Acasă MediuDezvoltare Durabila Liber la furat de lemn, sub oblăduirea SUMAL 2.0

Liber la furat de lemn, sub oblăduirea SUMAL 2.0

de L M

Celebrul SUMAL 2.0, sistemul informatic privind trasabilitatea lemnului, a intrat în funcțiune, dar numai acele părți pe care le-au vrut responsabilii de la Ministerul Mediului. Partea prin care populația putea verifica un transport de lemn nu este funcțională. Și nici ce a fost până acum nu se mai poate utiliza, astfel că noul sistem, considerat principala armă împotriva tăierilor ilegale, „invită” efectiv la furt. Statul a avut la dispoziție 4 ani ca să pună la punct acest sistem de urmărire a lemnului, dar, chiar și acum, după că a devenit obligatoriu, Ministerul Mediului mai dă acte normative care să poată face SUMAL aplicabil.

Programul SUMAL 2.0 a intrat în funcțiune pe 31 ianuarie 2020, chiar dacă toată industria lemnului a susținut că sistemul informatic nu este gata ca să se aplice corect și complet, astfel că se așteaptă la blocaje.

„La 16 ore de la punerea în funcțiune a noului SUMAL, specialiștii din centrul de comandă informează că sistemul funcționează în parametri optimi, fără să existe sincope”, anunța Ministerul Mediului, pe pagina sa de Facebook. În primele ore de funcționare, se înscriseseră în sistem peste 20.000 de utilizatori și peste 9.000  de agenți economici. „De asemenea, au fost înregistrate 5.815 mijloace de transport, 4.179 depozite și au fost emise 34 avize de transport”, precizeză ministerul.

Se pare că noul sistem de urmărire a trasabilității lemnului a suscitat un viu interes. Fără succes pentru populație. Partea din SUMAL 2.0, aplicația „Inspectorul Pădurii” nu există. Prin această aplicație, cetățenii puteau solicita informații despre un anumit transport. Facilitatea a fost introdusă în 2016, printr-o aplicație dezvoltată de voluntari, care a dat ceva rezultate în ceea ce privește transporturile ilegale de lemn.

De remarcat este modul în care funcționează partea de Callcenter, poate una din puținele reușite ale Ministerului Mediului în demersul său de a implementa SUMAL 2.0. Silvicultorii au precizat că „Inspectorul Pădurii” varianta 2.0 nu există și nici nu au informații despre momentul când va fi disponibil pentru populație. Cât privește „Inspectorul Pădurii” 1.0, varianta din 2016, cel mai probabil sistemul nu mai funcționează, pentru că întregul SUMAL 1.0 nu mai este disponbil, consideră silvicultorii de la Callcenter.

În aceste condiții, fără posibilitatea unei verificări din afara domeniului silvic, cea din partea populației, tăierile ilegale de pădure sunt lăsate la liber. Și totul cu marele concurs din partea Ministerului Mediului care nu s-a preocupat ca și acest segment al SUMAL 2.0 să fie cât de cât funcțional.

„Carul înaintea boilor”

Și ca situația să fie și mai proastă pentru autorități, Ministerul Mediului anunță că nu este gata tot pachetul legislativ pentru aplicarea SUMAL 2.0. După ce sistemul informatic a devenit obligatoriu, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului privind forma şi modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum şi modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.346/2011. De remarcat, un arbore nu poate fi tăiat, legal, dacă nu este marcat.

„O parte semnificativă din propunerile de modificare sunt determinate de intrarea în vigoare a HG nr. 497/2020 și de dezvoltarea aplicațiilor informatice necesare funcționării SUMAL 2. 0”, se arată în Referatul de aprobare. Mai exact, întâi a intrat în funcțiune SUMAL 2.0 și apoi Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dă legile care să și permită acest lucru.

 

din aceeasi categorie