Acasă Analize Membrii ACUE au investit lunar, într-o localitate, în medie, cam un salariu mediu pe economie

Membrii ACUE au investit lunar, într-o localitate, în medie, cam un salariu mediu pe economie

de M G

interventii-6Companiile reprezentate de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care activează în domeniul transportului, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi gazelor naturale, au investit, în perioada 2005-2016, circa 9,8 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă. La prima vedere, suma de aproape 10 miliarde de euro investită în România pare copleşitoare. Dar, calculând puţin, suma nu mai este deloc mare! ACUE are 30 de membri, iar România are aproximativ 3.200 de localităţi (comune şi oraşe). Astfel, dacă în 12 ani s-au investit 9,8 miliarde de euro, înseamnă că toate cele 30 de companii au investi în medie, în total, anual, aproximativ 816 milioane de euro sau 27,2 milioane de euro pe companie. În plus, în medie, pe localitate, o companie a investit, anual, 8.500 euro sau 700 euro pe lună! Adică aproximativ 3.150 lei/lună/localitate, cam cu 50% mai mult decât salariul mediu net lunar sau aproximativ 70% din câştigul mediu net al unui IT-ist. În aceste condiţii, suma investită de membrii ACUE nu mai este deloc mare! Dar, trebuie să recunoaştem capacitatea PR-istică extraordinară a acestor companii! Această sumă este, într-adevăr, impresionantă! Pe de altă parte, sigur, membrii ACUE nu activează toţi, în toate localităţile. În plus, investiţiile în transport şi distribuţie (activităţi reglementate) trebuie recunoscute în tarife şi, cum românii nu au salarii mari (ba, dimpotrivă!), companiile se feresc să facă investiţii exagerate, iar ANRE să le recunoască în tarife, tocmai pentru că suportabilitatea preţurilor de către populaţie este foarte mică. Totuşi, investiţiile distribuitorilor sunt departe de a fi suficiente, dovadă stând şi rapoartele ANRE, care arată, de exemplu, că aproximativ 80%-90% dintre liniile electrice şi staţiile de transformare sunt vechi, montate înainte de anul 2000. De aceea şi numărul şi durata întreruperilor în furnizarea energiei electrice sunt mari, mult mai mari decât în ţările de origine ale distribuitorilor. Mai mult, în condiţii meteo extreme, lipsa investiţiilor se vede şi mai mult! Zăpada recentă a lăsat aproape o treime de ţară fără “lumină” (estul şi sud-estul României), pentru că au căzut aproximativ 1.000 de stâlpi de electricitate. Comunicatul ACUE precizează că distribuitorii nu vor cere recunoaşterea reparaţiilor în tarife, pentru că aceste linii electrice erau prevăzute în planurile de investiţii ale E.On şi Electrica (distribuitorii de energie din zonele afectate). Întrebarea noastră este: dacă aceste linii erau trecute în planurile de investiţii ale distribuitorilor, de ce nu s-au făcut investiţiile?!

„România s-a confruntat, în ultima perioadă, cu fenomene meteo extreme, imprevizibile, care au provocat avarii importante, pe arii extinse, ale reţelelor de distribuţie a energiei electrice. În ciuda situaţiei deosebite şi a accesului foarte dificil către multe din zonele afectate, prin mobilizarea echipelor de intervenţie ale operatorilor de distribuţie şi ale contractorilor acestora, s-a reuşit reluarea alimentării cu energie electrică la majoritatea consumatorilor într-un interval rezonabil de timp, având în vedere complexitatea lucrărilor necesare pentru repunerea în funcţiune a reţelelor”, se arată în comunicatul ACUE.

Marea majoritate a lucrărilor de remediere a avariilor şi defecţiunilor provocate de astfel de fenomene meteo se încadrează în categoria lucrărilor de investiţii, fiind cuprinse în planurile de investiţii ale operatorilor de distribuţie, aprobate de ANRE, şi, în consecinţă, nu conduce la creşteri ale tarifelor de distribuţie, mai spun oficialii ACUE.

Valoarea programelor investiţionale şi tipurile de lucrări sunt avizate de ANRE, conform legislaţiei secundare în vigoare, fiind corelate cu gradul de suportabilitate al consumatorilor şi starea tehnică a reţelelor. Distribuitorii de energie electrică fac în permanenţă analize pentru determinarea necesarului de lucrări şi a intervenţiilor urgenţe în funcţie de starea tehnică şi vechimea echipamentelor şi reţelelor de distribuţie şi execută lucrările necesare, de verificare, mentenanţă sau înlocuire a componentelor reţelei, a mai explicat ACUE.

„Operatorii de transport şi distribuţie energie electrică, membri ai ACUE, acordă o importantă deosebită investiţiilor în modernizarea şi dezvoltarea reţelelor şi operaţiunilor de mentenanţă, lucrări ce au ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru consumatori şi siguranţă în alimentare. Aşa cum s-a subliniat în numeroase ocazii, reţelele de distribuţie din România necesită investiţii susţinute pentru a atinge un nivel de performanţă ridicat, în linie cu aşteptările consumatorilor, precum şi cu gradul de suportabilitate al acestora”, se mai arată în comunicat.

Totodată, federaţia precizează că, anul trecut, companiile reprezentate de ACUE, care activează în domeniul transportului, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi distribuţiei şi furnizării gazelor naturale, au investit, în total, aproximativ 500 milioane de euro. Suma totală investită de membrii ACUE în perioada 2005-2016 este de circa 9,8 miliarde de euro, fapt ce dovedeşte angajamentul consensual faţă de sectorul energetic românesc şi, implicit, faţă de toţi consumatorii de energie din România, spun membrii ACUE.

„Reducerea întreruperilor neplanificate, categorie în care se încadrează şi situaţiile consemnate zilele trecute în mai multe zone din ţară, reprezintă o prioritate pentru companiile de distribuţie. La acest capitol, au fost înregistrate progrese în ultima perioada şi suntem convinşi că investiţiile prevăzute pentru anii următori vor continuă să aducă îmbunătăţiri”, susţin companiile energetice.

Pe de altă parte, condiţii meteo extreme precum cele cu care s-a confruntat România în luna aprilie au pus la grea încercare reţelele de distribuţie, care au trebuit să facă faţă unor condiţii de iarnă extremă, meteorologii vorbind chiar despre existenţa unui ciclon, manifestat printre altele prin vântul puternic, care a bătut în rafale cu viteze cuprinse între 55 şi 90 km la oră. Pe acest fond, intervenţiile în teren ale echipelor operatorilor de distribuţie s-au făcut în condiţii extrem de dificile, în multe zone accesul către liniile afectate fiind foarte îngreunat de condiţiile din teren, iar lucrările de reparaţii şi montaj s-au realizat cu multă dificultate, existând în permanentă riscul de accidentare a lucrătorilor de intervenţie.

Operatorii de distribuţie regretă inconvenientele şi neplăcerile create consumatorilor, dar îi asigură că au depus şi vor depune în continuare toate eforturile pentru restabilirea cât mai rapidă, în absolut toate zonele afectate, a alimentării cu energie electrică, se mai arată în comunicatul ACUE.

Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica, Electrica, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

din aceeasi categorie