Acasă MediuDezvoltare Durabila Inundații, dar nu așa grave ca acum 10 ani

Inundații, dar nu așa grave ca acum 10 ani

de L M

După aproape 3 săptămâni de ploi puternice și inundații pe mai tot cuprinsul țării, Guvernul a decis să acorde mai multă atenție acestor probleme. Statisticile arată că inundațiile s-au întins în 161 de localități din 29 de județe. Trist este că au murit 3 persoane. După o întâlnire cu factorii de decizie și execuție, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că toți își fac treaba, că cei afectați vor fi ajutați ca „să aibă un acoperiș deasupra capului”, iar ploile diluviene vor părăsi Moldova și de mută mai spre vest. Oricum, inundații de acum nu sunt de anvergura celor din 2008 sau 2010, susțin autoritățile.

„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, după o ședință de lucru privind evaluarea pagubelor produse de inundații.

„În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului”, a spus premierul, la finalul şedinţei.

„ Este important că tendinţa va fi, în nordul Moldovei, începând de mâine, să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a adăugat că a fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, subliniind că Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri. Premierul a anunţat că Guvernul are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei.

Întrebat ce se întâmplă cu oamenii care nu au casele asigurate, prim-ministrul a spus: „Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluţii pentru a nu lăsa oamenii la necaz. Ne-am mobilizat şi am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni. De exemplu, în Aiud sunt trei case avariate, cu siguranţă reparaţiile lor vor fi susţinute”, a completat premierul Orban, informează Agerpres.

Se mută ploile spre vest

Costel Alexe, ministrul Mediului, a ținută să precizeze că autoritățile au intervenit prompt până acum pentru a limita și diminua pagubele produse de revărsarea apelor.

„Autorităţile statului român şi-au făcut foarte bine treaba, până în acest moment. În această perioadă monitorizată au fost emise către populaţie 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert. Important este să transmitem tuturor românilor că suntem pregătiţi să facem faţă şi cantităţilor de precipitaţii şi, mai ales, dacă vom avea probleme cu aceste viituri, indiferent de zona de care vorbim”, a declarat acesta, miercuri, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă o reprezintă unda de viitură ce vine pe Prut din Ucraina, dar va fi atenuată în acumularea Stânca-Costești, care are capacitatea de a rezolva problema.

„Indiferent cât de gravă ar fi situaţia în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010, cu atât mai puţin la nivelul celor din 2008. Astăzi, avem doar două localităţi care ar putea să prezinte risc – Maratca şi Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani. În ambele situaţii, deja atât colegii de la Apele Române, cât şi cei de la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, n.r.) sunt în zonă, sunt pregătiţi şi, evident, că vom reuşi să facem faţă dacă va fi cazul”, a spus Alexe.

Potrivit acestuia, în cele două localități se pune problema evacuării populației. Numai că, la Maratca, oamenii ce trebuie evacuați sunt cei afectați și la inundațiile din 2008, au primit alte locuințe, dar s-au întors la vechile case.

„Vârful de viitură va fi vineri seara, de sâmbătă dimineaţă deja suntem pe scădere a nivelului apei şi foarte important de menţionat este faptul că, începând cu sâmbătă dimineaţa, nu vom mai avea precipitaţii în zona de nord a Moldovei, iar frontul atmosferic se va deplasa către vestul ţării. De asemenea, aş vrea să menţionez că, la nivel de ţară, indiferent de bazinul hidrografic de care vorbim, suntem pregătiţi şi cu saci, şi cu panouri, astfel încât să facem faţă”, a completat ministrul Mediului, Costel Alexe.

 

din aceeasi categorie