Acasă Stiri InterneGaze La mulţi ani tuturor energeticienilor!

La mulţi ani tuturor energeticienilor!

de M G

Credinţa populară spune că Sfântul Ilie trece pe cer într-un car de foc, trimiţând pe pământ tunete şi, mai ales, fulgere şi trăsnete, adică electricitate. Aşa că Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, „stăpânul fulgerelor”, a fost ales protector al celor care lucrează în domeniul energetic.

Ziua Energeticianului a fost statuată încă din anul 1972, prin decretul nr. 507, emis de Consiliul de Stat, dar, bineînţeles, pe vremea comuniştilor sărbătorile nu puteau să aibă nicio legătură cu sfinţii creştini, aşa că se sărbătorea în luna octombrie. De altfel, în actul normativ de acum aproape 50 de ani se arăta: „Acordînd o deosebită preţuire oamenilor muncii care lucrează în sectorul energetic şi pentru a le prilejui o zi festivă în vederea trecerii în revistă a realizărilor obţinute şi a stimulării în activitatea viitoare, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează: ARTICOL UNIC Se instituie „Ziua energeticianului”, care se va sãrbãtori în fiecare an în a treia duminicã a lunii octombrie”.

Din anul 1992, Ziua energeticianului este marcată pe 20 iulie şi a rămas una dintre puținele sărbători pe care le mai țin breslele în România.

De ziua lor, a celor ce lucrează în sectorul energetic, ne exprimăm aprecierea pentru importanța strategică a activității pe care o desfășoară și le mulțumim pentru că, datorită lor, avem ”lumină” acasă!

LA MULȚI ANI!

din aceeasi categorie