Acasă Stiri ExterneAmerica Lorant Antal, la conferința Focus Energetic: Tranziția energetică la nivel european a fost tratată ideologic, mai degrabă decât pragmatic

Lorant Antal, la conferința Focus Energetic: Tranziția energetică la nivel european a fost tratată ideologic, mai degrabă decât pragmatic

de M G

Lorant ANTAL

”Dacă vorbim despre regenerabile, cu toții suntem de acord că discuția despre o tranziție energetică, despre regenerabile, de a crea fonduri de investiții, posibilități de investiții, de a susține producerea energiei electrice din surse regenerabile a plecat din Europa. Prima lege în România a fost Legea 220 pe 2008, prin care s-au implementat posibilitățile de a investi în regenerabile în România”, a declarat Lorant Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, la cea de-a XXXIX-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, ce a avut ca temă ”Provocări pentru și de la regenerabile”. Comisia de Energie din Senat a fost co-organizator al manifestării.

”Știm foarte bine că România era pioner din acest punct de vedere. Începând cu anul 2008, au fost multe scheme de susținere privind producerea de energie electrică din surse regenerabile. Și iată că astăzi, în 2024, suntem în situația în care, la nivel european, vedem că este o provocare majoră: cum să facă Europa pasul următor sau cum să regândească această tranziție energetică, care, din punctul meu de vedere, un pic sau un pic mai mult, a fost tratată ideologic mai degrabă decât pragmatic. Știm foarte bine că avem informații din partea operatorilor de sistem și transport, din partea distribuitorilor că este o presiune majoră asupra rețelelor electrice, nu numai în România, ci la nivelul întregii Uniuni Europene. Știm foarte bine că, în paralel, în Statele Unite s-a lansat programul „Inflation Reduction Act”, care, practic, facilitează investițiile industriale în Statele Unite.

Tot așa, știm foarte bine că sunt state membre ale Uniunii Europene de unde deja au plecat puncte industriale sau platforme industriale în Statele Unite. Unul dintre aceste motive era accesul complicat, birocratic la energie în Europa și la un preț mult mai mare decât în Statele Unite, de exemplu.

Tot în această ordine de idei, permiteți-mi să fac o referire și la capacitățile de producție de gaze naturale din România, pentru că, aici, România are un rol extrem de important și, cum s-a spus de foarte multe ori, din 2027 vom deveni cel mai important producător de gaze din Europa. Se vor instala două CCGT-uri, una – o centrală la Iernut, iar cealaltă la Mintia, care vor avea, împreună, o capacitate de peste 2.000 MW producere de energie electrică bazată pe gaze naturale. Deci, trebuie să tratăm și acest aspect cu foarte mare atenție, pentru că, tot așa, Uniunea Europeană dorește să reducem consumul de gaze naturale și producerea de gaze naturale. În paralel, vedem datele statistice că, la nivel mondial, și producția de gaze naturale, dar și consumul de gaze naturale de pe o zi pe alta crește. Adică, economiile sănătoase și acele țări unde există capacități industriale în continuare folosesc gaze naturale.

Revenind la regenerabile, cred că este un moment bun de a discuta. Acum suntem în campanie electorală, ne pregătim pentru alegerile europarlamentare și eu, ca reprezentant UDMR, împreună cu domnul președinte Bende (n.r. – președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților), întotdeauna am susținut tranziția energetică. Noi credem că tranziția energetică este importantă, dar trebuie să o facem cu foarte mult calm și echilibru. Și, cum am mai spus, nu din punct de vedere ideologic, ci din punct de vedere pragmatic trebuie să tratăm această tranziție energetică.

Și eu sper că, după 9 iunie, instituțiile europene vor avea puterea, dar și dorința de a rediscuta, reașeza Green Deal, Fit for 55 și acele direcții privind tranziția energetică, ce se pare, nu sunt neapărat realistic calculate”, a spus Lorant Antal.

din aceeasi categorie