Acasă MediuDezvoltare Durabila Mediul atacă certificatele verzi ale centralei Suceava

Mediul atacă certificatele verzi ale centralei Suceava

de L M

bioenergy-suceavaCea mai importantă centrală de producere a energiei termice ce folosește biomasa, Bioenergy Suceava, a rămas fără aproape 30% din venituri în urma unui ordin al Ministerului Mediului. Mai exact, nu mai are voie să folosească lemn de foc și deșeurile rezultate în urma exploatării pădurii, pentru care, până acum, primea certificate verzi, trebuind să se rezume numai la resturile din industria lemnului. Explicația ministerului a fost că, în acest fel, se disponibilizează lemn de foc pentru populație. Numai că pe piața acestui tip de deșeuri este mare concurență, pentru că activează cele mai mari companii de lemn din România, Egger, Kronospan și Schweighofer, pentru care nu s-au impus niciun fel de restricții în beneficiul populației.

Producătorii de energie termică din surse regenerabile sunt afectați de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăți financiare pentru procesul de producție, a declarat Adrian Bodea, președintele Adrem Invest și acționar al Bioenergy Suceava, marți, într-o video-conferință de presă București-Suceava. Bioenergy este centrala ce furnizează agentul termic pentru 50.000 de locuitori în municipiul Suceava, fiind singurul sistem de alimentare centralizat cu energie termică de acest tip din țară.

Producătorul beneficiază de certificate verzi, sistemul prin care sunt susținute tehnologiile ce utilizează surse de energie regenerabilă. Potrivit oficialilor Adrem, prin excluderea lemnului de foc și a deșeurilor din exploatarea pădurii (n.r. – crengi, rădăcini, coajă etc.), prin Ordinul nr. 1534/2016, pentru Bioenergy se reduce cu 40-50% sursa de biomasă. „Impactul scoaterii lemnului de foc şi a deşeurilor din silvicultură din categoria de biomasă certificabilă are un efect de scădere de circa 25%-30% din veniturile companiei, prin eliminarea certificatelor verzi”, a spus Bodea, care a ținut să precizeze că „Bioenergy va furniza agent termic către locuitorii Sucevei în orice condiții”.

Ordinul 1534/2016 lovește doar în bioenergie, nu și în alte industrii care folosesc aceeași materie primă, și introduce discriminări între cetățenii care locuiesc la țară și folosesc lemnul pentru încălzire și cei care se încălzesc cu agent termic din biomasă rezultată din lemn de foc, dar în sistem centralizat, ca la Suceava”, a punctat Bodea. Oficialii Bioenergy au ținut să arate că sistemul promovat de ei este mult superior celui folosit în gospodăriile populației, pentru că randamentul în centrala de la Suceava este de 86%, de aproape trei ori mai mare decât în sobele românilor, unde randamentul este de 20-25%.

În susținerea investiției de la Suceava, Adrian Bodea a invocat inclusiv Strategia Uniunii Europene pentru încălzire şi direcţiiled e dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016-2030 a României, prin care se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare. „Prin utilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel naţional, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deşeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea şi se deprecia în natură”, a spus Bodea.

Cu ordinul la tribunal

Actul normativ va fi atacat în justiție, dacă nu va fi rezolvată situația, au susținut reprezentanții Bioenergy. Nu este exclusă nici sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„Practic, prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1534/2016 se motivează excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populaţiei din mediul rural, cât şi a creşterii preţului la lemnul de foc necesar încălzirii locuinţelor. Pe lângă faptul că această motivaţie nu este echitabilă, considerăm că nu este nici justificată deoarece, în realitate, la un consum annual al populaţiei de 16 milioane metri cubi lemn de foc, consumul anual estimat al întregii capacităţi de cogenerare pe bază de biomasă din România este de 350.000 metri cubi, adică în jur de 2% din consumul total, şi, în consecinţă, fără un impact real asupra asigurării cu lemn de foc a populaţiei”, a declarat avocat Adrian Ciurtin, prezent la conferință.

El a susținut că legislația, în modul în care a fost modificată de Ministerul Mediului, este „nedorită, nelegală și abuzivă”. Potrivit acestuia, ordinul intervine în Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Pericol pentru preț

Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, a arătat că, la Suceava, se produce cel mai ieftin agent termic din țară, 116 lei/Gcal, preț pus în pericol de această modificare legislativă. „Reducerea veniturilor obţinute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea preţului acestora şi scăderea preţului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de normalitate. Aşadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populaţia municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare”, a atras atenția Vasile Ilie, prezent la Suceava. În lipsa certificatelor verzi, prețul Gcal s-ar putea dubla, susțin reprezentanții centralei termice. În prezent, tariful Gcal la consumator este de 180 lei/Gcal.

Sesizări fără rezultat

Reprezentanții Bioenergy și-au arătat nemulțumirea, la unison, față de decizia Ministerului Mediului, dar, mai ales, față de lipsa de reacție la informările și solicitările lor. „Nu am reușit să obținem niciun răspuns oficial de la Ministerul Mediului”, a spus Bodea, care a precizat că orice altă încercare din partea oficialilor județului de a asigura apa caldă și căldura în Suceava au rămas fără ecou. „Nici pe președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, silvicultor de profesie și fost ministru care a coordonat activitatea Departamentului Păduri, nu l-au primit oficialii Ministerului Mediului”, a completat Adrian Bodea.

Compania a anunțat că Primăria Municipiului Suceava a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o solicitare prin care să dispună completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societăţile care asigură energia termică populaţiei, să utilizeze lemnul de foc şi resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menţine în funcţiune centrala Bioenergy Suceava şi să fie evitat un blocaj al activităţii privind asigurarea serviciului public şi a unor disfuncţionalităţi majore, cu efecte sociale deosebit de grave.

Centrala a fost înfiinţată în 2013, din capital exclusiv privat, în valoare de 86 milioane de euro.

din aceeasi categorie