Acasă Economie Maestrul Tudor Meiloiu, sărbătorit la 80 de ani

Maestrul Tudor Meiloiu, sărbătorit la 80 de ani

de M G

Tudor MEILOIU

Muzeul Municipiului București a organizat sâmbătă, 10 februarie 2024, vernisajul expoziției tematice „Exercițiu de admirație. Expoziție de pictură și grafică semnată de Tudor Meiloiu”, ce marchează aniversarea a 80 de ani de viață ai artistului. Expoziția va fi deschisă până la data de 10 martie 2024 (miercuri-duminică, 10.00 – 18.00), la Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei 151).

Născut pe 10 martie 1944, la București, Tudor Meiloiu este absolvent al prestigioasei Academii de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură, în anul 1972, şi Secţia Muzeologie, în 1982.

Cunoscut pentru contribuția sa deosebită la peisajul artistic românesc, Meiloiu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și a dedicat ani buni din viață educației artistice, fiind profesor de pictură la școli și cluburi pentru elevi din Slobozia (Ialomița) și București. Lucrările sale au fost expuse în cele mai importante centre culturale din România, dar și în țări precum Franța, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Ungaria sau Cehia.

Cu o paletă bogată și o abordare artistică distinctivă, Tudor Meiloiu ne provoacă să ne pierdem în fascinația naturii și a simbolurilor, subliniind, prin fiecare creație a sa, un dialog subtil între real și imaginar.

”Măiastrele” lui Tudor Meiloiu ne duc cu gândul la Brâncuși. Dar, dacă Brâncuşi a sculptat zborul „Măiestrei”, Tudor Meiloiu l-a transpus pe pânză, creând virtuți estetice tangente cu metafizica. Un fin observator al naturii, pe care, după ce a analizat-o, a și simplificat-o, artistul ajunge să o reinterpreteze, decorativ, prin pictură sau grafică.

Poate mulți se vor întreba ce legătură este între pictura lui Tudor Meiloiu și energie (Focus Energetic). Creațiile sale au un numitor comun: o armonie atât de calmă a culorilor, încât totul este învăluit într-o pace luminoasă. Iar lumina este energie! Și, până la urmă, este bine ca, din când în când, să ieșim din cotidianul real, tangibil (Focus Energetic) și să atingem irealul, prin creațiile artistice ale unor mari maeștri, precum Tudor Melinoiu.

LA MULȚI ANI, MAESTRE!

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.