Lista cu lemn de foc pentru populație de la Romsilva
noiembrie 15, 2018
Romsilva a reușit să crească volumul de lemn de foc vândut populației cu mai mult de 30% față de anul trecut, susține regia de stat. Asigurarea lemnului de foc a ajuns obiectiv principal al politicilor în domeniu silvic, după ce prețul acestuia a explodat în urmă cu doi ani. Responsabili guvernamentali susțin că această criză a fost înlăturată prin modificările aduse Codului silvic. Între timp, prețul lemnului pe piață a mai crescut puțin. Un lucru bun există. Informații destul de cuprinzătoare despre stocurile de lemn de foc se găsesc pe site-ul regiei.
Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a vândut direct populației, în primele zece luni ale anului, un volum de peste 1,3 milioane de metri cubi lemn pentru foc, cu 30% mai mult decât volumul total oferit pe parcursul anului trecut, se arată într-un comunicat de presă al RNP. „Astfel, până la finalul lunii octombrie, Romsilva a vândut direct populației 1.365.888 de metri cubi lemn pentru foc, la un preț mediu de 170 de lei pe metru cub, fără taxa pe valoare adăugată”, precizează documentul.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va furniza direct populației, în anul 2018, conform estimărilor, un volum de 1,7 milioane de metri cubi lemn pentru foc. Prețul lemnului pentru foc variază în funcție de specie, sortiment și condițiile de livrare. Cele mai mari cantități de lemn pentru foc, aproximativ 70%, sunt disponibile la depozitele temporare amenajate de ocoalele silvice din cadrul Romsilva la drumurile auto, costurile de transport nefiind incluse în preț.
„Regia Națională a Pădurilor a reușit creșterea volumului de lemn pentru foc, livrat direct populației, lemn rezultat în principal din lucrări de îngrijire și de igienizare a pădurilor. În urma unor eforturi susținute, Romsilva a înregistrat, în ultimii doi ani, o evoluție a volumului de lemn pentru foc livrat direct populației, aproximativ 840 de mii de metri cubi în 2016 și 1 milion de metri cubi în 2017”, spune comunicatul.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor interesate, Romsilva a demarat o campanie de informare privind achiziția de lemn pentru foc, toate informațiile referitoare la oferta disponibilă fiind afișate la sediile ocoalelor silvice din cadrul regiei și sediile primăriilor, precum și prin anunțuri în presa locală. De asemenea, aceste informații centralizate la nivelul direcțiilor silvice sunt prezentate pe pagina de internet a regiei, www.rosilva.ro, la secțiunea „Informare publică – Disponibil lemn foc pentru populație”, toate informațiile fiind actualizate de două ori pe lună.
Datele prezentate arată că stocurile de lemn de foc ale Romsilva sunt de puțin peste 360.000 mc, cel mai mare volum fiind deținut de Direcția Silvică Suceava, de 69.463 mc. Urmează Neamț, cu 34.689 mc de lemn de foc, și Bacău, cu 27.308 mc. La coada clasamentului este județul Constanța, cu doar 274 mc de lemn de foc pentru populație. De remarcat este faptul că Direcția Silvică Ilfov pune la dispoziția populației 6.002 mc de lemn de foc, din care 2.000 mc sunt furnizați de Ocolul Silvic București. De altfel, „topul” reflectă și potențialul silvic al acestor județe.
Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
În 2017, Codul Silvic a fost modificat cu scopul declarat de inițiatori de a asigura lemn de foc pentru populație, în contexul în care prețul explodase. Cum era de așteptat, măsurile impuse au vizat numai pădurile de stat. Aceste schimbări au tăiat accesul direct al firmelor la lemnul de foc din pădure, astfel că acestea au boicotat licitațiile organizate de Romsilva. În vara acestui an, Codul Silvic a fost modificat din nou, schimbând aproape tot ce se făcuse cu un an înainte, accesul direct la resursă al firmelor fiind permis după două licitații eșuate.
Modificări legislative de succes
Modificarea adusă Codului Silvic şi aplicarea unor măsuri dispuse prin ordin oficial au rezolvat criza lemnului de foc, a afirmat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în cadrul unei întâlniri avută, joi, la sediul Primăriei Buşteni.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, oficialul a transmis că, în opinia sa, criza lemnului de foc a fost rezolvată în urma modificării Codului silvic şi prin aplicarea unor măsuri dispuse prin ordin de ministru. „În acest sens, demnitarul a amintit recoltarea arborilor doborâţi accidental de factori naturali, precum şi crearea cadrului legal prin care proprietarii de drept ai unui domeniu silvic sub 10 hectare, nedeţinători ai titlului de proprietate (de exemplu nu a făcut succesiunea) pot exploata, conform legii, suprafaţa respectivă dacă fac dovada că au achitat impozitul pe teren şi au un contract de prestări servicii cu autoritatea silvică, instituţie care va face exploatarea masei lemnoase”, se menţionează în comunicat.
Comisia Senatorială pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic a organizat, joi, o şedinţă de lucru la sediul Primăriei Buşteni.