Acasă Analize Insolvența, „umbrelă” împotriva certificatelor CO2

Insolvența, „umbrelă” împotriva certificatelor CO2

de L M

Lista firmelor care nu și-au îndeplinit obligația de a restitui certificatele CO2 pentru emisiile de gaze cu efect de seră de anul trecut s-a mărit față de anul trecut, potrivit ultimelor raportări. În schimb, s-a redus simțitor numărul certificatelor lipsă, semn că firmele au devenit mult mai atente la această problemă. Lista este dominată, de departe, de companiile din energie. Cu toate acestea, este și un „nou intrat”, Blue Air, care a înregistrat o lipsă de peste 52.000 de certificate. La o penalitate de 100 euro/certificat, compania aviatică are de dat la stat peste 5 milioane de euro, fără a fi scutită de obligația de a cumpăra certificatele, care și ele se apropie de prețul de 100 de euro pentru fiecare în parte.

Pentru anul 2021, companiile care dețin instalații ce cad sub incidența sistemului de comercializare a certificatelor de gaze cu efect de seră nu au restituit puțin peste 1 milion de certificate CO2. Mai exact, aceste companii nu au arătat că dețineau, la sfârțitul lunii aprilie 2022, un număr echivalent cu emisiile CO2 rezultate din activitatea de anul trecut, exprimate în tone. Pentru anul 2020, numărul certificatelor nerestituite a fost mult mai mare, de peste 2,7 milioane.

Inventarul este ținut de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Pentru neîndeplinirea acestei obligații, prin directiva europeană este stabilită o penalitate de 100 euro/certificat lipsă pentru companiile în culpă; acest lucru nu scutește de achiziția certificatelor lipsă, care, acum, depășesc 80 euro/certificat, dar a ajuns și la aproape 100 euro/certificat. Banii din penalități ar trebui încasați de Administrația Fondului pentru Mediu.

Lista instalațiilor care nu și-au îndeplinit această obligație a ajuns la 14, deținute de 12 companii. Cum era de așteptat, lista este dominată de companiile din energie, cele care sunt responsbile cu cele mai mari emisii CO2. De departe, Complexul Energetic Hunedoara are cele mai multe certificate lipsă, 322.919 certificate CO2 pentru activitatea de la termocentrala Paroșeni, și 98.647 certificate pentru termocentrala Deva. Oricum, numărul certificatelor nerestituite în acest an este mult mai mic față de anul trecut, când au lipsit peste 770.000 de certificate. Iar CE Hunedoara este în insolvență, pricipalul creditor fiind AFM, cu datorii de peste 2 miliarde de lei la nivelul anului 2017.

Ca număr de certificate nerestituite, pe locul doi se află CET Govora, cu 154.185 certificate, altă companie aflată în insolvență, devenită o prezență „obișnuită” a acestei liste.

Termoficările locale, „protejate” de penalități prin insolvență

O situație dificilă este înregistrată de Colterm, compania de termoficare din Timișoara. Cumulat pentru cele 2 centrale termice, Colterm nu a restituit pentru 2021 un număr de 131.049 certificate CO2, ceea ce înseamnă că ar trebui să plătească o penalitate de peste 13 milioane de euro. Nicio șansă, pentru că, din toamna anului trecut, compania a intrat în insolvență. Situația termoficării din Timișoara este una foarte dură, cetățenii stând în frig mai toată iarna.

Lista companiilor energetice locale aflate în insolvență, dar cu datorii la certificate CO2 continuă cu Centrala de Termoficare Arad, cu 142.232 certificate CO2 lipsă; Electrocentrale Constanța, termocentrala Palas, cu 81.098 certificate CO2 nerestituite; Enet Focșani, cu 43.601 certificate CO2 nerestituite.

Există și o oarecare excepție: Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru, care nu a restituit 35.931 certificate CO2, dar nu este în insolvență. Încă. Compania a mai fost în insolvență în 2016. Cele mai mici „datorii” le înregistrează Servicii Comunale Rădăuți, cu doar 5.428 certificate CO2 lipsă, dar care presupun penalități de peste o jumătate de milion de euro. Oricum, autoritățile locale dau semnale că și această companie se îndreaptă spre faliment.

Se pare că insolvența este o practică generalizată pentru ca aceste companii de utilități să nu cumpere certificate CO2, dar nici să nu plătească amenzile de rigoare.

Există și 4 companii care nu activează în domeniul energetic, dar nu au restituit certificatele de emisie aferente. UCM Reșița, cea mai veche fabrică din România, are un „deficit” de 223 certificate CO2, absolut nesemnificativ. Petrocart, producător de hârtie și cartoane de la Piatra Neamț, nu a restituit, în contul anului 2021, 2.138 de certificate CO2, iar Prescon Group Development, printre altele furnizor de var, are „datorii” de 23.995 certificate.

Blue Air „intră” pe listă

Cea mai interesantă companie care nu a îndeplinit obligația referitoare la certificatele CO2 este Blue Air Aviation, care nu a restituit 52.430 certificate aferente activității din 2021. Domeniul aviatic intră sub incidența Directivei privind sistemul de comercializare a certificatelor de gaze cu efect de seră, astfel că și companiile înregistrate în România trebuie să dețină astfel de certificate în concordanță cu emisiile CO2. Noi avem 2 astfel de companii: Tarom și Blue Air.

 

din aceeasi categorie