Acasă Stiri ExterneAmerica Ministrul Virgil Popescu ”reduce” termenul de adoptare a legii offshore: sfârșitul acestei sesiuni parlamentare

Ministrul Virgil Popescu ”reduce” termenul de adoptare a legii offshore: sfârșitul acestei sesiuni parlamentare

de M G

Virgil POPESCU

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, într-o emisiune la Antena 3, că legea offshore va fi adoptată în Parlament ”până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”. Ceea ce pare o reducere a termenului! Acum o săptămână declara că termenul de adoptare este ”în cursul acestui an”, ceea ce înseamnă că legea offshore putea fi adoptată până la 31 decembrie. Sesiunea parlamentară se termină în luna iunie, astfel că, practic, ”s-a redus” termenul în care legea poate fi aprobată.

Modificare legii offshore este așteptată de investitorii în explorarea și exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră de ceva vreme, pentru a putea lua decizia finală de investiție! Anul trecut, când majoritatea parlamentară era formată din PSD și partenerii săi, reprezentanții Guvernului PNL anunțau că, imediat după alegerile din 6 decembrie 2020 și formarea noului Parlament, dacă majoritatea va fi alta, se va adopta și o nouă lege offshore. Termenul avansat la acel moment a fost primul trimestru al anului 2021, în cel mai rău caz – prima parte a anului. Acum o săptămână ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că modificarea legii offshore va fi făcută în cursul acestui an.

„Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, dacă se va lua decizia de investiţii în cursul acestui an. Ceea ce doresc operatorii din Marea Neagră – şi noi ne-am pus în programul de guvernare, atât al Partidului Naţional Liberal, cât şi al Alianţei PNL – USR PLUS – UDMR – este modificarea Legii offshore în aşa fel încât să stimuleze aceste investiţii şi o vom face, în cursul acestui an, această modificare. Numai că eu am spus, şi am căzut şi în coaliţie de acord, acest lucru va trebui făcut în Parlament, pentru că dorim o coaliţie cât mai largă pe acest aspect, tocmai din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 2018 când eram în Parlament în Comisia de industrie şi servicii şi, dacă vă aduceţi aminte ce discuţii au fost şi cum un proiect dat de Guvern în Parlament, pe o majoritate solidă a PSD, de un Guvern PSD, a fost complet măcelărit în Parlament. Noi ne dorim să nu repetăm greşeala celor de la PSD”, a scris ministrul pe Facebook acum o săptămână.

La Antena 3, ministrul Virgil Popescu a fost ceva mai aplicat: ”Legea offshore va fi adoptată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”. Cum, în Constituție scrie că ”prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie”, înseamnă că și modificările la legea offshore ar trebui adoptate până la sfârșitul lunii iunie.

Reamintim, directorul de upstream al Grupului OMV, Johann Pleininger, declara, la începutul lunii februarie, că o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră urmează să fie adoptată în primul trimestru din 2022. La rândul său, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a spus, la prezentarea rezultatelor companiei pe anul trecut, în 4 februarie, că OMV Petrom are nevoie de o perioadă de 12 luni pentru a lua decizia de investiţii în proiectul de gaze din Marea Neagră, din momentul în care va fi modificată Legea offshore.

„În cazul unor proiecte de asemenea amploare sunt cerinţe obligatorii care trebuie să existe: în primul rând, structura legislativă, stabilitatea fiscală şi infrastructura corespunzătoare. Acestea sunt elemente fundamentale care trebuie să existe şi este important să avem parte de stabilitate. În mod normal, într-un asemenea proiect, este nevoie de 12 luni pentru a putea să luăm o decizie şi, din acel moment, patru ani până vom extrage primele resurse de gaze”, a spus Verchere, în conferinţa de presă.

Ceea ce înseamnă că reprezentanții OMV și Petrom se așteptau ca modificarea legii să aibă loc până la sfârșitul lunii martie 2021, astfel încât cele 12 luni necesare pentru decizia finală să se încheie în primul trimestru din 2022.

În prezent, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România.

Ministrul Virgil Popescu a reafirmat, la Antena 3, că, dacă Exxon își menține intenția de a părăsi proiectul Neptun Deep, Romgaz este interesat să preia participaţia americanilor.

din aceeasi categorie