Acasă MediuDezvoltare Durabila Legea energiei termice este aproape gata

Legea energiei termice este aproape gata

de L M

 

Emil CALOTĂ
foto: Ion Curelariu

Parlamentul a terminat dezbaterile pe marginea proiectului legislativ privind serviciul public de alimentare cu energie termică, astfel că adoptarea legii este de așteptat în curând. Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energetic (ANRE), consideră că alimentarea cu energie termică în sistem centralizat este o problemă critică pentru întregul sistem energetic național.

„Chiar azi (n.r. – marți) am terminat discuţiile în Parlament pe legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Zilele acestea finalizăm legea specială pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de alimentare cu energie termică”, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energetic Emil Calotă, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK), informează Agerpres.

„Deşi e o problemă locală, este, în opinia mea, problema sistemului energetic românesc, nu doar în Bucureşti (…). Bucureştiul, după opinia mea, are nevoie de cel puţin 12-15 ani de un program de investiţii foarte bine susţinut, constant păstrat pe nişte parametri definiţi corect de la început pentru reformarea sistemului centralizat. (…) Fenomenul de debranşare în sistemul centralizat întrece ca nivel de concurenţă rebranşarea vechilor consumatori. Cu alte cuvinte, sistemele centralizate sunt în momentul acesta într-o competiţie pe care o pierd în fiecare zi între cei care vor să monteze centrale şi cei care rămân încă alimentaţi în sistem centralizat. Din punctul meu de vedere, este o problema critică pentru România sistemul energetic românesc şi, din cauza aceasta, încercăm printr-o lege, măcar ca sistemele viitoare să fie bine gândite, eficiente şi competitive din punct de vedere al ofertei de servicii pentru populaţie”, a explicat Calotă.

Potrivit acestuia, o mare problemă este şi eficienţa energetică, motiv pentru care ANRE are în Parlament o lege privind un plan de eficienţă, care stabileşte direcţiile de acţiune, monitorizează ministerele şi autorităţile responsabile în plan sectorial, dar şi planul sectorial de acţiune şi planurile individuale de eficientizare la nivelul marilor consumatori.

„În România sunt două zone unde avem cele mai mari niveluri de ineficienţă energetică. Unul este, în general, locuirea – tot ce înseamnă clădiri, publice şi individuale, şi al doilea mare sector cu mari ineficienţe îl reprezintă infrastructura de transport şi distribuţie în sistem centralizat din marile oraşe. România are şi o structură de consum pe partea de încălzire atipică faţă de ţările membre, pentru că încă avem o zonă rurală subdezvoltată, cu o pondere importantă, 49,4% din populaţie încă locuieşte în zone rurale, cu sisteme de încălzire de tip dezorganizat, consumând în mod absolut ineficient biomasă, lemn”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

Camera de Comerţ Româno-Germană a organizat, marţi, primul econet meeting al sezonului, cu tema Legal Update Energie şi Mediu”. Întâlnirile econet meetings sunt evenimente tematice de networking sub motto-ul Cooperare româno-germană pentru dezvoltare durabilă”, care se adresează membrilor AHK şi partenerilor econet.

din aceeasi categorie