Acasă Analize Italieni activi în România

Italieni activi în România

de GM

Un număr de 34.185 de societăţi cu capital italian erau înregistrate, în România, la 31 decembrie 2012, dintre care 16.736 erau active şi aveau un capital de circa 1,64 miliarde de de euro, a declarat preşedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini. Confindustria România a organizat forumul economic “Both Worlds: Finance & Manufacturing at a glance”.

Angelini a explicat că firmele italiene care îşi desfăşoară activitatea în sectorul manufacturier sunt concentrate în special pe produse din metal, produse textile şi de îmbrăcăminte, produse din cauciuc, plastic şi alte derivate, aparatură şi echipamente, produse din prelucrarea mineralelor non-metalifere.

Potrivit acestuia, cifra de afaceri din sectorul industrial din România a crescut cu 5,4% în primul semestru din 2013, faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea s-a înregistrat în special în sectorul manufacturier, plus 5,7%, în sectoare precum producţia de articole din cauciuc şi plastic, producţia de vehicule cu motor, remorci şi semi-remorci, producţia de diverse echipamente tehnice.

Sectorul manufacturier a înregistrat cel mai mare număr de angajaţi: 1,05 milioane de angajaţi, cu o medie a salariului mediu brut de 2.038 lei.

Prezentă la eveniment, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, le-a vorbit invitaţilor despre schimburile comerciale dintre Italia şi România, al căror trend este de creştere. Valoarea schimburilor comerciale la 30 iunie 2013 era de 5,89 miliarde euro. Investiţiile italiene au creat locuri de muncă la nivelul României pentru 800.000 persoane. Ministrul Grapini a afirmat că, pentru prima oară după 2008, s-a înregistrat un sold pozitiv, în ceea ce priveşte numărul de înmatriculări de firme. Pe de altă parte, numărul de firme închise este în scădere. Maria Grapini a anunţat şi că, din luna noiembrie, vor fi înfiinţate Tribunalele Comerciale în Bucureşti şi în oraşele reşedinţă de judeţ, iar că Legea insolvenţei se va schimba, procedura urmând să dureze un an în loc de trei ani, iar sub incidenţa insolvenţei vor intra şi societăţile cu capital de stat şi regiile autonome. La eveniment au mai fost prezenţi Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Edoardo Garrone, vicepreşedinte Confindustria Italia, Ştefan Varfalvi, membru al Comitetului Economic şi Social European, Napoleon Pop, membru în CA al BNR, Giovanni Ravasio, preşedinte Intesa San Paolo Bank România etc.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată Carta Alba a IMM-urilor, ediţia 2013 în limba italiană.

din aceeasi categorie

Comments are closed.