Lemn de foc de la Romsilva
noiembrie 24, 2017
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva are planificat, pentru acest an, să pună pe piață aproximativ un milion de metri cubi de lemn de foc, aproape 90% din plan fiind realizat deja. Prețul este fără concurență, în condițiile în care, în ultimii doi ani, se înregistrează o explozie a prețurilor la lemnul pentru foc. Pentru anul viitor, legea va conduce la creșterea, de patru ori, a lemnului de foc disponibil din pădurile statului.
„Faţă de anul 2016, am mărit cu 20% cantitatea de lemn de foc pe care am pus-o direct pe piaţă către populaţie. Până la această dată 876.000 de metri cubi, iar până la sfârşitul anului peste un milion de metri cubi de lemn de foc vom pune pe piaţă direct către populaţie. Noi avem un preţ foarte bun. La data actuală, pentru cei 876.000 de metri cubi este de 151 de lei/metrul cub luat la drum forestier sau depozit Romsilva. Evident că Romsilva nu poate asigura întreg necesarul de lemn de foc din România, dar cel puţin contribuţia noastră se va mări substanţial din 2018, ca urmare a schimbării cadrului legislativ”, a declarat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonţu.
Oficialul RNP a ținut să precizeze că, potrivit legislației aplicabile din 2018, Romsilva va putea pune pe piață tot lemnul care provine din lucrări de îngrijire, evaluate la 3 milioane mc de lemn destinat populației. La această cantitate se adaugă o cotă de 20% din produsele principale, ceea ce va genera încă un milion de metri cubi, „din care o parte va veni către populaţie şi o parte va fi şi lemn de lucru”, a menţionat reprezentantul regiei.
Interes limitat din partea primăriilor
Legea nr. 175/2017, adoptată în vara acestui an, stabilește modul în care se valorifică masa lemnoasă proprietate de stat, astfel încât să ajungă cât mai mult lemn de foc la populație. Potrivit legislației, primăriile primesc cereri din partea cetățenilor pentru achiziția de lemn de foc direct de la Romsilva, iar după centralizarea necesarului, acestea trebuie să comunice regiei, care, ulterior, să încheie protocoale cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din ţară.
„Avem încheiate deja 1.100 de protocoale cu UAT-uri din ţară. Unele primării sunt mai active şi, astfel, invităm oamenii să vină să ia lemnele de foc, însă unele sunt dezinteresate. Vă dau un exemplu pozitiv. Judeţul Ialomiţa, unde tradiţional este deficit de lemn de foc, fiind o zonă de câmpie, dar acolo s-au implicat foarte bine. Au făcut necesarul la nivel de UAT, la nivel de judeţ şi vom încerca să suplinim acest deficit din judeţele învecinate”, a adăugat Pahonţu.
Guvernele din 2015 și 2016 au decis să promoveze acte normative care să ducă la reducerea drastică a tăierilor ilegale, dar și la valorificarea lemnului din pădurile proprietate de stat aproape numai prin intermediul agenților economici privați. Acest lucru a condus la scăderea dramatică a lemnului de foc pentru populație, concomitent cu creșterea extremă a prețului; în prezent, lemnul pentru foc se vinde și cu 600 de lei/mc.
În aceste condiții, prin lege, s-au introdus condiții de valorificare a masei lemnoase din pădurea statului care să ducă la disponibilizarea unei cantități cât mai mari de lemn ce poate fi vândută direct populației.
Romsilva administrează la ora actuală 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional.