KazMunayGas International (KMGI), companie din care fac parte Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, continuă investițiile în România. Valoarea planificată a investițiilor totale la Rompetrol Rafinare (din care fac parte rafinăriile Petromidia și Vega), pentru 2023, este de peste 46 milioane de dolari, aproximativ 40 de milioane de dolari fiind direcționati către Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară, capabilă să asigure circa 40% din capacitatea națională de rafinare. Pe de altă parte, Rompetrol Rafinare rămâne unul dintre cei mai semnificativi contributori la bugetul statului. Anul trecut a virat la diferitele bugete ale statului peste 7 miliarde de lei, iar în primul trimestru din acest an – peste 1,65 miliarde de lei.
Potrivit KMGI, anul viitor sunt programate reviziile generale ale rafinăriilor Petromidia și Vega, necesare pentru menținerea instalațiilor la capacitatea actuală, pentru menținerea disponibilității mecanice a instalațiilor, pentru menținerea fiabilității echipamentelor în timpul operării și pentru siguranța în exploatare. De aceea, din totalul investitiilor planificate pentru acest an, aproximativ 30 milioane de dolari sunt alocate pentru mentenanța capitală, în timp ce majoritatea proiectelor derulate în 2023 sunt premergatoare acestei revizii generale din 2024.
În perspectiva reviziei generale, o operațiune ce va decurge pe parcursul a câteva săptămâni, sunt necesare activități premergătoare, de pregătire a acesteia. Astfel, programul „Reabilitatea echipamentelor statice din Rafinărie” are ca obiectiv crearea condițiilor de operare a rafinăriei la capacitatea maximă de țiței procesat, asigurând răcirea eficientă a fracțiilor gazoase transformate în benzină, o îmbunătățire a procesului tehnologic, eficiență mai mare și creșterea a calității și a producției. Activitatea principală a programului este fabricarea și înlocuirea de echipamente statice pentru o funcționare adecvată a instalațiilor rafinăriei. De asemenea, se vor schimba catalizatorii din Rafinărie. În plus, anul acesta se vor derula programe de reabilitare a unor rezervoare: 1 rezervor de benzină, cu o capacitate de 5.000 de metri cubi, 1 rezervor de distilat hidrofinat în vid, cu o capacitate de 5.000 de metri cubi și 4 rezervoare de motorină, cu o capacitate de 10.000 de metri cubi.
Anul acesta se finalizează și pachetul de măsuri de siguranță pentru instalațiile de hidrofinare din Rafinăria Petromidia, demarat în 2022, scopul principal al proiectului constând în dezvoltarea și implementarea unui pachet de măsuri pentru creșterea siguranței operaționale în punctele de separare dintre secțiile de înaltă și joasă presiune aferente instalațiilor de hidrofinare.
Rompetrol Rafinare în cifre
Toate aceste investiții în mentenanță și întreținere sunt necesare pentru menținerea performanțelor tehnice și financiare ale rafinăriilor.
De exemplu, anul trecut, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de rafinare a atins 5,6 miliarde de dolari, iar profitul operațional (EBITDA) a ajuns la o valoare de circa 467,5 milioane de dolari, în timp ce rezultatul net a fost de aproximativ 155 de milioane de dolari. Rezultatele în creștere au fost susținute de marjele înregistrate în toată industria de rafinare. Un indicator relevant este marja europeană, care, în 2022, a consemnat creșteri record, atingând 270 dolari/tonă, plecând de la o medie de 33,7 dolari/tonă. Nivelul mediu al marjei europene de rafinare a fost de 130,4 dolari/tonă, în 2022. În 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 5,26 milioane de tone de materii prime, reușind să producă 1,41 milioane de tone de benzină și aproape 2,7 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanți, 63% au fost direcționați către piața internă.
În 2022, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone.
Pe primul trimestru al acestui an, Rompetrol Rafinare a atins o cifră de afaceri brută consolidată de circa 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate și produse obținute în rafinăria Petromidia, care a susținut creșterea volumului de vânzări, comparativ cu T1 2022. Profitul operațional (EBITDA) înregistrat a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotațiilor de pe piața internațională a țițeiului și produselor rafinate – scăderi de 20% la țiței, 10% pentru benzină și 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din trimestrul 1 al anului trecut.
Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie), în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 334 de milioane de dolari, în creștere cu 22%, comparativ cu perioada T1 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităților de produse exportate (462.000 tone în perioada ianuarie – martie 2023).
„Rompetrol Rafinare rămâne un factor de stabilitate național și regional, prin impactul generat de produsele petroliere distribuite în România și în zona Mării Negre. Anul precedent a fost unul complex, cu un context regional atipic și cu o revizie generală efectuată în grafic și în deplină siguranță. Cu toate acestea, rafinăriile noastre au avut un grad de utilizare ridicat și au susținut planurile operaționale proiectate, în cele mai bune condiții de securitate în muncă și protecție a mediului”, a declarat, cu câteva săptămâni în urmă, Felix Crudu – Tesloveanu, director general Rompetrol Rafinare.
21 miliarde de dolari la buget
Compania este un contribuabil major la bugetul României. De altfel, de la preluarea Rompetrol, în anul 2007, și până în prezent, contribuția la buget a Grupului KasMunayGas în România a depășit 21 de miliarde de dolari.
Numai anul trecut, Rompetrol Rafinare a plătit peste 1,56 miliarde de dolari (mai mult de 7 miliarde de lei), valoare ce cuprinde toate taxele datorate și plătite către statul român, cum ar fi accize, TVA, contribuții salariale și alte impozite. În primul trimestru al acestui an, Rompetrol Rafinare a fost tot un contributor important la bugetul de stat al României, plătind peste 367 de milioane de dolari (circa 1,65 miliarde de lei). În plus, Rompetrol Downstream, subsidiară a Rompetrol Rafinare, s-a conformat voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea prețurilor carburanților în anul 2022. Impactul compensării prețurilor la carburanți cu 25 bani pe litru (diferența până la 50 bani pe litru fiind susținută de stat) a fost de 35 de milioane de dolari, sumă ce a fost suportată de către companie pentru a susține măsura luată de autorități.
La acestea se adaugă contribuția de solidaritate pentru societăţile care desfășoară activități în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, introdusă prin OUG 186/2022. Estimarea taxei de solidaritate pe care Rompetrol Rafinare o va plăti este de aproape 125 milioane de dolari (peste 562 milioane de lei).
Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).