Acasă Stiri Interne Interes mare pentru insolvența Getica 95

Interes mare pentru insolvența Getica 95

de M G

Cererea Getica 95 de intrare în insolvență pare că stârnește un interes enorm! Pe de o parte, nu mai puțin de 12 practicieni în insolvență și-au manifestat interesul de a prelua administrarea judiciară a companiei. Pe de altă parte, instanța din Buzău a decis să judece abia pe 5 iulie cererea de insolvență depusă de reprezentanții Getica pe 15 iunie, destul de neobișnuit, astfel de cereri fiind judecate, în mod norma, în doar câteva zile. Ceea ce pare să indice că sunt interese mari în insolvența Getica!

Cel mai mare furnizor intern pe piața concurențială de energie, Getica 95 Com, companie cu acționariat 100% românesc, a depus, pe 15 iunie, cererea de intrare în procedura generală de insolvență. Nu mai puțin de 12 practicieni în insolvență din toată țara, din Deva, Timișoara, Brașov, Buzău, București etc., și-au manifestat interesul de a prelua administrarea judiciară a companiei. Printre aceștia se numără Casa de Insolvență Transilvania (CITR), Bălescu și Asociații SPRL, dar și mult mai celebra Euro Insol, condusă de Remus Borza, care a administrat și finalizat procedurile de insolvență la Hidroelectrica (cel mai mare producător de energie electrică din țară).

Reamintim, tot pe 15 iunie, dar 2012, a cerut și Hidroelectrica să intre în procedura generală de insolvență. Cererea a fost judecată de instanța din București pe 20 iunie, în condițiile în care au fost și două zile libere la mijloc. Pentru Getica 95, instanța din Buzău a dat termen abia pe 5 iulie! Ceea ce este destul de ciudat! În București au fost necesare, practic, 3 zile pentru a putea fi judecată cauza, în timp ce instanței de la Buzău îi sunt necesare aproximativ 20 de zile!

Reamintim, companiile se pun, practic, sub protecție atunci când intră în procedura generală de insolvență. În această perioadă, datoriile ajunse la scadență nu trebuie plătite decât conform unui plan de reorganizare, aprobat de creditori și justiție, dar se poate evita intrarea în faliment. Cu cât se prelungește perioada în care Getica va putea intra în reorganizare, cu atât cresc șansele să nu-și mai poată reveni.

Odată cu intrarea în insolvență a Getica 95, cel mai probabil clienții săi vor fi preluați de alți furnizori de energie. Consumatorii casnici vor fi preluați de către furnizorii de ultimă instanță (FUI). Potrivit unui comunicat de presă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania Tinmar Energy drept furnizor de ultimă instanţă în luna iunie pentru clienţii finali. Tinmar are cel mai mic preţ, de 409 lei/MWh, și îi va prelua la acest preț pe toţi clienţii care, în luna iunie 2021, ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

Consumatorii industriali vor trebui să-și găsescă alți furnizori, dar vor fi mult mai afectați: prețurile în piață sunt, în prezent, mult mai mari decât cele la care încheiaseră contracte. Potrivit ultimului raport al OPCOM, prețurile medii ale contractelor bilaterale încheiate anterior, dar pentru livrarea energiei electrice în luna mai 2021 era de 240 lei/MWh, în timp ce prețurile din contractele încheiate în luna mai urcaseră la aproximativ 350 lei/MWh. Pe 18 iunie, pe piața spot (n.r. – PZU, Piața pentru Ziua Următoare) au fost intervale orare în care prețurile au ajuns aproape la 500 lei/MWh.

Potrivit ANRE, în luna ianuarie în România s-a consumat o cantitate de circa 5 TWh, din care clienții non-casnici au consumat aproximativ 3 TWh. Pe piața concurențială, cel mai mare furnizor a fost, în ianuarie, Getica 95, cu o cotă de piață de 12,15%, ceea ce înseamnă că a livrat aproape 400.000 MWh către clienții finali. Cum Getica a depus cerere de insolvență, o parte dintre clienți vor fi preluați de către alte companii. Astfel, va crește cererea de energie, ceea ce va avea ca efect o nouă majorare a prețului energiei electrice!

din aceeasi categorie