Acasă Analize Lemnul de foc este mai ieftin în Franța decât în România

Lemnul de foc este mai ieftin în Franța decât în România

de L M

Lemnul de foc și produsele din lemn din Franța sunt mai ieftine decât în România. Prețul acestor produse în țara comunitară a cunoscut creșteri însemnate în ultimul an, dar, chiar și așa, nu a ajuns la nivelurile practicate în România. În plus, statul francez a avut grijă să sprijine populația cu venituri mici încă din martie 2022 și se pregătește să majoreze acest ajutor. În România, autoritățile s-au gândit să intervină prin plafonarea prețului, dar abia la jumătatea lunii octombrie, când, în multe locuri din țară, populația folosește deja sobele. Rezultatul a fost cel anunțat de industria de profil: nu se mai găsesc în magazine lemne și produse din lemn.

Politica Franței în ceea ce privește lemnele de foc este foarte importantă pentru România pentru că amândouă țările folosesc din plin această resursă pentru încălzire.

„Aproximativ 7,4 milioane de gospodării franceze se încălzesc cu lemne, adică 20% din populație. În oraș, asta ar însemna 10% din populație. Buștenii sunt cei mai folosiți (90%) în ceea ce priveşte încălzirea cu lemne, cu mult mai utilizaţi decât peleții (9%), bricheţi și surcele (1%)”, se arată într-un răspuns al Ambasadei Franței în România pentru Focus Energetic.

Ca și în România, și în Franța s-a înregistrat un salt major al prețului lemnului de foc. Potrivit Ambasadei, „prețul lemnului de foc a crescut cu 20%/25% din 2021 în Franța. Prețul mediu pe m3 de lemn de foc a variat între 45 de euro și 75 de euro (excluzând costul de livrare) la sfârșitul anului 2021. Acum, în septembrie 2022, preţul variază între 90 de euro și 115 euro”, precizează Ambasada Franței. Mai exact, prețul lemnului ajunge pe la 575 de lei/mc, mult sub ceea ce se practică în România.

În România, a luat avânt folosirea centralelor pe peleți, pentru că această resursă oferă același confort ca centralele pe gaze, dar pot fi folosite acolo unde nu există alimentare cu gaze naturale. Noile condiții de piață au dus la prețuri excesive, care ajung la aproape 4.500 de lei/tona de peleți. Ambasada Franței în România a precizat că și în țara sa prețul peleților a crescut „foarte mult”, de la 280 de euro pe tonă, în medie, la începutul lui 2020, la 600 de euro în septembrie 2022, adică 3.000 de lei/tonă. Chiar și această sumă este mai mică decât prețul de comercializare din România.

Sprijin pentru populație

Evoluția excepțională a prețului energiei și a resurselor energetice a făcut ca autoritățile franceze să ia măsuri de sprijin a populației, inclusiv în ceea ce privește lemnele de foc.

„Guvernul francez a acordat un prim tip ajutor pentru plata facturilor la energie, variind de la 48 de euro la 277 de euro în martie 2022 pentru anul 2022, gospodăriilor franceze al căror venit fiscal de referință (calculat de autoritățile fiscale) este echivalent sau mai mic de 10.800 de euro pe an. Acest ajutor poate fi folosit pentru plata oricărui tip de energie, inclusiv pentru achiziționarea de lemne de foc. Un ajutor suplimentar de 100 euro până la 200 euro va fi plătit în noiembrie 2022 tuturor gospodăriilor care se încălzesc cu lemne și păcură, dacă venitul lor fiscal de referință este echivalent cu sau mai mic de 10.800 euro pe an”, a precizat Ambasada Franței în România.

La noi, singurul ajutor destinat celor peste 3 milioane de gospodării a venit la jumătatea lunii octombrie 2022, prin plafonarea prețurilor, când populația și-a făcut, de regulă, stocurile pentru iarnă. Pe de altă parte, se înregistrează deja blocaje pe piață, marile lanțuri de magazine de bricolaj nemaiavând în oferta lor lemn de foc și peleți.

O scumpete de lemn

Un mare lanț de magazine de bricolaj din Franța, prezent și pe piața din România, vinde, acum, lemnul de foc cu 209 euro pentru 1,2 mc. Adică, 174 euro/mc, echivalentul a 870 de lei. Același magazin, în România, vindea lemnul de foc cu 1.199 de lei, dar pentru 0,9 mc. Adică, 1.332 lei/mc. Ceea ce înseamnă un preț mai mare în România cu peste 50% față de Franța.

Între timp, ca urmare a apariției OUG privind plafonarea prețurilor la lemnul de foc, acest produs a dispărut din oferta magazinului de bricolaj. Aceeași politică a fost aplicată și de celelalte magazine de profil.

Cât privește produsele din lemn folosite la încălzire – peleții și brichetele, nici în Franța nu este o ofertă mai solidă. Mai exact, același magazin de bricolaj din Franța vinde un singur tip de peleți, la prețul de 14,90 euro pentr un un sac de 15 kg. În România, prețul tinde spre aceleași valori, după cum susținea inclusiv ministrul Mediului, care a promovat ordonanța cu plafonarea prețurilor.

Și în acest caz, peleții au dispărut din oferta magazinelor de bricolaj.

Cât privește brichetele, folosite și ele încălzire, există o ofertă din partea aceluiași magazin de bricolaj. Prețul de 30 de lei pentru un pachet de 20 kg respectă valoarea maximă impusă de plafonare, adică 1.500 de lei/tonă. Numai că este vorba de brichete de calitate inferioară față de cele comercializate până acum.

 

din aceeasi categorie