Acasă Analize Mobilizare la IRE

Mobilizare la IRE

de M G

Corina POPESCU

Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie – IRE, reprezentantul României la Eurelectric (Uniunea Industriei Energetice Europene), face un apel la mobilizare către toate asociaţiile de profil din ţară, pentru a lucra împreună pentru sectorul energetic, deoarece consideră că o voce comună este mai puternică şi se face mai bine auzită la nivelul factorilor decizionali.

„La nivel mondial, traversăm o perioadă complicată. Schimbările climatice, pe care le resimţim cu toţii, sunt considerate ca fiind printre cele mai mai mari ameninţări globale din prezent, iar sectorul energetic reprezintă unul dintre principalii poluatori, fiind una dintre sursele importante de gaze cu efect de seră, ce reprezintă factori determinanţi ai schimbărilor climatice. De aceea, la nivelul Uniunii Europene, vârful de lance al combaterii cauzelor schimbărilor climatice, s-au luat şi se iau în continuare decizii legate de scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu impact determinant asupra sectorului energetic european şi, evident, românesc. În plus, pe plan intern, traversăm o perioadă dificilă, de cumpănă pentru multe dintre companiile din domeniul energetic. Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, modificată recent de o alta, OUG 19/2019, şi avalanşa de reglementări secundare aferente, au bulversat actorii pieţei de energie. De aceea, cred că este nevoie ca aceştia să fie foarte bine reprezentaţi în faţa autorităţilor europene şi române, să le fie promovate interesele şi nevoile. Împreună, mai activi şi mai determinaţi, facem lucrurile să se întâmple, astfel încât să generăm schimbări în sectorul energetic românesc şi nu numai”, a declarat Corina Popescu, preşedinte IRE.

Aceasta a subliniat că doreşte ca IRE să se reinventeze şi să se poziţioneze alături de celelalte asociaţii de profil active.

„Cu o tradiţie de 93 de ani, cea mai veche organizaţie din domeniul energiei din România, IRE, se reinventează. Ne dorim să poziţionăm IRE alături de celelalte asociaţii de profil active, să fim parteneri de dialog pentru autorităţi. Suntem pregătiţi, cu specialiştii noştri, să lucrăm pentru o piaţă a energiei funcţională, guvernată de o legislaţie stabilă, corectă şi coerentă. Ne angajăm să venim cu soluţii tehnice inovatoare, graţie expertizei specialiştilor din companiile membre”, a mai spus Corina Popescu.

În calitate de membru ce reprezintă România la Eurelectric, IRE are avantajul de a fi liantul, canalul de comunicare între mediul de afaceri din România şi Comisia Europeană. Reprezentanţii organizaţiei se angajează să ducă mesajul sectorului energetic românesc la Comisia Europeană.

La începutul anului, specialişti din companiile membre ale IRE au fost nominalizaţi să facă parte din grupuri de lucru constituite la nivelul Eurelectric, în cadrul cărora se studiază teme de interes, se fac cercetări şi studii, care se concretizează în documente de poziţie utile tuturor ţărilor membre UE, precum şi Comisiei Europene şi DG Energy.

„IRE se raliază Eurelectric, pentru care dezvoltarea durabilă şi sustenabilă reprezintă obiectivul principal. O industrie a energiei electrice eficientă, cu emisii reduse de carbon, care să asigure furnizarea acesteia la un cost sustenabil, pe o piaţă integrată, reprezintă ‘cheia’ pentru o dezvoltare durabilă. Dorim să ne aducem contribuţia la alinierea României la noile tendinţe. Soluţiile sunt noile tehnologii, digitalizarea, informatizarea. Întreg pachetul european ‘Energie curată pentru toţi europenii’ are ca ţintă principală consumatorul şi nevoile acestuia”, a precizat Corina Popescu.

Aceasta participă la Florenţa, la Conferinţa anuală a Eurelectric (Annual Power Summit 2019).

„Am fost aleasă la începutul acestui an ca preşedinte al Asociaţiei româneşti IRE. Asociaţia IRE este cea mai veche asociaţie din România din domeniul energetic şi a reprezentat dintotdeauna România în cadrul Eurelectric. Există o tradiţie. IRE era canalul prin care vocea industriei româneşti se auzea la nivel european. Aş vrea să transform asociaţia, să o readuc şi să o repoziţionez pe acest canal. Aş vrea nu numai să se audă vocea industriei româneşti la nivel european, ci şi să aducem în ţară şi să analizăm ceea ce se întâmplă la nivel european, ce se întâmplă la nivelul CE şi, cumva analizate în interiorul asociaţiei, să ne permită anumite luări de poziţie, ca să ne apărăm şi noi ca ţară, pentru că, totuşi, avem un cuvânt de spus în energetică! În IRE sunt reprezentate toate marile companii din România. Apelăm la specialiştii din companiile membre. În interiorul IRE există un comitet, CRE – Comitetul Român al Eurelectric. Şi, practic, specialiştii ne reprezintă asociaţia în grupele de lucru care se înfiinţează la nivelul Eurelectric. În aceste grupe de lucru participă specialişti din celelalte ţări şi specialiştii noştri şi se fac studii la nivel european. Există posibilitatea să se facă un schimb de know how şi de informaţii privind ceea ce se întâmplă în celelalte ţări. Prin intermediul acestor oameni ai noştri care reprezintă IRE în comitetele de studii Eurelectric putem să aducem know how, experienţă şi putem şi noi să aducem know how şi experienţă la nivelul Eurelectric”, a mai afirmat preşedintele IRE.

Potrivit acesteia, ultimul studiu important făcut de Eurelectric a fost strategia operatorilor de distribuţie din Europa, strategia de dezvoltare, având în vedere ultimele modificări ale directivelor comunitare. Este un document de poziţie pe care Eurelectric l-a făcut şi cu suportul participanţilor din România în grupele de lucru.

IRE a fost înfiinţat la 26 iunie 1926 având ca scop promovarea intereselor membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, societatea civilă, cu asociaţiile similare din ţară şi străinătate, cu diferitele instituţii care au preocupări în domeniul energiei.

IRE este singurul reprezentant al României la Eurelectric. Începând cu anul 2002, este membru cu drepturi depline al Eurelectric, calitate în care poate să îşi exprime punctele de vedere la consultările prin care se defineşte viitorul industriei energiei în Europa.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

Adunarea Generală a IRE, întrunită în ianuarie, a ales preşedinte pe Georgeta Corina Popescu, director general Electrica, fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

din aceeasi categorie