Îngrășămimte chimice pentru energie verde
ianuarie 20, 2021
Doi dintre cei mai mari producători mondiali de îngrăşăminte, CF Industries Holdings Inc şi Yara International Asa, vor să profite de tranziţia la energia verde prin reconfigurarea unor fabrici de amoniac din SUA şi Norvegia pentru a produce energie curată care să fie utilizată de navele maritime, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Consumul de petrol pentru transport este unul dintre principalii contributori la emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar producătorii de îngrăşăminte se alătură unei liste din ce în ce mai mari de companii care îşi ajustează modelul de afaceri pentru a putea profita de economia verde a viitorului.
Industries Holdings Inc şi Yara International Asa au precizat că prin modificarea procesului de producţie pentru amoniac, care în mod normal este utilizat la îngrăşăminte, vor produce hidrogen pentru combustibili sau o formă de amoniac fără carbon care poate fi utilizat drept combustibil maritim.
Potrivit Citibank, amoniacul regenerabil reprezintă o oportunitate în valoare de şase miliarde de euro până în 2030 pentru producătorii de îngrăşăminte, plecând de la ipoteza unor vânzări anuale de 20 de milioane de tone pentru energie curată şi combustibil maritim, faţă de aproape zero în prezent. Vânzările globale de amoniac se ridică în prezent la 180 de milioane de tone.
Fabricile de îngrăşăminte separă hidrogenul din gazele naturale şi îl combină cu azotul luat din aer pentru a produce amoniac, pe care fermierii îl injectează în sol pentru a crește randamentul culturilor. Acest proces de producţie generează emisii de carbon care, potrivit firmei CF Industries Holdings, poate fi evitat prin extragerea de hidrogen din apă. Acesta ar putea fi ulterior combinat cu azot pentru a produce amoniac verde, una din variantele de combustibil ecologic testate de industria transporturilor maritime.
„Vom creşte pe acest segment în următorii 25-30 de ani”, a declarat directorul general de la CF Industries Holdings, Tony Will.
Adoptarea amoniacului verde sau a hidrogenului verde pentru a înlocui combustibilii pe bază de petrol ar ajuta Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) să îşi îndeplinească ţinta de reducere a emisiilor. Celelalte variante de combustibili avute în vedere sunt metanolul şi gazele naturale lichefiate.
Un purtător de cuvânt de la IMO a spus că folosirea amoniacului şi hidrogenului drept combustibili pentru nave sunt în faza de testare pentru navele mici în timp ce gazele lichefiate şi metanolul vor fi utilizate pentru navele oceanice. La rândul său, un purtător de cuvânt de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, unul din cei mai mari constructori mondiali de nave, a spus că grupul sud-coreean intenţionează să comercializeze nave port-container propulsate de amoniac în 2025.
Faig Abbasov, director la Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu, estimează că producţia mondială de amoniac va trebui să crească de cinci ori dacă amoniacul verde va înlocui petrolul în calitate de combustibil pentru nave. Însă având în vedere că există o cantitate abundentă de azot în aer, oferta potenţială este aproape nelimitată în situaţia în care costurile de producţie vor scădea.