Acasă Stiri ExterneEuropa Mandat de la CE Oltenia pentru BERD

Mandat de la CE Oltenia pentru BERD

de M G

Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) a semnat Scrisoarea de Mandat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea obținerii surselor financiare necesare implementării proiectelor pe care dorește să le deruleze, se arată într-un comunicat de presă. Scrisoarea de Mandat a stabilit principiile de bază, termenii și condițiile indicative pentru finanțare, demararea procesului de due-diligence financiar, tehnic, juridic și de mediu și consultarea cu băncile comerciale ofertante în vederea sindicalizării unui împrumut.

CEO a purtat dialoguri cu importante instituții bancare din România, bănci comerciale, dar și cu instituții financiare europene, pentru a securiza împrumuturi, care să susțină contribuția proprie a companiei la efortul de restructurare și decarbonare, în vederea implementării proiectelor de dezvoltare pe bază de resurse regenerabile, conform Planului de restructurare. Planul, aflat în prezent în discuție cu DG Competition, vizează construcția unor noi capacități energetice, mai puțin poluante, de aproximativ 735 MW fotovoltaic și 1325 MW pe gaz.

Implementarea proiectelor va permite în mod direct decarbonarea sectorului energetic din România și va avea o contribuție semnificativă la obiectivele de energie regenerabilă ale României pentru 2030, de 30,7%, așa cum sunt stabilite în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbari Climatice (PNIESC). De asemenea, se vizează compensarea parțială a impactului închiderii centralelor pe cărbune, concentrându-se pe sprijinirea noilor investiții în energie verde în regiunile afectate, în conformitate cu prioritățile din cadrul Inițiativelor de tranziție justă.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Pentru aceasta, este imperios necesară modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, care să permită continuarea activității acestei companii, în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu impuse, se mai arată în comunicat.

din aceeasi categorie