Acasă Stiri ExterneAfrica Laszlo Varro îi ia locul lui Fatih Birol la AIE

Laszlo Varro îi ia locul lui Fatih Birol la AIE

de M G

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a anunţat că ungurul Laszlo Varro (foto), care lucrează în cadrul agenţiei din 2011, a fost numit în postul de economist şef, unde îi va succeda în funcţie turcului Fatih Birol, care, începând cu data de 1 septembrie 2015, ocupă funcţia de director executiv al AIE, se arată într-un comunicat de presă.

În noua sa poziţie, Varro va conduce Biroul de Economie şi Investiţii, un nou departament în cadrul AIE, care ar urma să ofere analize economice şi sprijin metodologic pentru agenţie. De asemenea, Biroul de Economie şi Investiţii va sprijini agenda directorului executiv al instituţiei.

La AIE, Varro a fost șef al departamentului pentru Gaz, Cărbune și Piaţa de energie. În acest post, el a fost responsabil pentru piața de gaz și pentru analiza siguranței în aprovizionare, piețele de GNL, reformele pe piața gazului și politica de infrastructură. El a condus Planul de acțiune pentru securitate electrică, un program de lucru al AIE, care oferă o acoperire cuprinzătoare a politicii, designul pieței, reglementările pentru infrastructură și aspectele de investiții pentru menținerea securității energetice în timpul tranziției la un sistem de producere a energiei cu emisii reduse de carbon. El a fost, de asemenea, responsabil pentru formularea poziției AIE privind reconcilierea politicilor de finanțare de producere a energiei cu obiectivele politicii în domeniul schimbărilor climatice.

Laszlo Varro şi-a început cariera de economist la Banca Naţională a Ungariei, după terminarea studiilor la Universitatea Cambridge. Între 2000 şi 2005 Varro a fost directorul Departamentului de reglementare a preţului din cadrul Autorităţii de reglementare a energiei din Ungaria, iar între 2005 şi 2011 a fost director pentru dezvoltarea strategiei la grupul energetic ungar MOL.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1972 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă

din aceeasi categorie