Acasă MediuDezvoltare Durabila Korodi vrea şedinţa Adunării ONU de Mediu în România

Korodi vrea şedinţa Adunării ONU de Mediu în România

de GM

korodi bunPrima şedinţă a biroului Adunării ONU de Mediu a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA) ar putea avea loc în România, în toamna acestui an. Invitaţia a fost făcută de către ministrul român al Mediului Attila, Korodi, proaspăt ales în funcţia de vicepreşedinte al acestei structuri.

Propunerea a fost înaintată domnului Achim Steiner, secretar general adjunct al ONU şi director executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în cadrul unei întâlniri bilaterale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

“Directorul Executiv UNEP s-a arătat încântat de propunere şi şi-a exprimat susţinerea în acest sens. În acelaşi timp, Achim Steiner a menţionat că salută continuarea implicării României în forul de administraţie al UNEP – Biroul UNEA, poziţia de vicepreşedinte ocupată de ministrul Attila Korodi fiind de mare responsabilitate atât la nivel regional, cât şi internaţional, apreciind, totodată, eficienţa activităţii Reprezentantului Permanent la UNEP, dna. ambasador Iulia Pataki”, se arată în comunicat.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a condus delegaţia României la prima sesiune a UNEA, care a avut loc la sediul ONU din Nairobi, Kenya, în perioada 23 – 27 iunie 2014. Tema principală a UNEA1 s-a referit la “Obiectivele de Dezvoltare Durabilă şi Agenda ONU de dezvoltare post-2015, inclusiv Consumul şi Producţia Durabile”. Documentul final, adoptat la nivel ministerial, stabileşte măsurile pe care comunitatea internaţională trebuie să le aibă în vedere pentru asigurarea integrării depline a dimensiunii de mediu, în cadrul agendei de dezvoltare durabilă, mai spun reprezentanţii ministerului în comunicat.

Semnificaţia primei sesiunii a Adunării ONU de Mediu a UNEP este cu atât mai importantă cu cât ea anticipează viitoarele negocieri ce vor avea loc la sediul ONU din New York pe tema Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi a Agendei ONU de dezvoltare post – 2015. Procesul de negociere va avea loc în perioada sesiunii a 69-a a Adunării Generale a ONU (septembrie 2014-septembrie 2015) şi va culmina cu adoptarea acestora la Summit-ul la nivel de şefi de stat şi de guvern din septembrie 2015. Adunarea ONU de Mediu a UNEP (UNEA) s-a constituit ca urmare a implementării prevederilor documentului rezultat al Conferinţei ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20), “Viitorul pe care ni-l dorim”, înlocuind Consiliul de Administraţie al UNEP.

UNEA reprezintă organul de administraţie al UNEP, forul mondial de mediu la cel mai înalt nivel, care va lua decizii strategice pentru întărirea dimensiunii de mediu în contextul viitoarei Agende ONU de dezvoltare la nivel global. Această Agendă va continua eforturile comunităţii internaţionale de îndeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

din aceeasi categorie