Acasă MediuDezvoltare Durabila Legea de deblocare a retrocedărilor la Curtea Constituțională

Legea de deblocare a retrocedărilor la Curtea Constituțională

de L M

Președintele României a sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea privind deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari. De fapt, sesizarea are în centrul atenției retrocedarea pădurilor, dar mai ales a modului în care acest lucru se face. Încă de la apariția proiectului legislativ, Federația Sindicatelor Silva a semnalat că legea poate conduce la abuzuri în procesul de restituire a fondului forestier și, în ultimă instanță, a solicitat președintelui și Avocatului Poporului să intervină, pentru ca acest lucru să nu se petreacă. Retrocedările de pădure au dus la multe procese penale, cel mai cunoscut fiind cel prin care se solicita restituirea a 47.000 ha în Bacău.

În data de 21 august 2020 Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a trimis Curții Constituționale sesizare de neconstituționalitate asupra Legii de modificare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.

„Federația Sindicatelor Silva a solicitat în data de 5 august 2020, Președintelui României, Klaus Werner Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Proiectul de Lege PL-x nr. 188/2020 privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari, adoptat de Camera Deputaților în data de 28.07.2020 şi trimis spre promulgare luni, 3 august 2020”, se arată într-un comunicat de presă al federației.

De fapt, probleme de neconstituționalitate sesizate de președinte se referă în special la modul în care se face retrocedarea fondului forestier. Mai exact, nu se stabilește o procedură de trecere a terenurilor din domeniul public al statului în cel privat al acestuia.

 

din aceeasi categorie