Acasă Stiri InterneGaze Lobby-ul scade taxele

Lobby-ul scade taxele

de GM

Guvernul “s-a sucit” şi a hotărât să diminueze taxele pe transportul şi distribuţia de electricitate şi gaze naturale, la numai o zi după ce a stabilit noile biruri. Cel mai probabil, reducerea taxelor s-a datorat lobby-ului puternic făcut de companiile din domeniu.

Reamintim, Guvernul a decis, în prima zi, instituirea unei taxe de monopol natural, în valoare de 0,45 lei/MWh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie, de 1,25 lei/MWh în cazul cantităţii distribuite şi de 1,7 lei/MWh în cazul cantităţii livrate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei urmau să fie exceptaţi operatorii de distribuţie care prestează acest tip de serviciu pentru mai puţin de 100.000 clienţi.

După o zi, Cabinetul Ponta a revenit şi a micşorat aceste taxe. Astfel, taxa calculată în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie a fost redusă la 0,1 lei/MWh, iar cea stabilită în cazul cantităţii distribuite a fost diminuată la 0,75 lei/MWh. În acelaşi timp, taxa calculată în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport a fost scăzută la 0,85 lei/MWh.

Guvernul a decis, totodată, ca această taxă să fie percepută tuturor operatorilor licenţiaţi din domeniu, fără să-i mai excepteze pe cei care prestau acest serviciu pentru mai puţin de 100.000 clienţi, aşa cum intenţiona iniţial.

La începutul şedinţei de marţi a Guvernului, organizată pentru aprobarea inclusiv a acestei taxe, premierul Victor Ponta a declarat că miniştrii implicaţi mai pot efectua până miercuri „modificări foarte fine”, dar nu schimbări importante.

Tot marţi, reprezentanţii GDF Suez Energy România au comentat au declarat că aplicarea unei taxe pe veniturile înregistrate de distribuitorii de electricitate şi gaze ca urmare a dereglementării pieţei va afecta semnificativ capacitatea de finanţare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor.

Compania arăta că intenţia Guvernului este o surpriză, întrucât companiile din piaţa de energie nu au fost consultate.

Taxa va fi aplicată companiilor Transeletrica, CEZ Distribuţie, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distribuţie şi Distrigaz Sud Reţele.

Reamintim, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) stabileşte tarifele de transport şi distribuţie, astfel încât consumatorii, casnici şi industriali, nu pot plăti un alt tarif decât cel reglementat. Pe de altă parte, în contractele de privatizare ale distribuţiilor de gaze şi electricitate se stipulează că toate costurile justificate (iar taxele fac parte dintre acestea) trebuie recunoscute de ANRE în tarife. Astfel, distribuitorii ar fi mers la ANRE, ar fi cerut majorarea tarifelor cu noile taxe, iar ANRE ar fi fost obligat să le recunoască. În caz contrar, orice instanţă de judecată ar fi recunoscut acest drept al distribuitorilor.

În final, chiar dacă taxele sunt mai mici şi aplicate doar în perioada 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2014, după trecerea acestei perioade, transportatorii şi distribuitori tot vor cere ANRE recunoaşterea în tarife a costurilor, majorate de noile taxe, iar banii tot vor fi recuperaţi de la consumatori, casnici şi industriali.

din aceeasi categorie