Acasă MediuDezvoltare Durabila Lemn de la Romsilva, dar pentru industrie

Lemn de la Romsilva, dar pentru industrie

de L M

Romsilva a cedat presiunilor industriei mobilei și va pune pe piață încă o jumătate de milion de metri cubi de lemn, și asta până la sfârșitul anului. În ultima perioadă, reprezentanții industriei mobilei au trecut la un adevărat „asalt” asupra autorităților, din cauza spectrului falimentului generat de prețul lemnului pentru industrie și de lipsa acestei resurse. Despre lemnul de foc, cu preț proaspăt plafonat, nu se pomenește nimic. Noroc că în urma proceselor tehnologice, la producerea de mobilă mai rezultă și lemn de foc, ce poate fi pus în vânzare.

Volumul de lemn pus pe piață de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva până la finalul acestui an a fost suplimentat cu 500.000 de metri cubi, propunerea directorului general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, fiind aprobată de Consiliul de Administrație în ședința din 10 octombrie a.c., se arată într-un comunicat de presă al regiei. Potrivit documentului, față de un program inițial de 9,5 milioane mc recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, până la finalul anului vor fi puși pe piață 10 milioane mc, din care 3,9 milioane mc vor fi oferiți ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane mc ca lemn pe picior.

„Menționăm că ponderea lemnului fasonat pus pe piață de Romsilva a crescut în acest an la 39%, față de 26% pe parcursul anului trecut”, precizează comunicatul.

De altfel, și în anul 2023, Romsilva va recolta 10 milioane mc, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație al regiei. „Din acest volum, 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați”, susține comunicatul.

Tradițional, în România se exploatează aproximativ 19 milioane mc de lemn, din care cam jumătate din pădurile statului, proporțional cu gradul de deținere a pădurii la nivel național.

În ultima perioadă, industria mobilei a tras multe și apăsate semnale de alarmă, din cauza lipsei de materie primă, a creşterii artificiale a preţului lemnului şi a exploziei preţurilor din energie. Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) susține că industria de profil este atât de afectată, încât 7% dintre companiile producătoare de mobilă din România s-au închis, în timp ce alte 10% dintre fabrici lucrează în pierdere, încă de anul trecut.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

din aceeasi categorie