Acasă Economie Modernizare la Petrobrazi

Modernizare la Petrobrazi

de GM

Instalatie desulfurare gaze PetrobraziCompania petrolieră OMV Petrom a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi Ploieşti, în urma unei investiţii de 600 de milioane de euro derulate în ultimii patru ani. Sâmbătă, rafinăria a împlinit 80 de ani de la înfiinţare. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, preşedintele OMV – Gerhard Roiss, Manfred Leitner – membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare şi Marketing, Mariana Gheorghe – CEO OMV Petrom, Neil Anthony Morgan – membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare si Marketing.

”Bine aţi venit la cea mai importantă investiţie a companiei dumneavoastră!”, i-a urat Ponta lui Gerhard Roiss, la începutul evenimentului. El a subliniat că parteneriatul pe care România îl are cu OMV este unul fundamental. ”Acest parteneriat a creat premisele ca, în foarte scurt timp, România – iar, când spun România, mă refer şi la Republica Moldova – să devină independentă energetic. Încă de la primele discuţii cu domnul Roiss am subliniat cât de important este acest lucru pentru o ţară”, a precizat Ponta. Premierul a amintit că Guvernul şi companiile nu s-au înţeles întotdeauna, referindu-se la taxa pe construcţiile speciale. ”Nu ne-am înţeles întotdeauna, dar, dacă acum dau vestea că reducem taxa de la 1,5% la 1%, doamna Gheorghe va spune să o reducem la 0,5%. Deocamdată, atât putem face”, a mai spus Ponta. ”Obligaţia mea ca prim-ministru este să mulţumesc pentru orice loc de muncă, iar aici trebuie să mulţumesc de multe mii de ori; la fel, pentru investiţiile făcute şi pentru taxele pe care le plătiţi la buget”, a completat şeful Executivului.

La rândul său, Gerhard Roiss, CEO al OMV, a precizat că modernizarea rafinăriei a fost esenţială pentru activităţile grupului. ”Suntem foarte mândri că, prin investiţiile realizate la Petrobrazi, contribuim la continuarea unei tradiţii de 80 de ani. O rafinărie modernă, competitivă, care livrează carburanţi la aceleaşi standarde de calitate ca toate rafinăriile din grupul OMV, este esenţială pentru creşterea eficienţei şi valorificarea specificului de companie integrată a OMV Petrom”, a declarat Roiss. ”Modernizarea rafinăriei Petrobrazi a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pieţei din Romania, care s-a modificat substanţial faţă de momentul proiectării rafinăriei. Creşterea producţiei de motorină, rezultată în urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorină ale României, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont curent”, a spus, la rândul său, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Totodată, Manfred Leitner, responsabilul cu activitatea de Rafinare şi Marketing din OMV, a afirmat că, deşi iniţial programul de investiţii în rafinărie fusese planificat la 750 de milioane de euro, în final investiţiile au fost de 600 de milioane de euro.

Istoria Petrobrazi a început cu înfiinţarea rafinăriei Creditul Minier în 1934, care avea o capacitate de rafinare de circa 300.000 de tone anual. Aproape complet distrusă în cel de-al doilea război mondial, rafinăria a fost reconstruită şi reconfigurată de-a lungul anilor, în funcţie de contextul pieţei şi strategia acţionarilor. În prezent, rafinăria produce circa 47% din necesarul de carburanţi al României.

După privatizare, investiţiile la Petrobrazi au totalizat circa 1,1 miliarde euro, din care 600 milioane euro au fost investiţi în ultimii patru ani. Cel mai recent program de modernizare, care s-a derulat între 2010-2014, a avut ca principal obiectiv creşterea competitivităţii rafinăriei. Cu o capacitate ajustată la 4,2 miliopane tone anual, Petrobrazi poate procesa integral producţia de ţiţei a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are acum un Indice Nelson (n.r. – care arată complexitatea instalaţiilor şi echipamentelor) de 11,28, cel mai mare din regiune.

În urma procesului de modernizare, motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi, în timp ce producţia de motorină este cu peste 60% mai ridicată fata de anul 2009.

De asemenea, modernizarea instalaţiilor a condus la reducerea consumului total de energie cu aproximativ 40% faţă de anul 2004.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti.

din aceeasi categorie