Acasă Stiri InterneGaze Modificări la Piața de Echilibrare

Modificări la Piața de Echilibrare

de M G

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se va schimba mecanismul de decontare a tranzacțiilor din Piața de Echilibrare (PE). Anul acesta s-au atins prețuri uriașe pe această piață, chiar și de 16.000 lei/MWh.

Producătorii de energie electrică care vor oferta energie în PE nu vor mai primi prețul marginal la care se închide piața, ci prețul cu care vin să oferteze, iar măsura va fi aplicată până la finalul anului 2026.

Lipsa resurselor de echilibrare, în cantitățile necesare sistemului, a condus la creșterea abruptă a prețurilor pentru energia de echilibrare, cu efect direct în creșterea costurilor cu dezechilibrele ale participanților la piață.

Astfel, se propune ca pentru o perioadă limitată de timp, până la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026, să fie realizată o temperare a prețurilor dezechilibrelor obținute la decontarea în piața de echilibrare. În acest sens, se propune schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, respectiv în loc de principiul prețului marginal să fie folosit temporar principiul prețului de ofertă, reducându-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului electroenergetic, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordin.

Altminteri spus, dacă, până acum, într-un interval de decontare un producător depunea o ofertă la 400 lei/MWh, iar ultimul megawatt de care avea nevoie piața era ofertat de un alt producător la 16.000 lei, piața se va închide la 16.000 lei/MWh. Astfel, ambii producători primeau 16.000 lei/MWh. După ce ordinul ANRE va fi aprobat, fiecare va primi exact prețul cu care a ofertat energia.

O altă situație care s-a evidențiat se referă la creșterea dezechilibrului sistemului datorită producătorilor care au capacitățile în perioada de probe și care preferă să stea cât mai mult în această situație, fiind scutiți de la plata dezechilibrelor și remunerați pentru energia livrată cu un preț avantajos. Cadrul de reglementare în vigoare prevede ca pentru energia pe care o injectează în perioada de probe acestor centrale să nu le fie atribuit niciun dezechilibru neavând obligația să notifice puterea produsă în piața de echilibrare, dar să primească totuși contravaloarea energiei injectate la media prețului PZU din ultimele 90 de zile. În momentul de față puterea centralelor care rămân în perioada de probe până la termenul limită de 24 de luni este tot mai mare și conduce la creșterea costurilor cu echilibrarea sistemului.

Proiectul de Ordin al ANRE prevede diminuarea duratei perioadei de probe în funcție de categoria în care sunt clasificate conform Ordinului președintelui ANRE nr. 79/2016 și, totodată, se propune remunerarea energiei injectate în rețea cu prețul PZU înregistrat în intervalul de decontare în care a fost produsă, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh, această valoare fiind prețul de referință considerat și în cadrul metodologiei aplicate conform OUG 27/2022 pentru calculul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică.

De menționat că Piața de Echilibrare este una voluntară.

“Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacționată pe Piața de Echilibrare a scăzut, de exemplu, în luna martie 2024, ca procent din consumul total, la 3%, față de 3,7% în aceeași lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 MWh. Această scădere cu peste 20% arată că a fost o îmbunătățire semnificativă a prognozelor tuturor participanților la piață. Îngrijorător este că, deși volumul a scăzut, prețurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 lei/MWh în anul 2023, la peste 2000 lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depășit și 15.000 lei/MWh”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor (AFEER), într-un comunicat de presă.

“Astfel, deși prognozele lor au avut în acest an un grad de acuratețe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creșterile exorbitante ale prețurilor pe această piață. Cauzele acestor creșteri de preț pe Piața de Echilibrare trebuie lămurite de autorități împreună cu producătorii de energie electrică participanți la această piață și cu Transelectrica”, a spus Urluescu.

”Țin să precizez că furnizorii nu au niciun rol în tranzacțiile cu produse de echilibrare pe Piața de Echilibrare; ei nu sunt furnizori de servicii de echilibrare pe această piață, nu transmit niciun fel de oferte. Pe această piață tranzacționează doar operatorul Pieței de Echilibrare, respectiv Transelectrica S.A., unii dintre producătorii de energie electrică și posesorii capacităților de stocare calificate. Furnizorii doar transmit operatorului acestei piețe consumurile prognozate și, în final, decontează costurile cu echilibrarea sistemului”, a precizat Urluescu.

Potrivit calculelor furnizorilor, dacă în martie 2023, costul total pentru echilibrarea sistemului a fost de 14 milioane de euro, prețul energiei activate fiind de 81 de euro/MWh, în martie 2024 acesta a ajuns la 59 de milioane de euro, prețul fiind de 415 euro/MWh.

din aceeasi categorie