Acasă Stiri ExterneEuropa Infringement “nuclear” pentru Ungaria

Infringement “nuclear” pentru Ungaria

de M G

nuclear ungariaComisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei, pentru că autorităţile de la Budapesta nu au respectat regulile Uniunii Europene privind licitaţiile publice în cazul contractului pentru modernizarea centralei nucleare de la Paks, transmite MTI, preluată de Agerpres.

“Guvernul ungar a acordat prin procedură de încredinţare directă un contract pentru construcţia a două noi reactoare şi modernizarea altor două reactoare de la centrala nucleară de la Paks fără o procedură transparentă”, se arată în comunicatul Comisiei Europene. “Comisia consideră că încredinţarea directă nu respectă legislaţia UE în materie de achiziţii publice care consolidează principiile de bază din Tratatul Funcţionării Uniunii Europene referitoare la transparenţă, nediscriminare şi tratament egal”, se mai arată în comunicat.

În luna decembrie a anului trecut, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

din aceeasi categorie