Acasă MediuDezvoltare Durabila Invitația Romsilva la control de lemn tăiat ilegal

Invitația Romsilva la control de lemn tăiat ilegal

de L M

Amploarea tăierilor ilegale de lemn a dus la divergențe profunde între organizațiile neguvernamentale și Romsilva. Fiecare dintre cele două părți vede altfel problema; dacă ONG-urile anunță tăieri apocaliptice, Romsilva abia a găsit câte un arbore dispărut din pădurile statului. De fapt, oficialii Romsilva vor să acrediteze ideea că ceea ce numim în mod frecvent lemn tăiat ilegal ar fi, de fapt, lemn tăiat neautorizat. Mai exact, drumul de la infracțiune la o simplă contravenție.

Noul război între ONG-urile de mediu și Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a pornit de la declarațiile recente ale directorului general al regiei, Gheorghe Mihăilescu, care a susținut că tăierile ilegale din pădurile statului, mai exact, tăieri neautorizate, ar fi de 40.000-50.000 mc de lemn pe an. Pe de altă parte, ONG-urile vin cu Inventarul Forestier Național (IFN), unde nu apar 8,8 milioane mc de lemn, care ar ajunge.

În aceste condiții, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva invită organizațiile de mediu și persoanele interesate de tăierile neautorizate în fondul forestier de stat să participe la verificări în teren”, se arată într-un comunicat de presă al regiei.

„Invitația publică a fost făcută în mod repetat după ce organizațiile de mediu au prezentat permanent informații în spațiul public conform cărora în fondul forestier de stat ar exista un volum mare al tăierilor neautorizate, cifră care nu are niciun fundament și care nu are la bază niciun element măsurat sau calculat”, precizează comunicatul.

Potrivit documentului, conform Codului Muncii, Codului Silvic și Codului Civil, răspunderea patrimonială a salariatului poate fi atrasă doar dacă există prejudiciu cert, lichid și exigibil. Conform prevederilor legale, nu se poate lua măsura răspunderii patrimoniale a salariaților fără un fundament temeinic.

Pe de altă parte, de două ori pe an, primăvara și toamna, toate cele peste 6.000 de cantoane silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sunt verificate prin controalele de fond, în timpul cărora sunt inventariați arborii tăiați fără autorizație, precum și modul în care pădurarul titular de canton și-a îndeplinit atribuțiile privind paza pădurii și prevenirea acțiunilor ilegale. Toate controalele de fond sunt efectuate în baza „Regulamentului de pază a fondului forestier”, aprobat prin HG nr.1076/2009.

„În spiritul transparentei pe care ne-am angajat să o manifestăm și pentru o mai bună cunoaștere a activităților noastre, precum și pentru a lua contact direct cu realitățile din administrația silvică pe care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este investită prin lege să o practice, invităm organizațiile non-guvernamentale și persoanele interesate să participe la toate subunitățile noastre teritoriale, ca asistenți la controalele de fond efectuate de personalul silvic împuternicit în acest sens. Astfel, toți cei pe care i-am invitat pot lua contact direct cu realitățile de pe teren, pot solicita specialiștilor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva să li se explice cum se evaluează pagubele constatate, ce înseamnă pagube justificate sau nejustificate, ce măsuri se iau în cazul în care se constată un anumit cuantum al acestor pagube și pot pune orice alte întrebări legate de activitatea pe care personalul silvic o desfășoară zi de zi”, anunță regia.

Romsilva atrage atenția că, în urma verificărilor efectuate în ultimii ani în fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de RNP, s-a constatat o diminuare a volumelor arborilor recoltați fără autorizație ce s-a diminuat an de an. Dacă în 2015 s-au înregistrat 57.080 mc tăiați ilegal, în 2016 s-a ajuns la 47.788 mc, în 2017 la 47.713 mc, iar în 2018 la 31.706 mc.

          Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, adică 3,13 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, dintr-un total de 6,41 milioane hectare de păduri. În plus, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva asigură, pe bază de contract, servicii silvice pentru 1,12 milioane hectare de păduri private. Diferența de 2.16 milioane hectare este reprezentantă de păduri proprietate privată reconstituite în urma aplicării legii fondului funciar pentru persoane fizice, juridice, unități administrativ-teritoriale, unități de cult sau de învățământ, etc.. Aceste păduri sunt administrate de ocoale silvice de regim al căror control este efectuat de Gărzile Forestiere care sunt instituții publice teritoriale ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție deschisă dialogului cu organizațiile de mediu și furnizează persoanelor interesate toate informațiile publice referitoare la administrarea pădurilor proprietatea publică a statului”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie