impozitelor. Dat fiind că cele două reduceri de panică ale Fed au dus la o rată de 0,25%, toate băncile centrale importante au ajuns acum efectiv la zero. Părerea noastră este că sentimentul și prețurile activelor ar putea crește de aici încolo datorită tuturor stimulentelor. Însă, pe măsură ce cifrele legate de activitatea economică sunt publicate, investitorii vor realiza că este nevoie de mai mult, iar piețele de capitaluri se vor scădea cu încă un nivel. În cele din urmă, însă, economia va primit suficiente stimulente pentru a ajunge la echilibru, dar la acel moment, capitalurile proprii vor fi ajuns la fundul sacului”, a mai spus Peter Garnry.

Este nevoie de un dolar mai slab

Criza COVID-19 este foarte diferită de criza financiară globală din 2008. În loc să apară în contextul unui dolar relativ slab și al unei lichidități FX supraalimentate, de data aceasta intrăm în criză cu un dolar puternic și cu niveluri mai scăzute ale lichidității. Opinia noastră este că, probabil, avem nevoie de un dolar mai scăzut pentru a pune capăt scăderii pieței de capital propriu și de risc, subliniază analiza Saxo Bank.

„Declanșatorul acestei crize de credit este, desigur, epidemia de coronavirus, dar severitatea recesiunii este un produs al unui sistem global financiarizat, făcut atât de incredibil de fragil prin efectul de levier și al medicamentului numit relaxare cantitativă, folosit pentru atenuarea ultimei crize”, a spus, la rândul său, John Hardy, director Strategie FX.

„De aici, este posibil să fie nevoie de cel puțin două trimestre pentru a stabili un minim de ciclu pe piață și un nivel ridicat la dolari – chiar dacă autoritățile sunt mai determinate să acționeze ca niciodată. În raport cu criza financiară globală, de această dată medicamentul va include mult mai mulți bani din elicopter și mult mai puțină relaxare cantitativă. PIB-ul real se poate recupera lent – dar banii din elicopter vor ajuta PIB-ul nominal să revină fulminant la un moment dat. Încurajator este faptul că investitorii de lungă durată știu că punctele de criză sunt, de asemenea, punctele de oportunitate maximă pentru cei cu numerar în rezervă, iar următoarele șase-douăsprezece luni vor aduce valoare extremă pentru diverse active supra-vândute, regiuni supra-vândute și valutele lor.  Cel mai probabil, piețele valutare vor trece prin ceea ce poate dovedi a fi o redresare în formă de U, cu un nivel scăzut cu obstacole în 2021. Presiunile și factorii determinanți pe care le întâmpinăm acum sunt foarte diferite de cele din trecutul recent și de dinainte de 2008, atunci când fluxurile de transport și de investiții într-un sistem financiar globalizat au fost principalul obiectiv”, a mai spus John Hardy.

China va fi prima economie care iese din furtuna globală

Ne aflăm în mijlocul unei piețe în scădere la capitaluri proprii, cu variații de prețuri pe clase de active care prezintă semne clare de îngrijorare, pe măsură ce participanții luptă pentru lichiditate. Cu toate acestea, situația va trece în cele din urmă și ne așteptăm ca, pe măsură ce restul lumii va trece prin ceea ce a trecut Asia în ianuarie și februarie, fricile se vor diminua în general, mai arată analiza.

„Trebuie să o luăm de la zero în legătură cu estimările în ceea ce privește principiile fundamentale și câștigurile, întrucât factorii politici se confruntă cu provocarea triplelor amenințări: un șoc al cererii, un șoc al ofertei și distrugerea capitalului pe piața energiei”, a spus Kay Van-Petersen, strateg Global Macro.

„În timp ce China a condus lumea în ceea ce privește încetinirea creșterii economice pe care o trăim – discuțiile sugerează că PIB-ul din China pe T1 ar putea fi cuprins în intervalul -10% și -20% – și noi probabil că vom intra într-un trimestru sau două în care acea încetinire se va propaga în eurozonă și în SUA. Prin urmare, aici paradoxul este că, din T2 creșterea Chinei este probabil să se accelereze pe măsură ce restul lumii decelerează. Cea mai mare parte a Asiei va beneficia de o creștere mai mare în China, deoarece aproximativ 50% din comerțul Chinei are loc în regiune. Cu o eventuală revenire la economia serviciilor – lanțurile de restaurante se deschid din nou în toată țara – unele provincii pretind că sunt aproape la 100% flux normal. Când analizăm impactul economic al crizei actuale, trebuie să facem un pas înapoi și să ne amintim că acest lucru se întâmplă după cea mai lungă desfășurare a pieței de creștere din istorie. Cu toate acestea, odată cu venirea verii în emisfera nordică și cu posibilitatea unei descoperiri potențiale a unui vaccin, există avantaje potențiale pe care Asia nu le-a avut inițial”, a mai spus Kay Van-Petersen.

Cel mai probabil, în cel de-al doilea trimestru obiectivul este, în mod clar, impactul nociv asupra prețurilor al scăderii drastice a cererii pentru numeroase mărfuri-cheie: de la țiței și metale industriale la unele mărfuri agricole. Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare să devină și ele dificile.

„Minerii și producătorii pot începe să simtă impactul deficitului de personal și al defalcării lanțurilor de aprovizionare. Impactul prețurilor mai mici ale carburanților este resimțit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producție. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potențiale pentru rezerve, unele piețe ar putea găsi sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii”, a declarat, la rândul său, Ole Hansen, director Strategie mărfuri.

„Cel mai mare efect s-a observat până acum în sectorul energetic. O combinație între creșterea puternică a ofertei non-OPEC și perspectiva de scădere a cererii globale a condus la întreruperea inevitabilă a cooperării OPEC + pe 6 martie și, de atunci, sub presiunea suplimentară a COVID-19, țițeiul Brent a scăzut la un minim pe 18 ani. În ciuda tulburărilor de pe piață, având în vedere faptul că în prezent majoritatea producătorilor de petrol vând la un preț cu mult sub pragul de rentabilitate al bugetelor, în cele din urmă piața se va recupera în condițiile în care virusul prezintă semne de retragere sau vom observa o reducere semnificativă în cazul companiilor cu o producție costisitoare în locuri precum SUA și Brazilia”, a mai spus Ole Hansen.

.În ceea ce privește aurul, acesta a declarat: „Eșecul aurului de a se redresa pe măsură ce COVID-19 se răspândește și incertitudinea economică crește ne reamintesc de 2008. În prima parte a marii crize financiare, toate activele au fost vândute pentru că investitorii și-au scăzut gradul de îndatorare pentru a obține numerar sau pentru a plăti pentru pierderi în altă parte. În primele săptămâni ale crizei, aurul a suferit o lichidare de 27% la 725 dolari/uncie înainte de a începe ascensiunea care l-a adus, în cele din urmă, până la 1920 dolari/uncie. Credem că motivele pe termen lung ale deținerii aurului au fost, să zicem, consolidate de evoluțiile actuale. În timp ce ratele dobânzilor oficiale au fost reduse, randamentele obligațiunilor corporative au crescut și randamentele reale SUA pe 10 ani au crescut brusc, ca reacție la estimările mult mai mici ale inflației”.

„Cuprul de calitate superioară, care a început anul cu o prognoză de deficit de aprovizionare mic, a depășit în cele din urmă sprijinul cheie la 2,50$/lb. Cu toate acestea, având în vedere perspectivele de măsuri fiscale agresive și riscul potențial pentru ofertă din cauza perturbațiilor legate de virus, credem că riscul va înclina spre creștere în T2″, a mai spus Ole Hansen.

Demografie: piesa lipsă

Criza actuală vine chiar înainte de o schimbare demografică semnificativă, deoarece persoanele din generația baby boomers se pensionează pe fondul problemelor structurale din sistemul financiar global. Acest lucru ar putea însemna că impactul economic al COVID-19 ar putea fi resimțit mai mult decât era anticipat pe scară largă și ar contribui la sfârșitul pieței seculare de creștere.

„În epoca coronavirusului, guvernele sunt gata să facă „orice este nevoie” pentru a atenua criza. Trecem de la „salvarea băncilor” din 2008 la „salvarea IMM-urilor și a orice altceva” în 2020”, este de părere Christopher Dembik, director Analiză macroeconomică.

„Stimulentele fiscale imense care urmează vor crește, probabil, presiunile inflaționiste în lunile următoare. Contrar părerii majoritare, ne îndoim că coronavirusul este un șoc temporar pe piață. Credem că COVID-19, împreună cu factorii demografici, vor precipita sfârșitul pieței seculare de creștere. În opinia noastră, demografia este indicatorul final al modului în care economia și piața vor evolua cu decenii în avans. Pensionarea baby boomers se va întâmpla în cel mai prost moment de pe piața bursieră, când alți factori structurali afectează deja perspectivele macroeconomice. Politica monetară relaxată, de exemplu, a crescut drastic raporturile datorie-PIB – care sunt acum la niveluri nesustenabile – și a deviat capitalul de la investițiile productive. Suma datoriilor din sistem, în special în sectorul privat, scade productivitatea și economia în general. Sistemul care prevalează, care este centrat pe băncile centrale care furnizează lichidități necondiționate, este ineficient și nu a reușit să încurajeze apariția inovațiilor decisive revoluționare. Ajungem la limitele acestui sistem, cu marje de randamente ridicate care ating niveluri de criză generate de pandemia de COVID-19″, a mai spus Christopher Dembik.

O nouă paradigmă a investițiilor

Ne aflăm în ape necunoscute, atât în ceea ce privește criza globală de sănătate publică, cât și condițiile pieței financiare: se explică astfel volatilitatea ridicată în rândul activelor. Pentru a avea încredere reală într-o redresare care aduce ușurare, volatilitatea trebuie resetată semnificativ în scădere, iar investitorii trebuie să se gândească la modul de diversificare a portofoliilor.

„Pandemia a zguduit piețele financiare cu un efect ridicat de levier, dezvăluind mai multe linii de eroare pe care le-am surprins anterior în T4 2018 și în septembrie 2019. Aceste linii de eroare au fost cârpite, alimentând starea de mulțumire și atingerea randamentului care au indus în eroare piețele și volatilitatea în ultimul deceniu al intervenției băncii centrale. În urma pandemiei globale, liniile de eroare sunt acum fisuri”, a spus, la rândul său, Eleanor Creagh, strateg de piață.

„Ceea ce este în prezent o criză de lichiditate ar putea deveni rapid o criză de solvabilitate, deoarece șocurile simultane asupra cererii și ofertei au o pondere asupra bilanțului IMM-urilor altfel solvabile. Această criză implică prea multă lume pentru a da chix, spre deosebire de zicala „e prea mare pentru a da chix”. Entitățile aflate în dificultate au nevoie disperată de o frânghie de salvare pentru a menține salariile, chiriile și alte plăți care nu se opresc pe măsură ce activitatea economică se oprește. Deși pachetele de stimulare pot scădea riscurile de evoluție negativă pentru economie, pentru ca piețele să se redreseze cu adevărat, responsabilitatea va fi de a reducere ratele de transmitere a COVID-19, imunitate crescută și o limitare clară a pandemiei. Până în prezent, în raport cu crizele anterioare, evaluările nu au devenit absolut ieftine. Totuși, speranța este veșnică atât pe piețele financiare, cât și la oameni, astfel că va veni un moment pentru vânătoarea de chilipiruri. În acel moment, probabil că intrăm într-o paradigmă de investiții diferită. Stimulentele fiscale extraordinare, o de-globalizare favorabilă și redresarea activității economice vor genera, cel puțin, estimări mai ridicate de inflație, iar randamentele obligațiunilor pe termen lung pot crește în cele din urmă. Poate vom găsi o ocazie de a regândi diversificarea dincolo de tradiționalul 60/40 și o revenire la valoare, produse ciclice și mărfuri”, a mai spus Eleanor Creagh.

Fondată în 1992, Saxo Bank a fost una dintre primele instituții financiare care a dezvoltat o platformă de tranzacționare online, care a oferit investitorilor privați aceleași instrumente și acces la piață ca și comercianților profesioniști, instituții mari și manageri de fonduri. Saxo combină o gândire fintech agilă cu o experiență de aproape 30 de ani și o experiență record pe piețele globale de capital, pentru a oferi clienților o experiență de ultimă generație. Grupul Saxo Bank deține patru licențe bancare și este bine reglementat la nivel global. Saxo oferă clienților din întreaga lume acces amplu la piețele globale de capital în clase de active, unde pot tranzacționa peste 40.000 de instrumente în peste 20 de limbi dintr-un singur cont de marjă. Grupul Saxo Bank furnizează, de asemenea, infrastructură pentru 120 de instituții financiare în calitate de parteneri, stimulând experiența investițională pe care o pot oferi clienților prin intermediul tehnologiei sale open banking.

Cu sediul central în Copenhaga, activele clientului Saxo Bank totalizează peste 45 de miliarde de euro, iar compania are angajați peste 2.000 de profesioniști din domeniul tehnologiei financiare și tehnologice în centre financiare din întreaga lume, inclusiv Londra, Singapore, Amsterdam, Shanghai, Hong Kong, Paris, Zurich, Dubai și Tokyo.

 

din aceeasi categorie