Masonul budist, administrator la Romsilva
octombrie 26, 2020
Alegerea conducerii Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva este o poveste fără de sfârșit. Șefii de la Rosilva se tot schimbă, iar ca să fie stabilizați pe posturi, se organizează proceduri de selecție. Fără de noroc pentru că, la ultima rundă, regia nu a putut să-și completeze lista de administratori. Așa că mai organizează una. Dar ceea ce are acum acoperă o gamă largă de competențe. Are un administrator cu școli multe, de la „Ștefan Gheorghiu”, la doctor în economie și expert în budism. Nimic despre pădure.
La Romsilva se organizează proceduri de selecție pe bandă rulantă, astfel încât regia să aibă parte de conducere în formulă completă. Procedura este destul de epuizantă, pentru că Romsilva funcționează în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Această catalogare cam încurcă deciziile la nivel înalt, pentru că fiecare ministru al Mediului vrea să aibă propria conducere agreată la această companie, cu mare potențial economic și politic.
Pentru stabilirea directorului general a fost nevoie de două proceduri una după cealaltă, pentru că prima nu s-a terminat cu semnarea contractului de management. La desemnarea membrilor Consiliului de Administrație, responsabil este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, autoritatea centrală competentă. Procedura de selecție organizată începând cu sfârșitul lui august 2020 s-a terminat nedecis, pentru că mai trebuie stabilit încă un administrator.
Așa că, imediat, Ministerul Mediului a demarat încă o procedură de selecție, tot în baza OUG nr. 109/2011, pentru completarea Consiliului de Administrație. Și de această dată, se acceptă numai candidați silvici. Cel mai probabil, până la alegerile parlamentare vom avea parte de garnitură completă de administratori la Romsilva.
Recrutare cu repetiție
Precedenta selecție de membrii în CA s-a terminat aproape cum era de așteptat. Până acum, membrii provizorii, chiar și directorul general provizoriu, erau declarați câștigătorii procedurii de recrutare. La ultima rundă, unul „a defectat”. Pe 31 august 2020, a fost demarată procedura de selecție pentru 5 membrii ai CA. Din cei 7, unul este reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, iar altul nu a fost revocat din funcție timp de mai mulți miniștri.
La acea procedură, patru posturi erau pentru silvici și unul pentru un economist. Dintre silvici, un administrator provizoriu nu a fost confirmat, dar nu se știe dacă a mai participat la selecție, pentru că Ministerul Mediului a secretizat procedura. Este vorba de Constantin Codrin Lupu, de formație inginer silvic, la Ocolul Silvic Bisercesc Iași, precum și consilier la un secretar de stat la Ministerul Muncii și consilier onorific al ministrului Mediului. Cel mai probabil, pentru postul acestuia se organizează o nouă procedură de selecție.
Administrator „inițiat”
Totuși, de departe, cea mai interesantă achiziție a Consiliului de Administrație este Gabriel Vasile Oltean. Nevoia Romsilva de un economist în Consiliul de Administrație, așa cum apare în Anunțul de recrutare, i-a venit mănușă. Cu o vastă experiență în asigurări, Oltean este acum consilier personal la Curtea de Conturi și profesor la Universitatea din Petroșani. Între timp a mai trecut pe la Electrificare CFR SA, ca membru neexecutiv în CA, a fost consilier al directorului general de la RATB și puțin șef al Corpului de Control la Prefectura Hunedoara.
Ca studii, Oltean este doctor în economie, absolvent al Universității din Petroșani, în 2002, după ce bacalaureatul și l-a luat în 1982, după cum apare în CV-ul postat pe site-ul Romsilva.
Pregătirea profesională a lui Gabriel Oltean este mult mai laborioasă, de la școli înalte înainte de 1989 și până la cursuri de dezvoltare personală, unele finalizate chiar în 2020. Potrivit altor ediții ale CV-ului, Oltean a absolvit, în 1987, Academia „Ștefan Gheorghiu” (n.r. – Academia de Științe Sociale și Politice, instituție sub tutela Partidului Comunist Român), dar acum lipsă din CV-ul de la Romsilva.
Și urmează o serie întreagă de cursuri. Oltean are diplome de formator în asigurări, de manager de proiect, dar și de securitate, de mediator și de evaluator de proiecte. Și multe altele.
Se pare că dezvoltarea personală a devenit o preocupare a ultimilor ani, timp în care a absolvit mai multe cursuri de specialitate. Ultimul, terminat în acest an, îl poziționează pe altă treaptă: „Buddhism psihologie modernă și stare de bine”. Este vorba de „introducere în buddhim și adevărurile nobile, emoție, sentiment, iluzie, meditație”, după cum descrie acest curs Oltean în CV-ul său.
De altfel, preocupările sale ezoterice se pare că sunt completate de statutul său de mason. Public, apare ca maestru al Marii Loje Naționale a României, iar ca Maestru Venerabil din Trecut al Lojii Zamolxis a semnat articole în Masonic Forum Magazine.
În cele din urmă, a ajuns în Consiliul de Administrație de la Romsilva.
Un alt mason, posibil in adormire, este directorul tehnic al Romsilva, domnul Marcutianu Ovidius, deci frate in cele oculte cu Oltean. Si poate acesti frati mai au alti frati in CA. Aceasta fratie poate explica multe.