Autoritățile de mediu au pus ochii pe Fondul de ameliorare ca să îndrepte greșelile pe care le-a făcut. Mai exact, banii vor fi folosiți și pentru acoperirea costurilor generate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice care au deja astfel de evaluări. În noiembrie 2021, autoritățile de mediu au impus astfel de documente, ceva mai elaborate decât cele stabilite prin legislația valabilă la acea vreme. Decizia a dus la blocaje în activitatea forestieră.
„Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică constituit (…) se utilizează și pentru decontarea costurilor de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice care se revizuiesc și care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar”, se arată în proiectul de OUG pus în dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În noiembrie 2021, a fost adoptat Ordinul ministrului mediului nr.1947/2021 privind modalitatea de revizuire a amenajamentelor silvice care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar. Prin acest ordin, s-a urmărit să se răspundă „solicitărilor din acțiunea declanșată în luna februarie 2020 de Comisia Europeană împotriva României, care a constatat nerespectarea de către autoritățile române, în contextul tăierilor ilegale de arbori, a dispozițiilor (…) mai multor directive”, se arată în Nota de fundamentare. Procedura de infringement, demarată în 2020, a ajuns în faza avizului motivat, ultima etapă din partea neconcencioasă a procedurii de infringement.
Mai exact, acest ordin stabilește procedura de revizuire a amenajamentelor silvice pentru care „nu s-a elaborat studiul de evaluare adecvată și raportul de mediu în cadrul procedurii de evaluare de mediu”, precum și pentru amenajamentele silvice care sunt finalizate, dar fără raport de mediu, susține Nota de fundmentare a poiectului de OUG. „O nouă reevaluare de mediu asupra acestor amenajamente silvice care au parcurs deja o evaluare de mediu, realizată în condițiile Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr.1947/2021, determină o creștere semnificativă a costurilor, acestea nemaiputând să fie suportate de către proprietarii /administratorii de fond forestier”, susține documentul.
Între timp, Ordinul nr.1947/2021 a fost contestat în justiție de către Asociația Administratorilor de Păduri din România, care a suspendat aplicarea ordinului până la judecarea cauzei pe fond.
Acest ordin a dus la blocarea activității silvice, pentru că, în lipsa unui amenajament silvic valid, nu se poate face nimic în pădure. Proprietarii și administratorii de păduri au refuzat să facă din nou amennajamentele silvice, tocmai din cauza costurile ridicate.
În aceste condiții, autoritățile de mediu au identificat banii din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică care ar putea acoperi costurile pentru evaluările de mediu la amenajamente. Fondul, deși a ajuns la aproape 90 milioane de lei în 2021, a folosit doar 3.583.210,49 lei în 2021, de exemplu.
Fond „gras”
Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică a fost creat special pentru a susține cercetarea, proiectarea și lucrările de împădurire a terenurilor degradate și a perdelelor forestiere. Ceva bani s-au adunat în acest fond, dar lucrările susținute financiar sunt extrem de puține, motiv pentru care au rămas așa mulți bani în cont.
Astfel, în 2019 s-au cheltuit 2,49 milioane de lei „pentru împădurirea terenurilor degradate prin Garzile Forestiere și RNP-Romsilva”, potrivit unui răspuns al Ministerului Mediului pentru Focus Energetic. În aceste condiții, la sfârșitul anului 2019, în fond erau 63,557 milioane de lei. În 2020 s-au folosit 3,5% din fonduri, adică 2,789 milioane de lei, iar la sfârșitul anului 2020 mai erau 74,811 milioane de lei. Iar în 2021 s-a folosit 4% din fond, adică 3,583 milioan de lei, ajungând la 84,032 milioane de lei.
Banii care sunt colectați în acest fond nu sunt de neglijat, astfel că autoritățile au de gând să-i folosească pentru îndreptarea situației create din Ordinul nr.1947/2021, dacă tot nu se fac mari împăduriri de terenuri degradate sau perdele forestiere.