Acasă Stiri InterneGaze Interes pentru gazele offshore ale României

Interes pentru gazele offshore ale României

de M G

Dan DRĂGAN

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, spune că există companii importante care vor să intre pe piaţa extracţiei de gaze offshore din România.

„Ministerul Economiei a anunţat că pregăteşte o modificare a legislaţiei offshore, pe care intenţionează să o pună în dezbatere publică şi să o trimită către noul Parlament cât mai repede. Scopul este să eliminăm mai multe bariere şi să deblocăm investiţii importante în platforma Mării Negre. În această privinţă, am făcut deja paşi importanţi, cu noul program de eliberare de gaz (n.r. – gas release program), care a crescut obligaţia de a vinde pe pieţele centrale jumătate din producţia offshore. De asemenea, vedem companii importante care sunt interesate să intre în aceste exploatări de gaze offshore”, a afirmat Dan Drăgan, la Romanian International Gas Conference 2020 (RIGC 2020), eveniment online organizat de Energy Policy Group

Aceasta în contextul în care, în urmă cu un an, ExxonMobil, care deţine jumătate din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep (cu rezerve de gaze estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi), a anunţat că vrea să se retragă din România. Cealaltă jumătate este deținută de OMV Petrom. Iniţial, printre cei interesaţi să preia participaţia Exxon, se aflau şi polonezii de la PGNiG, însă şi aceştia au anunţat, recent, că renunţă la această intenţie. În context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, în octombrie, că Romgaz vrea să preia pachetul Exxon.

La rândul lor, şi ruşii de la Lukoil vor să se retragă din proiectul Trident, pe care l-au explorat în parteneriat cu Romgaz, deşi acolo s-au găsit rezerve estimate la 30 de miliarde de metri cubi.

România produce în prezent 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Analiză la impactul unei legi aflată în vigoare

Pe de altă parte, Dan Drăgan a spus că autorităţile încă analizează care va fi impactul racordărilor gratuite la gaze asupra facturilor tuturor românilor, deşi Autoritatea de Reglementare în Energie a aprobat deja un regulament în acest sens în urmă cu două săptămâni.

Întrebat dacă autorităţile au făcut un calcul asupra modului în care va afecta branşarea gratuită facturile celorlalţi consumatori, în condiţiile în care distribuitorii îşi vor recupera aceste costuri din majorarea tarifelor de distribuţie pentru toți consumatorii, reprezentantul Ministerului Energiei a spus că acest lucru încă se analizează.

„Să ştiţi că am observat această problemă şi o avem în analiză. Acum, sigur, orice măsură are un impact pozitiv şi unul negativ. Noi va trebui, cât de curând, să găsim un echilibru între părţile pozitive şi cele negative. Adică, pe partea pozitivă, să permitem unor potenţiali clienţi să se racordeze la reţea şi apoi să vedem în ce măsură acest lucru va avea un impact asupra celorlalţi clienţi şi asupra rezultatelor economice şi financiare ale distribuitorilor. Trebuie să găsim cumva un echilibru între acestea şi sunt convins că putem cât de curând purta discuţii aprofundate cu privire la această problemă”, a spus Drăgan.

Reamintim, pe 12 noiembrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanţele lucrările de racordare a reţea la clienţilor, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuţie plătite de toţi consumatorii. Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a făcut deja un astfel de calcul şi a rezultat că fiecare familie din România va plăti 200 de lei în plus pe an, prin tarifele de distribuţie, după cum a declarat recent Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI.

“Se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe an suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze. Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare”, consideră Chisăliţă. În plus, chiar dacă aceste racordări se vor realiza, nu toţi aceşti consumatori îşi vor permite plata facturilor. “Datele statistice arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%”, a conchis el.

din aceeasi categorie